Lezzetli bir yemeğin adı

Gençliğimde, “Kazulet gibi kadın” deyimi iri kıyım kadınlar için kullanılırdı ve ben bu deyimi ne zaman duysam çok utanırdım. Kadınlara bu tarz yakıştırmaları ayıp sayardım.

Haberin Devamı

Tabii o zamanlar kazuletin hiç de kötü bir şey olmadığını, hatta Fransa’da çok lezzetli bir fasulyenin adı olduğunu bilmiyordum.
Arkadaşım Dominik’in tavsiyesiyle tadına baktığım kazulet, bugünkü yazımın konusu...
Sebze, yemek, meyve ve çiçeklerin bir özelliğinin insana benzetilmesi pek çok toplumda yaygındır aslında.
Bizde de armut tipli, elma tipli, zargana gibi, çiroz gibi denir bazılarına ve bu benzetmeler şu anda sayamayacağım kadar çoktur.
Benzetmeyi bir tarafa bırakırsak, kazuleti yemek olarak pek beğendiğimi söylemeliyim.
Bol salçayla, sucukla ve hayvan paçasıyla yapılan, güveçte pişirilen bu yemek inanın bizim klasik kuru fasulyeyle yarışabilecek nitelikte.
Büyük porsiyonla servis edilmesi nedeniyle çok da doyurucu olan bu yemek, bir Fransız’a öğün atlatacak nitelikte.
Yanında köy ekmeğinden başka bir şeye de ihtiyacı yok doğrusu.
Kazuleti yedikten sonra bir kez daha karar verdim ki; Fransızlar ağızlarının tadını çok iyi biliyor ve bizim “kazulet gibi kadın” benzetmemiz kötü algılanmamalı.

Haberin Devamı

Ekşili tavuklu pazı yemeği

Pazıları tek tek yıkayıp süzdükten sonra ince ince doğrayın.
Zeytinyağını orta boy bir tencerede kızdırıp üzerine salça, tavuk eti ve incecik doğradığınız kuru soğanları ilave edin.
Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, etli soğanları 5-6 dakika kadar kavurun.
Üzerine incecik kıydığınız pazıları ve ikiye böldüğünüz sarmısakları ilave edin.
Kırmızı pulbiber, tuz ve karabiberi serpip karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun.
Limon suyunu da ilave edin.
Genelde pazı kendi suyunu salacağı için çok suya ihtiyaç olmaz. Siz yine de 3 su bardağı sıcak su ekleyin.
Bu aşamada kabukları soyulup tavla zarı şeklinde doğranmış domatesleri ilave edebilirsiniz.
Yemeği arada sırada karıştırarak, kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynayınca ocağın altını kısıp kısık ateşte, pazılar yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp sıcak sıcak servise sunun.
Not: Bu yemeği kuşbaşı kuzu etiyle de yapabilirsiniz. Bulabilirseniz, kibrit kutusu büyüklüğünde erik pestilini 2 su bardağı sıcak suda eriterek bu yemeğe ekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 1 kg pazı
- 500 gr kuşbaşı tavuk eti
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 adet orta boy kuru soğan (varsa 2 adet orta  boy domates)
- 6-7 diş sarmısak
- 1 limonun suyu
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pulbiber

4 kişilik         
Haz›rlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 20 dakika

Yazarın Tüm Yazıları