Lütfen ayrıntılarla kamuoyunu meşgul edelim

Şu güzel tatil gününde ‘ölüm de aklına nereden geldi?’ diye sormayacaksınız umarım. Bu coğrafyada ölüm akıldan pek çıkmıyor zira.

Haberin Devamı

Fakat kafamdan geçenler, daha ziyade cenaze törenlerine dair, bir türlü layıkıyla kaldırmayı beceremediğimiz cenazelere...
Dondurma markası sponsorluğunda şehit cenazeleri dahi gördük. Haneye en son, büyük ozan Neşet Ertaş’a yaptığımız ayıp yazıldı.
Memleket sel oldu Kırşehir’e aktı, bir garip yolcuyu uğurladı. Üzerinde, başka hiçbir şey görmemize izin vermeyecek kadar kocaman KIRŞEHİR BELEDİYESİ yazan bir tabut, o tabuta iliştirilmiş envanter misali dosya içinde A4 kağıda isim yazısı, pilili musalla taşı ve alkış alan bir Başbakan konuşması ile...
Tüm gün Neşet Ertaş’ın naaşına nezaret eden Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay, ertesi gün basının sorularını yanıtladı. Soruların bir kısmı, törene dair özellikle sosyal medyada yer alan eleştirilerle ilgiliydi.
Tabutun üzerindeki Kırşehir Belediyesi yazısını sordular mesela.
“Sosyal medyada saygısızlık addedildi. Fazla büyütülmemesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Tabutun üzerine yapıştırılan şeffaf dosya içerisindeki Neşet Ertaş’ın ismiyle ilgili eleştirileri hatırlattılar...
“Her zaman tabutun üzerine isim yazılır” cevabını verdi.

Haberin Devamı

İYİ NİYETLİ ÖZENSİZLİK

Bir de dedi ki; “Sevgili Neşet Ertaş’a, milletin her kesiminin ayrıntısız, ne kadar sahip çıktığını, ne kadar sevdiğini ve yücelttiğini hep beraber yaşadık. Gereksiz tartışmalarla güzel töreni, bu sevgi hadisesi olan töreni gölgelemeyelim. Örtünün tümüyle tabutu kapatmamasını dikkatsizlik olarak algılıyorum. Zaten sevgili Neşet Ertaş Kırşehirli.”
Sayın Günay, halkla ilgili sorun yok zaten. Halk, halkın ozanını hak ettiği gibi uğurladı. Ertaş’a o tabutu layık gören, musalla taşını pilili örtülerle sempozyum masasına çeviren, o özensiz kağıdı tabuta iliştiren halk
değil ki!
Sanırım “Zaten sevgili Neşet Ertaş Kırşehirli” diye hatırlatırken, belediyenin bir kastı olmadığını söylemek istiyorsunuz. Eleştirenlerin hiçbiri kasıt olduğunu düşünmüyor. Şehit cenazesinde Algida şemsiyesi açanlar da iyi niyetliydi. Ama iyi niyetin varlığı, bu özensizliği temize çekmiyor.
“Bu tür ayrıntılar demek ki başka işi olmayan arkadaşlarımızın ‘Acaba nereden eleştirsek?’ diye arayıp buldukları ayrıntılar. Bu ayrıntılarla kamuoyunu meşgul etmeyelim. Dosyaya kağıt mı konmuş, belediyenin ismi mi görünüyormuş, bence bunlar ayrıntıdır” demişsiniz ya; kendi adıma cevap vermek isterim.
Benim o gün kelimenin tam anlamıyla işim, cenaze törenini izlemekti. İzlemek ve aktarmak... Devlet sanatçılığı teklif ettiğimiz bir büyük ozanı uğurlarken de ayrıntıları önemsemeyeceksek, neyi önemseyeceğiz?

Yazarın Tüm Yazıları