GeriMutfak Tüyoları Kupes nasıl pişirilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kupes nasıl pişirilir?

Kupes nasıl pişirilir?

Ege, Akdeniz ve Marmara’da neredeyse her mevsim bulunur kupes balığı. Sıcak ve ılıman olan bütün denizlerin sığ kesimlerinde yaşadığından dolayıdır ki, birçok yerde lopa, lapa, kupa, gupa, gopez, altınkuşak, gupes, kopes, küpez gibi değişik isimlerle anılır. Peki sizi ekonomik olarak çok zorlamadan, fazla zamanınızı almadan, kendinize ya da misafirlerinize küçük bir ziyafet yaşatmanızı sağlayan lezzetli kupes balığını nasıl pişirmelisiniz? Kupes balığı nasıl kolay temizlenir? Kupes balığı en iyi nasıl pişirilir? Bütün detaylarıyla burada…

Kupes nasıl ayıklanır, temizlenir? Pişmeye hazır hale gelir?

Kupesler karın altı ve sırtlarından, ince bir şekilde boydan boya kesilir. Sırt kenarında, kuyruğa yakın yerden başlayarak bıçakla kafasına doğru çekip kesin. Daha sonra karın altında, kuyruk tarafından başlayarak karın boşluğuna kadar kesin. Bu kesiklerden kılçıklarına kolayca ulaşabilirsiniz.

Bir elle balığın solungaçlarını hafif kaldırarak açın. Başparmağınız ile balığın karın boşluğundaki bütün organları çıkarın.

Balığın derisi için, kafasına doğru açılmış bir kenardan bıçakla tutup, kuyruğa kadar çekerek soyun. Bu işlemi balığın iki tarafı içinde uygulayın.

İç organları ve derisi temizlenen balıkları bol su ile yıkayın ve iyice kurulandıktan sonra üzerine tuz serpin. İsteğinize göre çeşitli baharatlar da ekleyebilirsiniz.

Kupes nasıl pişirilir

Yoğurtlu Kupes

Bu tarif balığın taze olduğu sürece yoğurt ile birlikteliğinin sorun olmayacağının ispatıdır.

Balıkları temizleyin ve hafifçe unlayın. Yoğurtla servis edileceği için balıklar gevrek, kıtır kıtır olmalı. Kupesleri çok kızgın yağda kızartın. Servis tabağına aldığınız balıkların üstüne sarımsaklı yoğurt dökün. Yağda kırmızı biberi kızdırarak, yoğurtlu balığın üstüne ekleyin. Görüntüsü mantı gibi ve tadı ise unutulmaz olacaktır.

Fırında Kupes

Balıkları temizleyin. Zeytinyağı, baharat, salça ve ezilmiş sarımsakları farklı bir kapta karıştırın. Bu karışımı balıkların içine, dışına, iyice yedirin. Gövdelerine bıçak ile küçük kesikler açın. Bu kesiklere küp küp tereyağı parçaları koyun. İç ve dışını defne yaprakları ile dilediğiniz kadar doldurun. Fırın kabınızın tabanını, patates ve soğan halkaları ile kaplayın. Balıkları folyo ile sarın. Önceden 200 derecede ısıttığınız fırında 40 dakika folyolu, 15 dakika folyosuz pişirin. Yanına humus çok yakışıyor ama damak tadınıza göre bir salata ile servis edebilirsiniz.

Kupes nasıl pişirilir

Tavada Kupes                                                         

Balıkların pullarını temizleyin ve iç organlarını çıkarıp bol su ile yıkayın. Bir kapta mısır unu ve tuzu karıştırın. Balıkları iyice kuruladıktan sonra karışıma bulayın. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, balıkların kesinlikle kuru olmasıdır. Çünkü kuru balığın derisi daha gergin olacağı için daha gevrek olur. Tavaya biraz zeytinyağı koyun ve balıkların her tarafı çıtır çıtır olana kadar pişirin. Salata ile servis edebilirsiniz. 

BALIĞIN YANINDA ÇOK İYİ GİDER: MISIR EKMEĞİ TARİFİ

False