Lojmanlarda toz duman bitmiyor

TOKİ’nin Meclis Lojmanları’ndaki yıkımı bitmek üzere. Ama bu konudaki tartışmanın toz dumanı sürüyor.

Ankara 3. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi, lojmanların mimarı Behruz Çinici’nin açtığı davada ihtiyati tedbir kararı verdi. Bu, yıkım işlemlerinin durdurulması gereği anlamına geliyordu. Ancak karar 2 Mart cuma günü çıkmasına karşın, yıkım haftasonu itibariyle sürüyordu.

Bu konuda görüştüğümüz TOKİ yetkilileri, "İçimiz üç nedenle rahat" dedi ve şu açıklamayı yaptı:

"Yıkım bir ay önce başladı ve bitmek üzere. İkincisi mahkeme kararını basından öğrendik, henüz bize tebliğ edilmedi. Gazete haberi üzerine işlem yapmayız. Üçüncüsü ve en önemlisi, Kültür Bakanlığı buranın Kültür varlığı olmadığı kararını zaten almıştı. Dolayısıyla bizim bir kaygımız yok."

İzleyenler hatırlayacaktır, Kültür Bakanlığı’nın, Çinici’ye Meclis lojmanlarının bir kültür varlığı olmadığına ilişkin, Kültür ve Taşınmaz Varlıkların Korunması Kurulu kararını bildirdiğini bu sütunda paylaşmıştık.

TOKİ Başkanvekili Erdoğan Bayraktar haftasonu ATV’de, Çinici’nin talebini "Kuzguna yavrusu şahin görünür" diye değerlendirmişti.

Bayraktar konuya ilişkin yaklaşımını, atasözleriyle değerlendirmeyi dün de A.A’ya yaptığı açıklamada sürdürdü. Bayraktar, ihtiyati tedbir kararının henüz kendilerine ulaşmadığını "Yokuş dibinde arpa kar etmez" sözüyle açıkladı.

BİLİRKİŞİ İNCELEYECEK AMA NEYİ:

Gelinen aşamada, mahkeme kararının ardından, Meclis lojmanları alanının, Çinici’nin belirttiği gibi bir kültür varlığı olup olmadığının belirlenmesi gerekiyor.

Bunun için de bilirkişi heyetinin tespit yapması. TOKİ’den aldığımız bilgiye göre bugün bilirkişi heyeti gelip inceleme yapacakmış.

Ancak bitmek üzere olan bir yıkım işlemi sözkonusuyken, bilirkişilerin neyi inceleyeceği de bir soru işareti olarak havada asılı duruyor..

"Rifat’a teşekkür"

GEÇEN hafta Türkiye’yi ziyaret eden Hollanda Kraliçesi Beatrix’e, kalabalık bir işadamı grubu eşlik etti. Aralarında Shell, TNT, ABN Ambro gibi uluslararası ölçekteki şirket başkanlarının yer aldığı heyete, Hollanda Sanayicileri ve İşverenleri Konfederasyonu Başkanı Bernard Wientjes başkanlık yaptı.

Wientjes, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TÜSİAD Başkanı Arzuhan Yalçındağ Doğan ile Hilton’da yuvarlak masa toplantısında biraraya geldi. Ardından basın toplantısı düzenlendi. Wientjes, söz sırası kendisine geldiğinde, "My Dear Friend Rifat" diye hitap ettiği Hisarcıklıoğlu için, şu anekdotu aktardı:

"Adınızı ilk gördüğümde, size soyadınızla nasıl hitap edeceğim, nasıl telaffuz edeceğim diye tereddüt etmiştim. Fakat siz bu düşüncemi okumuş gibi, (Bana küçük adımla hitap edebilirsiniz) dediniz. Bu beni çok rahatlattı."


Altı heceli bir soyadının, bir Türk için telaffuzunun zor değilse bile uzun olduğu aşikardır. Ama Hisarcıklıoğlu gibi bir soyadının, hiç Türkçe bilmediği halde kısa bir zaman diliminde, sık kullanmak zorunda olan bir yabancı açısından zorlu bir sınav olduğunu kabul etmek gerekiyor.

Bu nedenle olsa gerek Wientjes’in anekdotu, salondaki herkese tebessüm ettirdi.

Masal kahramanı hastalanırsa

En sonunda bu da oldu ve biz fani büyükler bir masal kahramanını bile hasta etmeyi başardık.

Hiç büyümek istemeyen, altı günlük bir bebekken, pencereden dışarıya uçan çocukların sevgilisi Peter Pan, küresel ticaretin hışmına uğradı.

ABD’nin gıda devlerinden ConAgra’nın Peter Pan markasıyla ürettiği fıstık ezmesinde, Salmonella bakterisi saptandı.

Geçen Şubat ayında hem şirket hem de Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi alarma geçti. Web sitelerinde çarşaf çarşaf duyurular yayımladılar. Amerika’nın ve dahi dünyanın dört bir yanına ihraca yoluyla dağılmış Peter Pan Pan fıstık ezmelerinin "geri çağrıldığını" duyurdular.

Peter Pan fıstık ezmelerinden Türkiye’ye de gelmişti. Fıstık ezmesini ithal eden Gizatek şirketinin ortaklarından Oktay Güneç, Şubat ayında 5736 adet ürün ithal ettiklerini, şirketin uyarısı üzerine hemen harekete geçerek, 4603’ünü geri topladıklarını açıkladı.

Fıstık ezmelerinin çok büyük bir bölümünün İstanbul’a dağıtıldığını söyleyen Güneç, herbirinde 48 adet fıstık ezmesi bulunan kolilerden beşinin de Ankara’ya dağıldığını aktardı. Geri toplanan fıstık ezmeleri arasında Ankara’da dağıtılan 240 ezmenin bir bölümü de bulunuyor.

Ankara’da raftan inip evlere giden fıstık ezmeleri için, firmanın telefonunu (216-489 49 99)verelim ve ekleyelim:

Peter Pan, büyümek istememekte ne kadar haklıymış...
Yazarın Tüm Yazıları