Lokman Hekim’in patlıcanı

Söylenenlere göre; Diyarbakır’a gelen Lokman Hekim, çok faydasız bulduğu patlıcanı görünce, burada bana çok iş düşecek diye sevinmiş.

Ama bol sulu ve şekerli karpuzu görünce dönmeye geri dönmeye karar vermiş. 100 gramında 24 kalori bulunan patlıcanın, B vitamini dışında pek de kayda değer bir fayda sağladığından bahsedilemez. Ancak hem düşük kalorili oluşu, hem de vücudun su toplamasını engelleyici özelliğe sahip olması nedeniyle yabana atılır bir sebze olmadığını da söylemek gerek. Eğer siz de benim gibi, her tür patlıcan yemeğinin "hastası" iseniz, patlıcanı yemeklerinizde mümkün olduğunca kabuklu kullanmaya çalışın. Tıpkı kabak gibi, patlıcanın da sahip olduğu yararlı maddelerinin çoğu kabuğundadır. Aslında bu kural hemen tüm sebzeler için geçerlidir. Bol suyla, kabuklarını fırçalayarak yıkadığınız sebzeleri kabuklarıyla pişirebilirsiniz.

Kıymalı halikarnas püresi

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

250 gr orta

yağlı kıyma

2 yemek kaşığı

zeytinyağı

2 adet orta

boy kuru soğan

1 adet orta

boy kabak

1 adet sivri biber

1 demet

maydanoz

1 çay kaşığı tuz,

karabiber

5 adet orta boy patates

1 su bardağı süt

2 adet yumurta

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Zeytinyağını tencereye aktarıp kıymayı orta ısılı ateşte 4-5 dakika karıştırarak kavurun.

Üzerine çok ince kıydığınız sivri biberi, rendelediğiniz soğan ve kabağı ekleyip 3-4 dakika daha kavurun. Ocaktan alıp incecik doğradığınız maydanozla karıştırdıktan sonra tuz ve karabiberi serpiştirin. Püreyi hazırlamak için; patatesleri soyup kuş başı et formunda doğrayın ve üzerine çıkacak kadar suyla haşlayın. Süzüp çatalla ezerek sütü ve çırpılmış yumurtaları ekleyin. Tuz ve karabiberi de katıp iyice karıştırın. Fırına dayanıklı ve kenarları yüksek orta boy bir kaba kıymalı harcı yayın. Patates püresini üzerine kaşıkla yerleştirdikten sonra, sıvıyağa batırdığınız çatalla üzerini düzleştirin. Kıymalı püreyi, 175 dereceye ayarlı fırında 20-25 dakika, üzeri kızarıncaya kadar,pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

Pirinçli terme salatası

Malzeme listesi

1 su bardağı pirinç

1 su bardağı su

1 çay bardağı konserve bezelye

_ çay bardağı zeytinyağı

1 adet orta boy haşlanmış havuç

1 adet orta boy domates

2 dal yeşil soğan

2 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu

1 çay kaşığı tuz, karabiber

n Pirinci tuzlu sıcak suda yarım saat bekletip süzün. Zeytinyağı ve suyu küçük bir tencereye aktarıp kaynamaya başlayınca pirinci ilave edin. Tencerenin ağzını kapatarak orta ısılı ateşte suyunu çekinceye kadar pişirip soğumaya bırakın. Üzerine; bezelye, küp küp doğranmış havuç, tavla zarı formunda doğranmış domates, incecik kıyılmış soğan, dereotu, tuz ve karabiberi katarak iyice karıştırıp servis tabağına alın. İsterseniz üzerini maydanozla süsleyerek de servise sunabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları