ORTA ZORLUKTA

Kaşarlı zılbıt tarifi

Kaşarlı zılbıt tarifi

Özellikle Zonguldak ve Sinop yöresinde sıklıkla karşılaşılan zılbıt, Mayıs ve Eylül aylarında yetişen bir bitki. Beyaz tüylerle sarılı sert bir gövdesi olan zılbıtın boyu 15 ile 60 santimetre arasındadır. Üzerinde mavi ve yıldız şeklinde çiçek açan bu otsu bitki adeta bir şifa kaynağı. Boğaz ağrılarından solunum yolu enfeksiyonlarına kadar pek çok rahatsızlığı iyileştirici özelliğe sahip olan bu bitkiyle yapılan pek çok yemek de mevcuttur. Bunlardan biri de kaşarlı zılbıt. Hazırlanışı ıspanak yemeğine benzese de kaşarla fırına verilerek bambaşka bir tada dönüşüyor. Denemek isteyenler için tarifini aşağıya bırakıyoruz. Şimdiden afiyet olsun...

  • Fırında
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30 dk

Malzemeler

  • 1 kilogram zılbıt
  • 120 gram tereyağı
  • Kaşar peynir
  • 3-4 adet yumurta
  • 1 adet soğan
  • Tuz
  • Karabiber

Hazırlanışı

Zılbıtın köklerini ve sert kısımlarını ayıklayarak 2 santimetre kalınlığında doğrayın.

Üzerini örtecek kadar su ilave edip tencerede haşlayın.

Haşladığınız zılbıtları soğuyunca suyunu elinizle sıkarak bir kaseye alın.

Bir tencerede ince ince doğradığınız soğanları, tereyağı ile kavurun.

Daha sonra zılbıtları ekleyip pişene kadar kavurmaya devam edin.

Üzerine yumurtaları kırın ve birkaç dakika daha karıştırarak pişirin.

Arzuya göre tuz ve karabiber ekleyin.

Fırın kabına alıp üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin ve 180 derece fırında üstü kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun...

Yeşil zeytin ve siyah zeytin nasıl kurulur?
Fotoğraf: Alamy

Kaşarlı zılbıt zonguldak yemekleri sebze tarifleri