Bulgur nasıl yapılır

Bulgur buğdayın çeşitli aşamalardan geçmesiyle elde edilir. Şimdi dilerseniz bu aşamalara kısaca göz atalım. Tabii, şunu da belirtmekte fayda var, burada bulgurun fabrikalarda değil, köylerde nasıl yapıldığına değineceğiz.

Haberin Devamı

Sonbahar geldiÄŸinde köy evlerinde bir telaÅŸ baÅŸlar. Kışa hazırlık telaşıdır bu. Ve bulgur yapmak da bu telaÅŸlardan biridir. Bir kere, bulgur yapımında kaliteli buÄŸday kullanılır. Yani buÄŸdayın iri taneli ve sert olanı. Ayıklanan buÄŸday haÅŸlandıktan sonra süzülüp güneÅŸte kurumaya bırakılır. Kuruyup dibeklere taşınan buÄŸday ıslatılır ve kalabalık tarafından tokmaklarla dövülür. Tekrar ve yine güneÅŸ altında kurutulduktan sonra savrularak kepeklerinden arındırılır. Artık buÄŸdayın kalburlarda elenme zamanı gelmiÅŸtir. Yabancı maddelerden ayrılan buÄŸday artık bulgur halini almıştır ve boyuna göre ayrılır.  Â

Pazılı ekşili köfte çorbası

Köftelik bulguru derin bir kaba aktarıp üzerine bir parmak çıkacak kadar kaynar su ekledikten sonra  tahta bir kaşıkla karıştırın. Bulgurun yumuşaması için yaklaşık 5 dakika kadar bekledikten sonra süzün. Üzerine un ve yumurtayı ilave edip tuz ve karabiberi serptikten sonra  yoğurmaya başlayın. İyice yoğurduğunuz bulgurlu harçtan fındık büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın. Yuvarladığınız köftelerin tam ortasına serçe parmağınızla bastırarak çukurlar oluşturun.
Tereyağını orta boy bir tencerede eritip incecik doğradığınız soğanları ekleyerek 2-3 dakika, soğanlar sararıncaya kadar kavurun. Üzerine domates ve biber salçasını ekleyip 2-3 dakika daha karıştırarak kavurduktan sonra  8-10 su bardağı sıcak suyu da tencereye  aktarın. Kaynatın. Yıkanmış pazı yapraklarını bir santim kalınlığında doğrayın. Yemeğin suyu kaynamaya başlayınca, hazırladığınız bulgur köftelerini ve haşlanmış mercimeği ilave edip karıştırın. 30 dakika kadar pişirin. Son olarak, doğradığınız  pazı yapraklarını da tencereye aktarıp tuz ve karabiberi serpin. 10 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.

Yazarın Tüm Yazıları