ORTA ZORLUKTA

Balkabağı sarması tarifi

Balkabağı sarması tarifi

Balkabağı sarması, Van’dan Bitlis’e Doğu Anadolu coğrafyasında sofraları süsleyen, güzeller güzeli bir sonbahar yemeği. Tıpkı diğer sarma ve dolmalar gibi balkabağı sarması da istenirse etli istenirse de zeytinyağlı olarak hazırlanabilir. Biz bu kez orijinal tarife sadık kalarak etli bir balkabağı sarması tarifi hazırladık. Özellikle yoğurtla birlikte servis ettiğinizde çok beğeneceğinize eminiz. Şimdiden afiyet olsun…

  • Ocakta
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk

Malzemeler

  • 1 kilogram balkabağı
  • 500 gram kıyma
  • 1,5 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 avuç reyhan
  • Tuz

Sosu için:

  • Yoğurt
  • Sarımsak
  • Salça
  • Pul biber
  • Tereyağı

Hazırlanışı

Soğanı rendeleyin.

Bulgur, kıyma, soğan, reyhan ve tuzu yoğurma kabında bir araya getirip güzelce yoğurun.

Kıymalı harçtan kalın ve uzun köfteler hazırlayıp bir tabağa dizin ve kenara alın.

Balkabaklarınızı bu köftelerin etrafını saracak büyüklükte şeritler kesin.

Kestiğiniz balkabağı şeritlerini iyice tuzlayıp yumuşatın.

Her bir şeride bir köfte koyup güzelce sarın.

Kabaklı köfteleri tencereye dizip yarısına kadar su koyun ve üzerini kapatıp pişirmeye başlayın.

Suyunu çekerse biraz sıcak su ilave edebilirsiniz.

Bu esnada sarımsaklarınızı ezip yoğurtla karıştırın.

Sarmalar pişince tencereden alıp tabaklara bölüştürün.

Üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdirip son olarak salçalı ve pul biberli tereyağıyla süsleyin ve sıcak servis yapın. Afiyet olsun…

Gıda israfını önlemek için saklama tüyoları!
Fotoğraf: iStock

balkabağı sarması nasıl yapılır balkabağı sarması tarifi sarma ve dolma tarifleri