GeriMutfak Tüyoları Gevrek mi simit mi? Simit ile gevrek arasındaki fark nedir? İzmir’in gevrek tarifi, malzemeleri ve yapılışı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Gevrek mi simit mi? Simit ile gevrek arasındaki fark nedir? İzmir’in gevrek tarifi, malzemeleri ve yapılışı

Gevrek mi simit mi? Simit ile gevrek arasındaki fark nedir? İzmir’in gevrek tarifi, malzemeleri ve yapılışı

Gevrek mi simit mi zaman zaman süregelen tartışmalardandır. Her ne kadar İzmir sakinleri simide gevrek deseler de aslında gevrek ve simit arasında birkaç ufak detay vardır. Peki, simit ile gevrek arasındaki fark nedir? Gevrek nasıl yapılır? İşte, İzmir gevrek tarifi, malzemeleri ve yapılışı...

Ülkemizin geleneksel lezzetlerinden olan simit İzmirlilerde gevrek olarak adlandırılır. İzmir gevreği ile İstanbul simidi arasındaki fark pekmezleme denilen işlemin farklı uygulanmasından kaynaklanır. İstanbul’da pekmezleme işlemi ön pişirme olmadan soğuk olarak yapılır. İzmir gevreği ise, hamura halka şekli verildikten sonra kaynayan pekmez dolu kazanlarda ön pişirme yapılıp sonra susama bulanarak fırına verilir.

Gevrek mi simit mi Simit ile gevrek arasındaki fark nedir İzmir’in gevrek tarifi, malzemeleri ve yapılışı

İZMİR GEVREĞİ MALZEMELERİ

1 kilogram un

55 gram yaş maya

20 gram tuz

20 gram ayçiçeği yağı

40 gram toz şeker

Aldığı kadar su

Yarım su bardağı pekmez

Yarım su bardağından biraz az su

GEVREK NASIL YAPILIR?

Unun yarısını bir kaba koyun.

Geri kalan malzemeleri de ekleyin.

Suyu yavaş yavaş ilave edin.

Hafif cıvık bir hamur olana kadar yoğurun.

Ardından kalan unu ekleyip kulak memesi kıvamından biraz sert olana kadar yoğurun.

Küçük bezelere ayırın. Bezelerin ortası biraz ince kenarları daha kalın olacak şekilde şekil verip 5 dakika mayalandırın.

Ardından hamurun iki kalın tarafını birleştirip, yuvarlak simit şekli verin.

Ayrı bir kapta pekmezle su karışımı yapın.

Diğer yandan da bir tavada susamları kavurup soğutun.

Şekil verdiğimiz gevrekleri önce pekmezli suya koyup daha sonra bir süzgeçle fazla suyunu süzün.

Daha sonra susama bulayıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye koyun.

180-200 derecelik fırında 30 dakika kızarana kadar pişirin.

 

False