Leyleği havada gördüm

Her şey Arnavut asıllı arkadaşlarımız Artan ve Elida’nın bizi Arnavutluk’a davet etmesiyle başladı.

Bize Arnavut yemeklerini tattırıp geleneksel lezzetlerinden örnekler yedireceklerdi. Yani yemekle başlayan yepyeni bir macera bizi bekliyordu. Bizse yeni yemekleri tatmak merkezli gezimizin sınırlarını biraz daha genişletip Slovenya ve Hırvatistan’dan başladık maceraya.

Ünlü Mostar Köprüsü’ne uğradıktan sonra Boşnak yemeklerini de tatmak istedik. Böylece ben bütün aileyi peşime takıp onlarla birlikte yepyeni bir lezzet yolculuğuna yelken açtım.

Slovenya’nın başkenti Lübliyana’da bizi Makedon asıllı Abdülrahim Bey ve oğlu Ömer karşıladı. Hırvatistan’a giden yol boyunca İstanbul’da yaşayan akrabaları ve yemekler hakkında konuştuk.

Avusturya, Macaristan, Hırvatistan ve İtalya’ya yakın olan Slovenya’nın mutfağı et, patates, lahana ve bakliyat ağırlıklıydı ama bol kremalı pastaları ve hamurişleri de en az bu saydıklarım kadar damak çekiciydi. Ayrıca tüm Balkan ve Ortadoğu-Avrupa ülkelerinde olduğu gibi burada da İtalyan mutfağının tartışılmaz etkisi hissediliyordu.

Slovenya seyahatim sırasında beni en çok etkileyen yemek bizim Dermesan fasulyesine pek benzeyen kuru fasulyeydi. Etli olan ve pişince helmelenip hafif tatlı hale gelen bu fasulyeyle yapılan sebzeli çorbaları ise Türk damak tadına çok ama çok uygundu. Cevizli bir hamur tatlısı olan Potika ise bana Alp Dağlarının kışlık lezzetlerini hatırlattı.

Alman mutfağının kan sosisleri ve mantar çeşitleri de gastronomik turumuzun diğer ilgi çekici öğeleriydi. Av hayvanlarıyla yapılan diğer yemeklerin yanı sıra, çok klasik bir Orta Avrupa yemeği olan lahanalı, patatesli ve havuçlu et haşlamasının tadı da dillere destandı. Macar mutfağından aldıkları gulaşları, kremalı borch çorbaları, Avusturya etkili strudel tatlıları ve duplings tatlıları vardı ama mutfakları çeşitlilik açısından oldukça kısıtlıydı.

Soysal ailesinin tüm bireyleri etlerin tam kıvamında pişirildiğinde hemfikirdi gerçi ama yine de karın doyurmak için İtalyan restoranları ve pizzacılar tercih edildi. Bense o sırada Slovenya’nın doğa harikası üzüm bağlarını seyre dalmıştım.

Patatesli Yalıkavak salatası

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 15 adet orta boy taze patates

á 3 adet orta boy salatalık

á 4-5 adet küçük boy kırmızı turp

Sos için;

á 1 çay bardağı sızma zeytinyağı

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1 demet dereotu

á 1 yemek kaşığı mayonez

á 1 tatlı kaşığı hardal

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 yemek kaşığı sirke

(Üzüm ya da elma sirkesi kullanabilirsiniz.)

Taze patatesleri kabuklarını soymadan haşlayıp süzün. Kabuklarını soyduktan sonra her birini ikiye bölüp salata kasesine koyun. Sosu hazırlarken patateslerin sıcak kalmasına özen gösterin çünkü sıcak patates sosu daha iyi çekecektir.

Üzerine yıkayıp kabuklarını soymadan ince ince dilimlediğiniz salatalıkları yerleştirin. Turpları da soymadan incecik halkalar halinde dilimleyerek patateslerin üzerine ilave edip karıştırın.

Sosu hazırlamak için; kuru soğanı, rendenin ince tarafıyla rendeleyerek geniş bir kaseye aktarın. Üzerine incecik kıydığınız dereotunu ekleyip sırasıyla; mayonez, hardal ve sirkeyi ilave ederek çatalla çırpın. Zeytinyağını da azar azar aktararak çırpmaya devam edin. Tuz ve karabiberi serptikten sonra hazırladığınız sosu, patates, salatalık ve turplu sebze karışımının üzerine gezdirin. Ilıkken servise sunun.

Fındıklı elmalı rulo kurabiye

Malzeme listesi

á 100 gr bitkisel margarin

á 1 çay bardağı sıvıyağ

á 3 yemek kaşığı tozşeker

á 1 çay bardağı yoğurt

á 1 paket kabartma tozu

á 5,5 su bardağı un

İç harcı için;

á 2 adet orta boy golden (tatlı elma)

á 1 su bardağı çekilmiş fındık

á 2 çay kaşığı bal

Üzeri için;

á 2 yemek kaşığı pudra şekeri

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Rendelenmiş elma ve balı bir tencereye aktarıp 5 dakika kadar pişirdikten sonra soğumasını bekleyin. Üzerine fındığı ekleyip karıştırın. Hamuru hazırlamak için; ılıtılmış margarin, sıvıyağ, tozşeker ve yoğurdu derin bir kaba aktarıp iyice karıştırın.

Üzerine kabartma tozu ve unu ilave edip ele yapışmayan ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde dinceye kadar yoğurun.

Hamuru greyfurt büyüklüğünde 5 adet bezeye ayırın. Bezeyi mutfak tezgahına yayarak merdane yardımıyla 40 santim çapında yarım santim kalınlığında açın. Hazırladığınız iç harcını yufkaların her tarafına sürüp rulo yapın.

Hazırladığınız ruloları 1 santim eninde parçalar oluşturacak şekilde dilimleyin. Parçaları dik duracak şekilde sıralayıp üzerlerine parmaklarınızla bastırarak yassılaştırın. Kurabiyeleri yağlanmış fırın tepsisine yerleştirip 175 dereceye ayarlı fırında 30 dakika kadar pişirin. Soğumalarını bekleyip servis tabağına aldığınız kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpiştirerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları