Kurbanlıklar kaça

EDİRNE Enez’den celep Nizamettin Sunal, İstanbul Bahçeşehir’e kurbanlık koç getirmiş; satışlarda pek hareket olmadığını söylüyor. Bahçeşehir’de belediyenin ayırdığı alanlarda 700’e yakın satıcı var.

Haberin Devamı

Sunal ilginç bir piyasa yorumu yapıyor. Fiyatlar geçen yıllara göre iyi olduğundan üretici belini doğrultabilir. Ancak çok satılırsa, bayram sonrasında fiyatlar daha da artacak. “Çünkü mal kalmayacak” diyor.


Koyun üreticileri son 5 yıldır hiç para kazanamamış; malını da elden çıkarmaya başlamış. Geçen seneki fiyat 5 liraymış. Banka faizlerinin yüksekliği de üretimin azalmasına neden olmuş. Peki bu yıl nasıl?


“Kurbanlık koçun üretim bölgelerinde kilosu yaklaşık 10 liraya çıktı.

 

Ben toptan olarak bu fiyattan satıyorum. Kurban satıcıları da 11.5-12 liradan satıyor. 55-60 kilodan hesap edin; yaklaşık 700 lira gibi tutar bir kurbanlık. Yani satıcı bir hayvanda 50-60 lira kazanır.

Haberin Devamı


İstanbul’u Anadolu hayvanından önce Trakya’nın kıvırcık koyunu besler. Malkara, Keşan, Enez ve Gelibolu Yarımadası önemli bir üretim bölgesidir. Bir örnek verelim; 1960’lı yıllarda Enez’in 18 köyünde 100 bin koyun ve keçi beslenirken; son yıllarda bu sayı 10 bine düşmüş.


Tarım toprakları yağmalanırsa, meralar dahi imara açılırsa, üreticinin sorunlarına çözüm getirilmezse, gelecek bayramlarda bu kurbanlıkları daha çok ararız.

 

Kurbanda Kızılay modeli

 

KIZILAY, dünyanın en büyük üç yardım kuruluşundan biri... Kurban Bayramı için ‘Kurbanda Kızılay modeli’nini uyguluyor. Kızılay Başkanı Tekin Küçükali

“Yeni usulde, vekâletini Kızılay’a veren vatandaşlar, başkaca hiçbir yükümlülük altına girmeden hem dini, hem hijyen, hem de sosyoekonomik kurallara uygun olarak kurban ibadetini yerine getirmenin huzurunu yaşayacak” diyor.


AB
’nin görüntü kirliliğine dair ‘haklı’ eleştirilerinin de son bulacağını belirten Küçükali şöyle diyor:


“Kurbanlar yüzde 100 yerli hayvanlardan seçileceği için son yıllarda giderek gerilemekte olan hayvancılık sektörü desteklenmiş olacak. Kurbanlıklar veterinerlerin onayıyla, imam duası ve noter denetiminde Et Balık Kurumu kombinalarında kesileceği için sağlık ve hijyen sorunu yaşanmayacak. Kurbanlıklar

Kızılay
eliyle direkt olarak Et Balık Kurumu’na kestirileceği için etler gramına kadar değerlendirilecek ve konserve yapılarak 2 yıl korunabilecek.”

Haberin Devamı

 

Tüm bu süreç kamera ile kayıt altına alınıp bir CD ve teşekkür belgesiyle birlikte vekâlet veren kişinin adresine gönderiliyor. Vekâlet veren kişiye ayrıca, kurbanlığının etinden sembolik bir kısmı, Et Balık Kurumu ambalajı ve Kızılay şubeleri aracılığıyla teslim ediliyor. (www.kizilay.org.tr)

KİME BAĞIŞLAYALIM

Kurbanlarımızı daha başka kimlere bağışlayalım: (İnternet sitelerinden banka hesap numaraları öğrenilebilir.)


MEHMETÇİK Vakfı (mehmetcik.org.tr)

 

LÖSEV (losev.org.tr)


ÇAĞDAŞ Yaşamı Destekleme Derneği (cydd.org.tr)


TÜRK Hava Kurumu (thk.org.tr)

 

Deniz Feneri’nin ‘kurban’ oyunu

 

KADIKÖY’den S.H.’den bir uyarı: “Çocuğum, Kadıköy Kazas-ker’deki Anafen Dershanesi’ne gidiyor ve oradan ödev diye bir ‘kurban’ resmi vermişler.

Puzzle
gibi parçalar bölüp üzerinde rakam yazmışlar; 3, 5, 10 gibi ve bunu satmalarını istemişler. Toplanacak para da Deniz Feneri aracılığı ile güya kimsesiz çocuklara gönderilecekmiş. Çocukları kullanarak bu şekilde insanları sömürmeleri ya da ödev adı altında bu faaliyetleri yapmaları konusunda ilgililer neden duyarlı davranmazlar?”

Haberin Devamı

 

Çayhane ve büfeler için önemli uyarı

 

BELEDİYE nizamlarına göre büfeler ancak kapalı kutularda meşrubat satabilirler ve bir kullanımlık tabak ve çatallarla servis yapabilirler. Çünkü tabak, çatal ve bardakla yemek servisi yapılan yerlerde sıcak su, deterjan ve bulaşık makinesi kullanarak bulaşıkların yıkanması şarttır. Bazı büfeler ve apartmanların merdiven altı çaycıları, tretuvarlara masa ve sandalye de taşıyarak müşterilerine çay, ayran ve benzeri açık içecekler, tabaklarda döner-kokoreç-kızartma balık gibi yiyecekleri servis etmektedirler.


Bunların doğru dürüst şebeke suyu bağlantılarının bile bulunmadığını, bardaklarını bir bidona toplanmış su ile çalkaladıklarını görüyoruz.

Haberin Devamı


Domuz gribi salgınının hüküm sürdüğü bugünlerde yiyecek ve içecek satan tüm yerlerin denetlenmesi fevkalade önem taşımaktadır.


Yetvart KOVAN-İSTANBUL

 

3 gününüz var

 

EMLAK vergilerinin 2. taksitini yatırmayı unutmayın. Çarşamba ve perşembe günü ile bayram sonrasında da salı günü dahil üç gün var.

Yoksa, cezaya düşülüyor. Gecikme halinde, aylık faiz 1.9 lira olduğuna göre, 1 Aralık salı gününden sonra ödenecek her vergi cezaya gireceğinden, hangi gün yatırılırsa 1.9 liranın 30 güne bölünmesinden hesap ediliyor ceza.

 

Onurlu bir yaşam

 

25 KASIM (bugün) eyleminde memurlar, işçiler, tüm çalışanlar ve emekliler meydanlarda...


KESK, DİSK, Türk-İş, TMMOB
ve çeşitli STK’ları...

Haberin Devamı


İşsizlikle, özelleştirmeyle, taşeronlaştırmayla, sefalet ücretlerine mahkûm edilenler ‘hayır’ diye haykıracaklar.

 

GÜNÜN SÖZÜ

 

Erdoğan’ın 2012 yılında cumhurbaşkanı olmasını tam bir rüya olarak görüyorum. (Halka) Siz cesaretli olun, yaşananları görür ve kararlılığınızı sürdürürseniz, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olması imkânsız.” (Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu)

 

 

Yazarın Tüm Yazıları