Kuşkulu bir ihale

1992’de kapatılan Türkiye Öğretmenler Bankası’nın (TÖBANK) çalışanlarının banka sandığının, Mersin, Erdemli Tırtar mevkiinde denize sıfır 60 bin metrekare içerisinde bungalov evler ve kamp çadırı kurmaya uygun bir yeri bulunuyor. Yerin sahibi sandığın 2300 eski TÖBANK çalışanı..

TÖBANK’ın ardından 18 yıldır satılamayan(!) kamp her nedense TÖBANK çalışanlarının facebook’ta kurdukları grubun toplantı kararı almasından sonra bir ay gibi bir sürede ihale edildi. Üyeler kampın 3 sene önce ihaleye çıkarılırken belirlenen ekspertiz bedeli olan 9.500.000 TL değer üzerinden ihaleye çıkartılmasına itiraz ediyorlar. “İhalenin küçük ilanla duyurulmasına tepki göstererek şöyle diyorlar sandık mensupları:
“Kampın 18 yıldır satılmaması konusunda vakfın başında bulunan yöneticilerin görevlerini gerektiği şekilde yapmadığına inanıyoruz. Şöyle ki; tasfiye sürecinde bir süre mahkemelerde kampın tapularının vakıf adına tescil ettirilmesi zaman almıştır ve 1992’den 2005 yılına kadar sürmüştür. Fakat 2005 yılından ihalenin yapıldığı 5 Mart 2011 yılına kadar mevcut yönetim satış için gerektiği özeni göstermemiştir. Aksine kampı kendi malı gibi kullanmış ve kullandırtmıştır. Üyeler olarak facebook’ta kurduğumuz grubun toplantı kararı aldığı günlerde apar topar kampı ihaleye çıkararak yıllarca satılamayan kampı kısa bir süre içinde değerinin çok altında sadece bir firmanın girdiği ihale neticesinde satmışlardır. Hem de üyelerin bu değere satılmasın itirazlarına rağmen. 2013 yılında Akdeniz Olimpiyatları’nın Mersin’de yapılacağı göz önüne alındığında ve imar geçtikten sonra satılan değerin ne kadar komik olduğu belli olacaktır. Bu işin içinde bir iş var diyoruz ve birilerinin bu satıştan nemalandığını düşünüyoruz yorum sizindir.”

Bu alan Mersin’in en güzel koyu sayılıyor.

Bir doğa cenneti için 5 Martta toplanan teklifleri vakıf yönetim kurulu bir ay içinde değerlendirilecekmiş. Bize bu bilgileri gönderenler, son 10 yılda beş kez denenen ihale için ‘kuşku’ belirtiyorlar. Buraya talip olanların bu cennet köşeye Kumkuyu-Ayaş-Kızkalesi sahilindeki ucube apartmanlardan mı dikecekler?
Mersin için vazgeçilmez bir araziyi 9.5 milyon liraya, hem de bir cumartesi günü satışa çıkaran TÖBANK Vakıf yönetimine, 2300 ortak nasıl hesap soracaktır? İşte onu bilmiyorlar. Onun için bu yazıyla hem üyeleri hem de kamuoyunu haberdar etmek istiyorlar. Yanıtlanmaya muhtaç epeyce soruya yanıt arıyorlar. Vakıf, üç ekspertiz raporu 9.5 milyonu ‘yüksek’ bulurken, yerel emlakçılar ise bu yerin rahatlıkla 25 milyon lira edebileceğini savunuyorlar.
Yerel Haber Ufuk gazetesi yazarı Abdullah Ayan “Asıl mesele satın alanların burayı ne biçimde ve hangi amaçla değerlendireceğidir? Bu cennet koyun daire satarak para kazanacak kimi gruplar yerine, koruyarak ve doğasına dokunmadan değerlendirecek Mersin’de hiçbir kurum ve kuruluş yok mu?” diyor ve Mersin MTSO’yu adres gösteriyor.

Sıkıyönetimde bile olmadı

GAZETECİLER, baskılara karşı İstanbul ve Ankara yürüyüşlerinden sonra, ikinci büyük tepkisini dünkü manşetleriyle gösterdiler.
Ahmet Şık’ın henüz yayınlanmamış olan ‘İmamın Ordusu’ kitabının taslağını üzerine tam bir ‘cadı avı’ başlatıldı. Odatv baskını, İthaki Kitapevi’nin iki kez üst üste aranmasından sonra Radikal basıldı. Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu’nun bilgisayarı arandı. Çok tehlikeli bir süreç... Basılmamış kitap avı... Türkiye sıkıyönetim dönemlerinde hiç böylesini görmedi.
Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) “Basılmamış kitap taslağını yok etmek sansürdür” diyor. Sanal ortamda kitap avı...
“Basılmamış notların delil kabul edilmesi, düşüncenin suç olarak kabul edilmesidir” diyen Ankara Barosu Başkanı Prof. Metin Feyzioğlu soruyor:
Bir kimse masasının üzerindeki kağıda birine hakaret notları yazsa, polis baskınla bunu ele geçirse hakaret suçu mu işlemiş oluyor?

Yazar Erbil  Tuşalp’ten çağrı

EMEKLİ gazeteci Erbil Tuşalp, İzmir Karaburu’ndan kamuoyuna bir duyuru yapmak istiyor. 12 Mart ve 12 Eylül dönemleriyle ilgili 30’a yakın kitabı bulunan en son ‘İslam İmparatorluğu’ (Kitap Yurdu) adlı belgesel bir kitap yazan Tuşalp şöyle diyor:
“Yazılmamış kitap taslaklarımın, araştırma projelerimin, dizi senaryolarım, şiir ve müzik CD’lerimin bulunduğu ‘çok kullanılmış’ bilgisayarım adli ve ticari tüm sorumluluklar alıcıya ait olmak koşuluyla ‘ehven’ fiyata satılıktır. Açık artırma yöntemiyle yapılacak satışta en yüksek fiyat veren alıcıya ‘İmam Bayıldı’ senaryo projem de sözlü olarak anlatılacaktır. İlanen duyurulur. etusalp@superonline.com)

Uras’tan açıklama

BİR yazınızda, Başbakan’la görüşmemden yola çıkarak, “AKP’den aday olacağım” dedikodusunu ifade etmenizi şaşkınlıkla karşıladım. Bu görüşmenin BDP’nin bilgisi dahilinde, seçime doğru barış ikliminin örülmesi konusunda görüş alışverişinden ibaret olduğunu basınla paylaşmıştık. AKP’ye yönelik en sert eleştirileri -baraj konusundan Dink davasına- vs. yapmış bir kişiyim ve bunları “Başka Bir Meclis Mümkün” kitabıyla da yayınladım. Bu arada pazartesi Dink davası var ve bu konuda Sayın Başbakan’a verdiğim soru önergesinin, ek süre istemelerine karşın hâlâ yanıtlanmadığını da bilginize sunmak isterim.
Ufuk URAS-İstanbul Milletvekili

Biliyor musunuz

CHP’den; İstanbul İl Genel Meclisi üyeliğinden istifa eden Alev Baymur 1. bölgeden, ekonomist Mithat Bülent Özmen ve Kamber Doğan 2. bölgeden; gazeteci-yazar ve Endüstri Mühendisi Ömer Fethi Gürer Niğde’den,
MHP; Av. Özcan Pehlivanoğlu İstanbul 2. bölgeden, Bengütürk TV eski Genel Koordinatörü Ahmet Kolutek, İstanbul 3. bölgeden, gazeteci Kasım Öngen Çanakkale’den, Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Azmi Karamahmutoğlu İstanbul 3. bölgeden
İZMİR’de faaliyette olan 17 Balkan Derneği’nin oluşturduğu Balkan-Rumeli Platformu’nun destekledikleri aday adaylarının AKP’den Dr. Galip Öztürk, Ekrem Selimler, Rıfat Sait, Günay Cankurtaran, İbrahim Dönertaş; CHP’den Aynur Açıkgöz, Dr. Muharrem Toprak, Ömer Şanlı, Rahmi Sezgin, Av. Aydın Özcan ve DSP’den Av. Adnan Taşar olarak açıkladığını...
Türk Veteriner Hekimler Odası’nın açıklamasına göre CHP’den aday adayı veteriner hekimler şunlar: Dr. Oktay Deprem (İstanbul 1. bölge), Hidayet Petin (İzmir 2. bölge), Mustafa Yetkin (Balıkesir), Mustafa Ceylan (Ordu), Hakan Şimşek (Antalya), Ali Er(Gaziantep), Mustafa Aydın (İzmir, 2.Bölge), Güler Tunçoku (İzmir).
Yazarın Tüm Yazıları