Leke tedavisinde son gelişmeler

Günümüzün modern ama hızlı yeni yaşam tarzının cildimize verdiği zararlar görmezden gelinemeyecek kadar önemli bir hál almış durumda. Yeryüzüne daha dik inen güneş ışınları, stres, mevsimsel değişiklikler gibi faktörler cildimizin zamanla yıpranarak zarar görmesine ve göze hoş görünmeyen lekelerin ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Cilt lekeleri artık kadın-erkek ayırt etmeksizin herkesin problemi haline gelmeye başladı. Dermatolog Erçin Özüntürk, bu lekelerin doğumsal ve edinsel olmak üzere ikiye ayrıldığını belirtiyor: "Doğumsal lekeler, adından da anlaşılacağı üzere cildimizde doğuştan itibaren var olan lekeler. Edinsel lekeler ise güneş, hamilelik, hormonal değişiklikler, sistemik-enfeksiyonel hastalıklar, yanlış kozmetik kullanımı, yaralanma, yaşlanma gibi etkenlerle ortaya çıkan lekeler. Ancak artık dermato-kozmetolojik uygulamalar öyle bir noktaya ulaştı ki, bu lekeleri cerrahi girişimsiz yok etmek ve yenilerini engellemek mümkün hale geldi."

Akne izleri de yok ediliyor

Lekeler, deride üst deri, alt deri veya her ikisine de yerleşmiş olabiliyor. Özüntürk’e göre yerleştikleri deri bölgelerine göre, dermatolojide çeşitli leke tedavileri mevcut: "Bu seçeneklerden en güçlüsü lazer uygulamaları. Leke tedavilerinde son derece etkili ve güvenli bir yöntem olarak karşımıza çıkıyorlar. İçlerinde en gelişmiş olanlarından biri ’nonablative uygulama’. Bu uygulama, deriyi soymadan tedavi ediyor. Son derece rahat ve acısız uygulanan bu yöntemin 13 hafta aralıklarla, 68 seans olarak uygulanması tavsiye ediliyor. ’Laser toning’ diye de adlandırılan bu tedaviyle akne izlerini gidermek mümkün. Bir başka uygulama olan ’Lazer peel’ ise lokal anestezi kremi kullanılarak cildin yenilenmesi amaçlı uygulanan lazer peeling tedavisi. Bir seans uygulanıyor. Bunun yanında diğer ışık ve lazer uygulamaları da lekelerde gözle görülür bir azalma sağlıyor. Örneğin mavi ışık terapisi, deriyi soymadan yapılan bir tedavi şekli. Acı ve ağrı hissi yok. Leke tedavilerinin tümü genellikle 23 hafta aralıklarla 4 seans olarak uygulanıyor" diyor.

Lekelerden kurtulmanın kolay yolları

Leke tedavilerine diğer alternatif uygulamalar, kimyasal peeling, bitkisel peeling ve mikro dermabrazyon olarak sıralanabiliyor.

n Kimyasal peeling, derinin kimyasal maddeler ile hafifçe soyulması işlemi ve ciddi olmayan cilt lekelerinin giderilmesinde etkili oluyor.

n Bitkisel peeling (green peel), saf bitki karışımından oluşuyor. Kimyasal katkı maddesi içermiyor, uygulanan alanda kan dolaşımını hızlandırıyor ve mikrogranüller sayesinde üst deride soyucu bir etkide bulunuyor. Derin yerleşimli lekelerde bile, birkaç seanstan sonra çok iyi sonuçlara ulaşmak mümkün.

n Mikro dermabrazyon, kontrollü olarak derinin üst tabakasının zımparalanması işlemi. Bu tedavi ile cilt yüzeyindeki engebeler ve izler yumuşatılarak cilde daha düzgün bir görünüm kazandırılıyor, ayrıca lekelerden de arındırılıyor.

Bu uygulamaların her biri önemli olduğundan, iyi araştırma yapılıp, uzman kişilerce uygulanmasına dikkat edilmeli. Ayrıca lekelerin yok edilmesinde bu tür yeni yaklaşımlar çok iyi sonuçlar verse de, önemli olan lekeleri oluşmadan önlemek. Bu nedenle, mutlaka ve mutlaka yaz-kış ayırt etmeden, yüksek faktörlü güneş koruyucular kullanılmalı.

Mükemmel göğüsler

Göğüslerinizin küçüklüğünden, doğum sonrasında sarkmalarından ve cildinizde meydana gelen çatlaklardan mı şikayetçisiniz? Yeni bir uygulama olan Breast Fit System sayesinde, üstelik acı hissetmeden ve günlük hayattan kopmadan en önemlisi cerrahi bir müdahaleye gerek kalmadan mükemmel göğüslere sahip olabilirsiniz. Dermatolog Gaye Ünal Sarıkan, konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

n Breast Fit System, göğüs estetiğinde ne gibi başarılar sağlıyor?

- Kadınların kabusu sarkmalar, çatlaklar ve özellikle hamilelik sonrasında oluşan göğüs ucu koyuluklarının tedavisinde son derece etkili bir sistem. Göğüsteki asimetrik görüntüyü tedavi ediyor, düz göğüslere hacim kazandırıyor.

n Göğüs estetiği ile farkı ne?

- Bu sistem ile göğüs estetiğiyle alınabilecek başarının yüzde 80’i oranında başarı sağlanabiliyor. Breast Fit bu başarısı ile cerrahi müdahaleden çekinenler için ciddi bir alternatif. Sistem, göğüs ameliyatları sonrasında destek sağlamak amacıyla da kullanılabiliyor. Bu tarz kullanımda da olağanüstü sonuçlar ortaya koyuyor.

n Kaç seansta sonuç alınmaya başlanıyor?

- Göğüs geliştirme, şekillendirme ve çatlaklara özel 10 ayrı programa sahip sistem ile yaklaşık 10-12 seans arasında sonuç alınmaya başlanıyor. n Kişi bu uygulamayı yaptırdıktan sonra günlük hayatına devam edebiliyor mu?

- Kesinlikle, hiçbir ağrı, acı yaşamıyor. Günlük hayatına rahatlıkla devam edebiliyor.

n Sistemi anlatır mısınız?

- Sistem, bir dişçi koltuğunu andırıyor. Kişiye tüm müdahaleler bu koltukta gerçekleşiyor. Göğüs ve çevresine uygulamaya göre çeşitli materyaller bağlanıyor. Bunlar ultrason petleri, radyo frekans cihaz materyalleri, elektrik akım pedleri, vakum olarak değişebiliyor. Tedavi yaklaşık 30-45 dakika arası sürüyor.

n Sistemde kaç adet tedavi programı var?

- 10 adet tedavi, 6 adet ise terapi programı barındırıyor. Her teknolojinin göğüs üzerinde ayrı ve spesifik bir etkisi var. Bu tedavi programları göğüsteki probleme, göğüs yapısına göre tek başına ya da kombine edilerek kullanılabiliyor.

n Hangi yaş aralığındaki kişiler bu sistemden yararlanabilir?

- 18-60 yaş arası herkes bu sistemden yararlanabiliyor. Genellikle en çok tercih eden yaş aralığı ise 30-35 yaş ve sonrası.
Yazarın Tüm Yazıları