PaylaÅŸ
Sonbahar geldiÄŸinde köy evlerinde bir telaÅŸ baÅŸlar. Kışa hazırlık telaşıdır bu. Ve bulgur yapmak da bu telaÅŸlardan biridir. Bir kere, bulgur yapımında kaliteli buÄŸday kullanılır. Yani buÄŸdayın iri taneli ve sert olanı. Ayıklanan buÄŸday haÅŸlandıktan sonra süzülüp güneÅŸte kurumaya bırakılır. Kuruyup dibeklere taşınan buÄŸday ıslatılır ve kalabalık tarafından tokmaklarla dövülür. Tekrar ve yine güneÅŸ altında kurutulduktan sonra savrularak kepeklerinden arındırılır. Artık buÄŸdayın kalburlarda elenme zamanı gelmiÅŸtir. Yabancı maddelerden ayrılan buÄŸday artık bulgur halini almıştır ve boyuna göre ayrılır.  Â
Pazılı ekşili köfte çorbası
Köftelik bulguru derin bir kaba aktarıp üzerine bir parmak çıkacak kadar kaynar su ekledikten sonra tahta bir kaşıkla karıştırın. Bulgurun yumuşaması için yaklaşık 5 dakika kadar bekledikten sonra süzün. Üzerine un ve yumurtayı ilave edip tuz ve karabiberi serptikten sonra yoğurmaya başlayın. İyice yoğurduğunuz bulgurlu harçtan fındık büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın. Yuvarladığınız köftelerin tam ortasına serçe parmağınızla bastırarak çukurlar oluşturun.
Tereyağını orta boy bir tencerede eritip incecik doğradığınız soğanları ekleyerek 2-3 dakika, soğanlar sararıncaya kadar kavurun. Üzerine domates ve biber salçasını ekleyip 2-3 dakika daha karıştırarak kavurduktan sonra 8-10 su bardağı sıcak suyu da tencereye aktarın. Kaynatın. Yıkanmış pazı yapraklarını bir santim kalınlığında doğrayın. Yemeğin suyu kaynamaya başlayınca, hazırladığınız bulgur köftelerini ve haşlanmış mercimeği ilave edip karıştırın. 30 dakika kadar pişirin. Son olarak, doğradığınız pazı yapraklarını da tencereye aktarıp tuz ve karabiberi serpin. 10 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
PaylaÅŸ