Lezzet bayramı

Malatya’da olduğumuz günlerden biriydi. Çocuktum. İnönü Meydanı’nda dolaşırken Adıyaman’dan gelen Nevzat Amcalara rastladık.

O dönem büyük alışverişler için Adıyaman’dan Malatya’ya gelinirdi. İki hafta sonraki Cumhuriyet Bayramı için onlara gitmeye söz verdik o rastlaşmada. Böylece, Kahta’daki şehir suyu inşaatını görmek isteyen babama da eşlik etmiş olacaktık. Babam söz verdiği üzere bizi Nemrut Dağı’na çıkarmış ve sütunlu kartal heykellerini ve diğer eski eser kalıntılarını gördüğümüzde hepimiz çok heyecanlanmıştık.

Hálá orayı düşününce içim ürperir ve neden Nemrut’un dünyanın sekizinci harikası olarak görüldüğünü bir kez daha anlarım. Adıyaman’a ancak gece yarısı girebildik. Ve o Cumhuriyet Bayramı bizim için lezzet bayramına dönüştü Adıyaman’a girişimizle. Bana saatler gibi gelen çiğköfte yoğrulma işlemi sonunda çiğköftenin tadına bakmak için beni seçmeleri çok hoşuma gitmişti. Ardından gelen içliköftenin ve çeşit çeşit kebabın tadına bakarken çay vakti gelmişti bile. Çaydan sonra da babamın çok sevdiği Besni üzümüne sıra gelmişti. Nevzat Amca babamın bu üzüm sevgisini biliyor olmalı ki giderken bize kocaman bir sepet dolusu üzüm vermişti.

Fener balığı şiş kebap

Malzeme listesi

á 16-20 adet kuşbaşı doğranmış fener balığı

á 3 adet orta boy domates

á 4 adet çarliston biber

á 2 diş sarmısak

á 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

á 1 çay kaşığı tuz

á 2-3 adet kuru defne yaprağı

4 kişilik

Balıkçıdan aldığınız ayıklanmış ve kuşbaşı et formunda doğranmış fener balıklarını derin bir kaba aktarın. Üzerine tuzu serpip zeytinyağını gezdirin. Dövülmüş sarmısakları ve elinizle parçaladığınız defne yapraklarını serpiştirin. Bu aşamada varsa, 2-3 yemek kaşığı soya sosu da ekleyebilirsiniz. Kabın ağzını sıkıca kapatıp buzdolabında 20-30 dakika kadar bekletin. Böylece balık marine olacak ve lezzetlenecektir.

Diğer taraftan, domatesleri yıkayıp kurulayın ve önce ikiye sonra da dörde bölün. Çarliston biberleri de yıkayıp ayıkladıktan sonra her birini eşit büyüklükte üç halka oluşturacak şekilde dilimleyin. Hazırladığınız şişlere sırasıyla balık, domates ve biber dizin. Şişlere dörder balık üçer domates ve üçer de biber koymanız gerektiğini unutmayın. Şişleri ızgaraya yerleştirin. Altı dakika kadar kızarttıktan sonra şişleri çevirip 6 dakika da öbür tarafını pişirin. Toplam 12 dakikada pişirdiğiniz şişleri ızgaradan alın. Yanında dilimleri ve bol yeşillikli bir Ege salatasıyla servise sunun.

Kuş üzümlü kurabiye

10 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 250 gr yumuşamış margarin

á 1,5 su bardağı toz şeker

á 1 paket vanilya

á 1 paket kabartma tozu

á 1 su bardağı kuş üzümü

á 1 su bardağı dövülmüş fındık içi

(Ceviz içi de kullanabilirsiniz.)

á 1 adet yumurta

á Alabildiği kadar un

Oda sıcaklığında yumuşamış margarini ve toz şekeri derin bir kaba aktarıp elinizle karıştırın. Vanilya, kabartma tozu ve yumurtayı ekleyip karıştırmaya devam edin. Yıkayıp kağıt peçete yardımıyla kuruladığınız kuş üzümü ve dövülmüş fındığı iláve edin ve yoğurmaya başlayın. Unu da yavaş yavaş ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.

Hamurun üzerini örtüp oda sıcaklığında 20 dakika bekletin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. Kurabiyeleri fırın kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirip 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzerleri pembeleşinceye kadar, 20-25 dakika kadar pişirip çıkarın. Kurabiye fırından çıktığında yumuşak olacak, soğudukça sertleşecektir. Kapalı bir kabın içinde muhafaza edip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları