USTA İŞİ

Analı kızlı köfte tarifi

Analı kızlı köfte tarifi

Analı kızlı köfteyi duymayan yoktur herhalde. Malatya yöresine has bu yemek, yapımı biraz zahmetli olsa da buna değecek lezzette. Yapım aşaması içli köfteye oldukça benziyor. Ondan farkı büyük ve küçük köftelerin olması ve büyüklüklerine göre de isim almaları yemeğin adı da buradan geliyor zaten. Şunu belirtmekte fayda var bu tarif çorba değildir. Onun için ayrı bir tarifimiz vardır.

  • Ocakta
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk

Malzemeler

  • 2 kase ince bulgur
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 250 gram yağsız kıyma
  • Tuz
  • 1 adet yumurta
  • Aldığı kadar su

İç harcı için:

  • 3 adet kuru soğan
  • 250 gram yarım yağlı kıyma
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz
  • Pul biber
  • Karabiber

Sosu için:

  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • Tuz
  • Pul biber
  • Karabiber

Hazırlanışı

Yemeklik doğradığınız soğanları yağla beraber kavurup kıyma ekleyin.

Kıyma suyunu çekince baharatlarını da ekleyip ocaktan alın.

Bulguru güzelce yıkayıp yoğurma kabına alın.

Kıyma, tuz ve irmiği ekleyip arada su ekleyerek içli köfte açabileceğiniz kıvama gelene kadar yaklaşık 20 dakika yoğurun.

Hamurun yarısı ile hazırladığınız iç harcı kullanarak çok büyük olmayan içli köfteler yani yemeğimizin analarını yapın.

Kalan hamurla ise küçük yuvarlak köfteler yani yemeğimizin kızlarını yapın.

Daha sonra geniş bir çorba tenceresine biraz sıvı yağ ekleyip yemeklik doğradığınız soğanı kavurun.

Salça ve baharatları da ekleyip üstünü geçecek kadar sıcak su ve nohut ekleyin.

Su kaynayınca köfteleri dikkatle suya atın.

Bir iki taşım kaynayınca köfteler servise hazırdır.

Yemeğinizi suyuyla servis etmeyi unutmayın. Afiyet olsun.

Gıda israfını önlemek için saklama tüyoları!
Fotoğraf: Alamy

analı kızlı tarifi malatya yemekleri analı kızlı