Kuzugöbeği ya da sömelek

Dün benim en sevdiğim mantarı, kuzugöbeğini ilk defa nasıl tattığımı yazmıştım.

Haberin Devamı

Türk mutfağı çok zengin bir mutfak olmasına rağmen, mantar yemekleri bakımından pek az çeşide sahip. Özellikle kuzugöbeği mantarıyla yapılmış yemek çeşitlerine Osmanlı mutfağında rastlamak pek mümkün değil. Zaten bugün de Batı Anadolu’nun birkaç esnaf lokantası haricinde mönüsünde kuzugöbeği bulunduran restoran yok gibi. Kuzugöbeğini Anadolu’da ancak evlerde yiyebiliyoruz ne yazık ki. Oysa bu mantar çeşidi Avrupa’nın pek çok gurme restoranının yemek listesinde var ve bu restoranlara Türkiye’den de mantar ihraç ediliyor. Yabancı mutfaklar kuzugöbeğini morel olarak tanıyor ve çok değer veriyor.
Ülkemizin çeşitli bölgelerinde göbek, kara göbek ve köme olarak adlandırılan bu lezzetli mantar Türk mutfağına giren ilk mantar olarak da biliniyor. Kastamonu, Safranbolu ve Çorum yörelerindeyse kuzugöbeğine sömelek deniyor.

Haberin Devamı

Peynirli Ayvalık salatası

Soğanı soyup ikiye böldükten sonra incecik yarımaylar halinde doğrayın. 1 çay kaşığı tuz serpiştirip ovarak yumuşatın ve derin bir kaba koyun. Salatalığı tavla zarı formunda, yeşil soğanı, nane ve fesleğen yapraklarını incecik dilimleyin.
Biberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra incecik doğrayın. Tüm malzemeleri karıştırın. Varsa kuzukulağı yapraklarını da parçalayarak ilave edin. Ufalanmış peyniri ise üzerine serpiştirin. Zeytinyağı ve nar ekşisini bir kasede çırpıp salatanın üzerine gezdirin. Varsa domates dilimleriyle süsleyerek servise sunun.

Malzeme listesi
-1 adet orta boy kırmızı soğan
-2 çay kaşığı tuz
-1 adet orta boy salatalık 
-3-4 adet taze yeşil soğan
-Yarım demet taze nane
-Varsa 7-8 yaprak kuzukulağı
-Yarım demet taze fesleğen
-2-3 adet yeşil sivribiber
-1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir
Sos için;
-Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
-2 yemek kaşığı nar ekşisi
(Yarım adet limonun suyunu da kullanabilirsiniz)

Yazarın Tüm Yazıları