GeriTatlı Tarifleri İrmikli hira tatlısı tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İrmikli hira tatlısı tarifi

İrmikli hira tatlısı tarifi

İrmikli hira tatlısı son dönemlerin en favori lezzetleri arasında yer alıyor. Diğer şerbetli tatlılardan şerbetinin pişirilmemesi ile ayrılan hira tatlısının yapılışı çok kolay. Siz de adını çok sık duyduğunuz bu tatlıyı deneyip sofralarınızda misafir etmek isterseniz, tarifimize bir göz atın. İşte tüm ayrıntılarıyla hira tatlısı tarifi...

  • Fırında
  • 6+ Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

Hamuru için:

  • 2 su bardağı irmik
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 5 gram vanilya
  • 20 gram kabartma tozu
  • 2 su bardağı un

Bulamak için:

  • 1 su bardağı irmik

Şerbeti için:

  • 4 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su

İrmikli hira tatlısı tarifi Nasıl yapılır?

  • Un haricindeki malzemeleri bir yoğurma kabının içine koyup iyice karıştırın. Ununu yavaş yavaş ilave ederek yoğurun ve yumuşak bir hamur elde edin. Hamurunuzu 5 dakika kadar dinlendirin.
  • Dinlendirdiğiniz hamurdan ceviz boyutunda parçalar kopararak avcunuzun içinde yuvarlayıp top yapın. Bu topları güzelce irmiğe bulayıp yağlanmış fırın tepsisine dizin.
  • Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında, üstü kızarana kadar pişirin.
  • Bu esnada, bir tencereye su ve şekeri alıp şeker eriyene kadar karıştırın. Şerbeti kesinlikle pişirmeyin.
  • Tatlılarınız pişince fırından çıkarıp soğuk şerbeti üzerine gezdirin. Tatlılar şerbeti iyice çekip soğuyunca üzerini dilediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz.

 

Hira Tatlısı Çeşitleri

Tatlılar insanlar için vazgeçilmez bir yemek çeşidi olmaktadır. Genel olarak akşam yemeklerinden sonra yenilen tatlılar çayın yanında olmazsa olmaz bir yemek çeşidi olmaktadır. Hira tatlısının çok farklı çeşitleri bulunmaz. Hira tatlısı en hafif olan tatlılardan birisi olmaktadır. Tek çeşit yapılan bir tatlı yerine de geçmektedir. Bu tatlının hafif olmasının nedeni irmik kullanılarak yapılan bir tatlı olmasıdır. İrmik ile meydana getirilen tatlılar hafif birer tatlı yerine geçmektedir. Hira tatlısı aynı zamanda dış kaplaması çok yumuşak olan bir tatlıdır. İçerisinde de bolca irmik bulunur. Bunların yanı sıra yapımı da çok basit bir şekilde yapılan ve hızlı bir şekilde oluşum gösteren bir irmikli tatlıdır.

Hira Tatlısı Püf Noktaları

Hira tatlısı yer olarak, yöre olarak Tokat iline ait bir tatlıdır. Genel olarak Tokat ilinin insanları tarafından meydana getirilen, Tokat ilinde yaşayan insanlar tarafından yapımı bilinmektedir. Aynı zamanda hira tatlısının yapımında bazı püf noktalar bulunur. Bu püf noktalara dikkat edilerek yapılan hira tatlısının lezzeti, yumuşaklığı çok daha güzel olmaktadır. İlk olarak bu tatlının yapımında şerbeti hazırlanır. Bu şerbeti için ilk olarak su ve şekeri karıştırmak ve kaynatmak gerekir. Bunun için miktarlar mühim önem taşımaktadır.

Miktar genel olarak 2 su bardağı olmaktadır. Hem şekerden hem sudan aynı ölçüde şerbete girer. Şerbetin sonrasında hamurunun hazırlanması gerekir. Hamur için ilk olarak 1 tane yumurta ve 1 çay bardağı yağ gerekir. Aynı zamanda 1 paket vanilya ve kabartma tozunun kullanılması da önem taşır. Sonrasında bir çay bardağı kadar yoğurt ve vazgeçilmez olan 1 su bardağı un gerekir. Bunların yanında da hira tatlısının ana malzemesi olan irmikten 1 su bardağı kadar kullanmak gerekir.

Hira Tatlısını Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Hira tatlısını en lezzetli şekilde yapılması için gereken husus hamurudur. Hamurunun kıvamını tutturmak bu tatlı için çok önemli bir yere sahiptir. Hamurunun kıvamı için de en önemli 3 malzeme bulunur. Bu malzemeler yumurta, yağ ve yoğurt üçlüsüdür. Yumurta, yağ ve yoğurdu çok iyi bir şekilde çırpmak gerekmektedir. Bu malzemelerin iyi bir şekilde çırpılması hamurun kıvamı için çok önemli bir yere sahiptir. Sonrasında hamura vanilya ile birlikte kabartma tozu eklenir. Bunlardan sonraki aşamada en önemli kısım unu eklemeden önce irmiği hamura eklememiz gerektiğidir. İrmikten sonra da irmik eklenir ve yoğurmaya devam edilir.

Hira Tatlısı Sunumları

Hira tatlısı sunumu önemli bir husus teşkil etmektedir. Farklı şekiller de bir sunum yapılabilmektedir. İsteğe bağlı olarak hira tatlısının üstüne çam fıstığı tozu atılır. Diğer bir sunum şekil ise isteğe bağlı olarak hira tatlısının üzerine Hindistan cevizi eklemektedir. Yine eğer isteğe bağlı olarak Türk kahvesi veya çay ile birlikte sunum yapılabilmektedir. Sunum sırasında kullanılan sunum tabağı da sunun sırasında önemli bir ayrıntıdır.

Hira Tatlısının Faydaları Var mıdır?

Hira tatlısı Tokat ilinin yöresine ait olan bir tatlı yerine geçmektedir. Aynı zamanda bu tatlı irmik ile meydana getirilen bir tatlıdır. Faydalarını da içerisinde kullanılan irmik meyvesinden almaktadır. İrmik insan vücuduna birçok yönden faydalı olan bir malzemedir. Zengin bir lif kaynağıdır. Aynı zamanda içerisinde E ve B vitaminini çokça bulundurmaktadır. Bu açıdan da önemli bir tatlı olmaktadır. Bunların yanı sıra insanların yemeklerini daha kolay bir şekilde hazmetmesinin sağlayan bir tatlı da olmaktadır. Özellikle diyet yapan kişilerin rahat bir şekilde tüketebileceği bir tatlı yerine de geçmektedir. Diyet yapan kişiler tercih edebilir.

Hira Tatlısı Kaç Kalori?

Genel olarak diyet yapan, kilo vermek isteyen insanlar tatlı tüketiminden kaçınırlar. Bunun sebebi tatlıların kalori bakımından yüksek yemekler olmasıdır. Hira tatlısı da bir tatlı olmaktadır. Ancak hira tatlısı diğer tatlılara göre kalori açısından daha düşüktür. Yaklaşık bir normal porsiyon tatlı ortalama 350 kalori olmaktadır.

Hira Tatlısı Kalori Aldırır mı?

Hira tatlısı her tatlı gibi çok fazla tüketilirse insanlara kilo aldırır. Ancak yine de diğer tatlılara göre daha az kaloriye sahip bir tatlıdır. Aynı zamanda için de irmik bulunması da hazmı kolaylaştırıcı bir etki yapar. Bu nedenle de kilo yapması daha zor olmaktadır.