GeriMutfak Tüyoları Küncü nedir, ne demek? Küncü ve susam arasında fark var mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Küncü nedir, ne demek? Küncü ve susam arasında fark var mı?

Küncü nedir, ne demek? Küncü ve susam arasında fark var mı?

Küncü, yemek tarifleri ya da günlük konuşmalarda karşılaşılabilen ifadeler arasında yer alabilmektedir. Küncü, çoğunlukla güneydoğu bölgesinde bilinen ve halk arasında kullanılan ifadelerden birisidir. Susam ve küncü bu nedenle sürekli olarak karıştırılmaktadır. Peki, Küncü nedir, ne demek? Küncü ve susam arasında fark var mı? İşte, o bilgiler

Küncü, bazı yörelerde halk arasında susam kelimesinin yerine kullanılmaktadır. TDK'ya göre de susam tanesi olarak bilinen küncü, susam ile herhangi bir farklılık arz etmemektedir.

Çok eski bir kültür bitkisi olmasına rağmen orijin merkezi kesin olarak bilinmemektedir. Değişik yazarlar susam türlerinin üçte ikisinin Afrika’da yer almasına ve ekonomik olarak susamın bu kıtada baskın olmasına dayanarak, susamın orijini olarak Afrika’yı göstermişlerdir. Aynı şekilde susamın Afrika’dan orijin aldığını Batı Asya üzerinden Hindistan, Çin ve Japonya’ya yayıldığını, bu bölgelerin ikincil yayılma merkezleri olduğunu ifade etmiştir. Kültür bitkisi olan susamın (Sesamum indicum L.) gen merkezinin Afrika kıtası, özellikle çoğu araştırıcılar Etiyopya ve çevresi olduğu bildirilmektedir .Türkiye’nin ise ikincil gen merkezi durumundadır.

 

False