GeriMeze Tarifleri Patates borani tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Patates borani tarifi

Patates borani tarifi

Yöresel bir lezzet olan borani harika bir meze olarak farklı yapımlarıyla genellikle beğenilen tarifler arasında yer alıyor. Etli, ıspanaklı, patatesli, pazılı, fasulyeli gibi çeşitli borani tarifleri genellikle üzerne tereyağı ve sarımsaklı yoğurt dökülerek servis ediliyor. Peki, borani nedir, nereye ait, patatesli borani nasıl yapılır? İşte patatesli borani tarifi ve malzemeleri...

  • Ocakta
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 1 adet büyük boy soğan
  • 2 adet haşlanmış büyük boy patates
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 dolu çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber

Üzerine ;

  • Sarımsaklı yoğurt
  • Kızdırılmış salça domates sosu vs.
  • Kıyılmış maydanoz

Patates borani tarifi Nasıl yapılır?

Öncelikle tavaya sıvı yağ koyup kızdırın ve yemeklik doğranmış soğanı eklenip yumuşayana kadar kavrun.

Haşladığınız patatesleri rendeleyin ve tavaya ekleyin.

Baharatları ve tuzu da ilave ettikten sonra iyice karıştırın ve altı kapatıp ılınmaya bırakın.

Patatesleri misket bütünlüğünde toplar haline getirin ve servis tabağına dizin.

Ardından sarımsaklı yoğurdu üzerine gezdirin.

Onun üzerne kızdırılmış sos ve son olarak kıyılmış maydanoz serperek servis edin.

Afiyet olsun...

Borani Nedir, Nereye Ait?

Borani, İran ve Mizrahi mutfağında yoğurtla hazırlanan bir aperitiftir. Ispanak ve diğer malzemelerle hazırlanan boranı, Van ve Isparta başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı şekillerde hazırlanmaktadır. Yalvaç ve Mecitözü civarlarında ise, ıspanaklı ve fasulyeli olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. İçerisine bulgur katılarak haşlanmak suretiyle pişirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağı dökülerek servis edilir. Genellikle kuru soğan ile birlikte tüketilir. Azerbaycan gibi Kafkasya ülkelerinde de popülerdir.