Orta yaş şişmanlığının birçok nedeni var

Otuzlu yılları tamamlayıp 40 yaş virajına giren kadınları bekleyen sorunlardan biri de kilo problemidir.

Çoğu kadın yaşam tarzını değiştirmemesine aynı şeyleri yiyip içmesine ve aktivitesini eskisi gibi sürdürmesine- rağmen “belimdeki bu kalınlaşma nereden kaynaklanıyor?” sorusunun yanıtını tam da bu yaşlarda aramaya başlar.
Eskiden doğumları sonrasında bile kolayca verebildiği 3-5 kilo fazlayı neden veremediğini merak edenlerin sayısı da az değildir. Kısacası orta yaşla birlikte kilo problemi ile karşılaşma olasılığı artar. Bazı kadınlar eskisinden daha fazla yemek yemeseler bile kilo problemi ile karşılaşır.
Orta yaş döneminde ortaya çıkan bu sorunun temel nedeni metabolizmanızın yavaşlamasıdır. Bu dönemde metabolizmanız eskiye oranla yüzde 10 civarında daha yavaş çalışmaya başlar. Ayrıca hormonlarınız azaldıkça metabolizmanızdaki yavaşlama derinleşir, yağ depolaması iyice belirginleşir. Bu yetmezmiş gibi bazı kadınlarda premenopoz-menopoz aşamasında iştah açılması da problem yaratmaya başlar.
Sorun sadece hormonal değişimlerden de kaynaklanmaz. Doğal olarak kadınlar da erkekler gibi “yaşlandıkça yağlanma eğiliminde olan” bir bedene sahipler. Beden kendini koruma içgüdüsüyle genetik kodlarının emirlerine uygun bir şekilde yaşlandıkça yağlanma eğilimine girmiştir.

BEDEN KENDİ DİLİNİ OKUR

Bu değişimlere genetik mirasınızda varsa insülin direncinin devreye girmesini de eklemek gerekir. Ayrıca başta Haşimato tiroiditi olmak üzere birçok nedenle ortaya çıkabilen tiroid sorunu riskiyle karşılaşma olasılığınız yaşınız ilerledikçe artacaktır.
Sonuç olarak orta yaşlı kadınları kilo alma problemi şu veya bu şekilde etkiler. Çünkü ne yaparlarsa yapsınlar metabolizmaları artık kendi başlarına hareket etmeye, beden kendi bildiğini okumaya başlamıştır. İşte bu nedenle birkaç kiloluk fazlalıkları önemsememek, ciddi bir kilo alma problemi olmadığı sürece kilolarınızla barışmak ilk adım olmalıdır. “Dolgun ama halinden memnun bir hanım” olmak bazen razı olmanız gereken bir durum haline gelebilir.
Bana sorarsanız 40’lı yaşların başından itibaren her kadının 2-3 kiloluk fazlalıkları dert etmemesi ve küçük kilo artışlarıyla kalıcı bir barış ilan etmesinde fayda var. Ama bu durum kilo almayı sürdürmeniz ve aşırı kilolu ve obez olmaya izin vermeniz anlamına da gelmiyor.
Ben 40’lı yaşlardan itibaren kilo, bel çevresi ölçümlerini, bel/kalça oranı takiplerini daha ciddi yapmanızı, bel çevrenizin 90-92 cm.nin üzerine çıkmasını hoş karşılamamanızı tavsiye ediyorum. Eğer kalıcı ve ilerleyici bir kilo problemi yaşarsanız sadece kilonuzu değil, kan değerlerinizi de ölçtürün.
TSH, açlık tokluk şekeri ve insülinleri yaptıracağınız ilk testler olsun. Daha çok sebze tüketmek, meyve tüketiminizi dikkatle izlemek, un, şeker, nişasta üçlüsünden mümkün olduğu kadar uzak durmak ve tabi bu arada egzersizi ihmal etmemek ilk önlemleriniz olsun. Bu basit önlemler hâlâ işe yaramıyorsa bir beslenme ve kilo yönetimi merkezinden yardım isteyebilirsiniz.

Kilo Okulu’nda bu hafta

Yaşasın Hayat Kliniği’nde her çarşamba düzenlenen “Kilo yönetimi-sağlıklı beslenme” seminerleri sürüyor. Bu haftanın konusu “Sağlıklı Beslenme”. Konuşmacı beslenme ve diyet uzmanı Hayriye Arıkan. 0 212 236 73 00’dan yerinizi ayırtabilirsiniz.

Çok sık görülen bir kepek problemi: Seboreik dermatit

Seboreik dermatit en sık saçlı deride ortaya çıkar. Kepek, kabuklanma, kızarıklık ve kaşıntı şikâyeti yapabilir. Kaş, kirpik, burun kenarları, sakal ve göğüs bölgesinde meydana gelir. Seboreik dermatit erkeklerde kadınlardan daha fazla görülen bir problemdir. Ergenlik çağından itibaren başlayabilir. Nedeni kesin olarak bilinmeyen bu rahatsızlıkta, mantarlar, ağızdan alınan ilaçlar, şampuanlar suçlanmıştır.
Stresli, yorgun, uykusuz dönemlerde ve mevsim geçişlerinde alevlenebilir. Seboreik dermatit kronik bir hastalıktır. Bu rahatsızlığın bir daha çıkmayacak şekilde tedavi olmasını beklemektense, kontrol altına almayı hedeflemek daha doğru olacaktır. Dermatolog kontrolünde şikâyetin durumuna göre şampuanlar, losyonlar, kremler ve ağızdan ilaçlar seboreik dermatiti kolayca kontrol altına alabilir.

Patatesten değil, yağından ve tuzundan korkun

Eğer çok fazla yağ içerecek şekilde kızartmaz ve bol tuz ekleyip yemezseniz patates ucuz ve sağlıklı bir besin kaynağı listesinin en başlarında yer alabilir. Ayrıca son zamanlarda bazı mutfak teknolojisi üreten firmalar daha az yağ emerek patatesi kızartabilen yeni teknolojiler geliştirdiler. “İlle de kızarmış patates yiyeceğim” diye tutturuyorsanız bu seçenekten de istifade edebilirsiniz. Kliğimiz beslenme uzmanları Actifry adı verilen bu aletle hazırlanan kızarmış patateslerin aynı miktar haşlanmış patatesten çok fazla kalori içermediğini belirtiyorlar.

Ne nikotinli ne de nikotinsiz

Sigaranın yalnızca kullanıcısının değil sigara içilen ortamda bulunanların da sağlığını tehdit ettiği tartışılmaz bir gerçek. Sigaradaki nikotin ağızdan beyine ulaşıp burada kendine ait alıcılara bağlandığında salgılanan dopamin morfine benzer etkisi ile haz duygusu yaratır. İşte insanların bağımlı olmalarına yol açan mekanizma budur. Son zamanlarda gündeme gelen “nikotinsiz tütün” ile sigara kullanıcılarının içtikleri sigaradan zarar görmeyecekleri öne sürümektedir. Oysa SSUK uzmanlarının da belirttiği üzere sigaradaki tek zararlı tütün değildir yaklaşık 4000 adet kimyasal madde içeren sigara nikotinli de nikotinsiz de zararlıdır.
Amonyak, arsenik, egzoz gazı, roket yakıtı, aseton siyanür ve benzeri maddeleri içerdiğinden damar tıkayıcı, felç, kanser, kalp hastalığı ve süreğenleşen tıkayıcı akciğer hastalığını tetikleyici özellikleri sürmektedir. Ayrıca nikotin bağımlılığı olan kişi nikotinsiz tütün içeren sigara ile tatmin olmaz. Bu ürün sigara bağımlılığını gideremez.

SSUK nedir?

S igara ve S ağlık U lusal K omitesi, kurumlar üzeri bir oluşumdur. Türkiye’nin sigarasız, dumansız, nikotinsiz, daha sağlıklı ve verimli olması için çalışmalarını yürütmektedir.

Kolay diyetten faydalanın

KOLAY DİYET isimli kitabımız Doğan Kitap Yayınları tarafından okuyuculara sunuldu. Ben, Yaşasın Hayat diyetisyenlerinden Nilüfer Bayram ve Güneş Aksüs ile Dr. Evren Altınel’in ortak çalışması olan bu kitap kolay çözümlerin yoğun olduğu bir el kitabı olarak hazırlandı. Faydalanabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları