GeriTatlı Tarifleri Fıstıklı Şam tatlısı tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Fıstıklı Şam tatlısı tarifi

Fıstıklı Şam tatlısı tarifi

Şam tatlısı İzmir ve çevresinde çok sevilen, genellikle dışarıdan alınan bir tatlı. Peki bu benzersiz lezzeti evinizde yapabileceğinizi biliyor musunuz? Şerbetli tatlı sevenlerin favorilerinde üst sıralara yükselmesi kesin olan fıstıklı Şam tatlısının tarifi aşağıda…

  • Fırında
  • 6+ Kişilik
  • 60+ dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 500 gram irmik
  • Yarım su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı sulu yoğurt
  • 1 çay kaşığı dolusu karbonat
  • 5-6 damla limon suyu
  • 1 paket vanilya

Şerbeti için:

  • 4 su bardağı şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • Çeyrek limonun suyu
  • Bir çimdik tuz

Üzerini süslemek için:

  • Yer fıstığı

Fıstıklı Şam tatlısı tarifi Nasıl yapılır?

Un, irmik, şeker ve vanilyayı yoğurma kabına alıp karıştırın.

Ortasına karbonatı koyup üzerine limon sıkın.

Yoğurdu da ilave edip hepsini iyice karıştırın.

Tepsiyi yağlayıp spatulayı ıslatarak malzemeyi yayın.

Üzerini bir tepsiyle kapatıp en az yarım saat dinlendirin.

Bu sürenin sonunda tatlıyı dilimleyip dilimlere fıstıkları yerleştirin.

Fırını 170 dereceye ayarlayıp ısıtın. Tepsiyi fırına verin.

Tatlınızın üstü kızarınca fırının sıcaklığını 160 dereceye indirip tatlılar iyice kızarana kadar pişirin.

Bu esnada şerbeti hazırlayın.

Tüm malzemeleri tencereye alıp karıştırın ve koyulaşana kadar 20 dakika kaynatın.

Pişen tatlıyı fırından çıkarıp hafif ılınmış şerbeti üzerine gezdirin.

Tatlıyı yeniden ısı ayarı kapalı fırına verin ancak kapağını kapatmayın.

Fırın soğuduktan sonra kapağı kapatıp 5-6 saat daha bekletin. Tatlınız hazır!