Kurban olayım yöremin zeybeğine

Ege'mizde zeybek kültürünü yaşatmaya çalışan, İzmir Yörem Halk Oyunları Gençlik ve Spor Kulübü, düzenlediği eşsiz bir folklor gecesinde 2008 Kültür ve Sanat Ödülleri'ni Yaşar Aksoy, Salih Urhan, Ahmet Çakır, Orhan Çetinkalp ve Ahmet Günday'a verdi.

YÖREM Halk Oyunları Gençlik ve Spor Kulübü, büyük bir vefa örneği göstererek Ege'de zeybek kültürünü büyük zorluklara karşın özverili çalışmayla yaşatmaya çalışıyor. Herkesin, her Türk çocuğunun, her Egeli'nin, her yurtseverin bu ata folklorunu yaşatmaya çalışan kulübü desteklemesi gerekmektedir. (İletişim: Tel/Fax: 0.232.4879102 Email: bilgi@yorem.org www.yorem.org 338 Sok.No:12/A Şirinyer-İzmir)

Yönetim kurulunda Ercan Atak (Başkan), Kadir Kıvılcım, Onur Ertopuz, Aydan Çılgın, Ümit Çılgın, Yener Meral ve Umut Orkun Uğraş'ın bulunduğu bu vefalı kulüp, Atatürk Kültür Merkezi'nde, Zuhal Özçiçek'in sunduğu nefis folklor gecesinde 2008 Kültür ve Sanat Ödülleri'ni Yaşar Aksoy, Salih Urhan, Ahmet Çakır, Orhan Çetinkalp ve Ahmet Günday'a verdi.

İsmail Özboyacı, Prof. Dr. Metin Ekici, Y. Doç. Dr. Türker Eroğlu, Dr. Gani Pekşen, Nebi Kayan, Zühal Özçiçek ve Aydın Çılgın'dan oluşan Danışma ve Değerlendirme Kurulu'nun saptaması sonucu sunulan ödüller, ömür boyu zeybek kültürüne yapılan katkı sebebiyle verildi.

YÖREM OYUNLARI

Başkan Ercan Atak, 1985'te Türk halk oyunlarını, türkülerini, şiirlerini, giysilerini, geleneklerini, göreneklerini derlemek, tanıtmak ve yaşatmak amacıyla kurulan derneğin 23 yıldır görevini özveriyle gerçekleştirdiğini belirtti. Gönülden kutluyorum.

Kulüp dansçılarının gerçekleştirdiği Ege Zeybek oyunları ile Makbule Süleyman Alkanlı İlköğretim Okulu, Meşkure Şamlı İlköğretim Okulu, Vali Rahmibey İlköğretim Okulu öğrencilerinin sunduğu Çiftetelli, Artvin, İzmir Zeybek, Bodrum, Bilecik, Kafkas, Üsküp oyunları sevgiyle alkışlandı.

Teknik Kurul Başkanı İlker Atak ile Yörem eğitmenlerinden Derya Solak, Arda Atak, Tuna Salman, Tolga Kılıçlar, Bihter İyiler, Ertürk Arslan, Derya Solak, Sibel Bener'i kutluyorum. Ata kültürümüzü bize çok veciz biçimde izlettiler.

ÖDÜL SAHİPLERİ

Halk Müziği Hizmet Ödülü kazanan 1926 doğumlu Salih Urgan hocamız, E.Ü. Devlet Konservatuvarı'nda öğretim görevini sürdüren ülkemizin önde gelen kabak kemani sanatçısı olup, TRT ve İzmir Radyosu'nda çok uzun yıllar hizmet üretmiş müstesna bir sanatçı, şair, güftekar ve icracıdır.

Halk Oyunları Hizmet Ödülü kazanan 1944 doğumlu Ahmet Çakır hocamız ise, Kültür Bakanlığı Milli Folklor Araştırma Dairesi'ne ömrünü adamış, Anadolu'dan Orta Asya'ya kadar Türk'ün yaşadığı her yörede folklor araştırmacılığı yapmış duayen bir araştırmacı ve eğiticidir.

Halk Oyunları İcra Ödülü kazanan, Ege Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı, 1962 doğumlu ve beden eğitimi öğretmenliği eğitimi görmüş Orhan Çetinkalp ise, zeybek eğitmeni olarak ustalaşmış, halk oyunlarımız konusunda araştırmacı ve icracı kimliği ile haklı ün yapmış kardeşimizdir.

Halk Müziği İcra Ödülü alan türkücümüz Ahmet Günday'ı ise tanımayan var mıdır? Halen TRT İzmir Radyosu'nda ses sanatçısı olan bu efe yörekli, zeybek tafralı Fethiye çocuğunun sesi, Ege'nin her evinde yankılanmış ve köylerden varoşlara kadar sazının eşliğinde kalıcı destanlar yaratmıştır.

YÖREMİZE ADADIK

1976'da, Yaşar Holding'in yayınladığı "Bilim Birlik Başarı" dergisinin kapağında bir Ege zeybeğinin nefis fotoğrafı vardı. Zeybeğin tüm aksesuarını yansıtan bu fotoğrafa bayıldım. Böylece gazeteciliğimin ilk yıllarından itibaren zeybek kültürüne, yazılarımla, konferanslarımla, tv programlarımla katkı vermeye çalıştım. O fotoğraftaki afilli genç adam, folklor uzmanı İsmail Özboyacı idi.

Yıllar sonra Yörem'den Halk Bilimi Hizmet Ödülü'nü bana seçiçi kurul başkanı ve TRT prodüktörü Özboyacı verdi. Bundan daha mutlu rastlantı olabilir mi?.. Müthiş gururlandım. Yörem'e teşekkür ederim

Bu ödülümü, Cannes Film Festivali'nde en iyi yönetmen seçilen Nuri Bilge Ceylan'ın ödül alırken söylediğini, küçük bir eklemeyle, tekrarlıyorum: "Bu ödülümü, yalnız ve güzel ülkeme ve yöreme adıyorum!"

Ege'm sağolsun!

Köpekleri kıskandıran Ahmet Günday!

İzmir Yörem Halk Oyunları Gençlik ve Spor Kulübü'nden 2008 Halk Müziği İcra Ödülü kazanan ünlü türkücü Ahmet Günday'a, ödülünü Enerji Bakanlığı eski Müsteşarı Halit Özboyacı verdi. Ödülü sunmadan önce, Günday ile ilgili bir hatırasını anlattı:

"- Malum, Anadolu'da köpekler en çok minaredeki müezzinleri kıskanır. Sevgili dostum Ahmet Günday'ın da üst perdeden bariton müstesna sesi vardır. Ne zaman, nerede o davudi sesiyle türkü okumaya başlasa, memleketin tüm köpekleri acı içinde havlamaya başlarlar. Ansiklopediye baktım. Ünlü bir köpek uzmanına göre, köpekler kendilerinden daha gür sesli yaratıkları kıskanırmış. Bir akşam, Ahmet'çiğim bizim evde misafirdi. Masaya kurulduk, yemeğimizi yiyip kafaları çektikten sonra, Ahmet başladı kristal bardakları titretmeye. Gürül gürül türküsünü okumaya koyuldu. Evimizin demirbaş köpeği, aniden Günday'a saldırmasın mı?.. Sertçe havlayan köpeğimizin elinden Ahmet'i zor kurtardık.

Ertesi gün TRT'ye giden Ahmet Günday, danışmada bu olayı arkadaşlarına anlatırken, geçen akşamki gibi türküsünü yüksek sesten söylemeye başlamış. Alsancak'ta civardaki apartmanlarda tüm cicili bicili köpekler, hemen balkonlara tüneyip TRT'ye doğru bakarak, "hev-hev" diye Ahmet'i protesto etmeye başlamış!..Ahmet, hemen caddeye seğirtip rahatsızlık verdiği için komşu apartman köpeklerinden özür dilemiş.."

Halit Özboyacı'nın anlattıklarını onaylayan Ahmet Günday, ödülünü aldıktan sonra eski dostunu kucakladı ve konuklara unutulmaz bir konser verdi.

Zeybekler

savaşırlar arslanlar gibi

hınç saklı yüreklerinde

bakışlarında tüfekler çatılı

aşkolsun, eşkiya kahraman oldu



işte yörük ali, işte gökçen efe

işte karayılan, işte demirci çetem

çapraz fişekli oğlanım, kızanım

alnı ayyıldızlı kuvayı milliyem



dağ doruklarından güneşçe doğarlar

ovada en hain karanlığı yok edeler

bunlar bitmez tükenmez zeybekler

gözler ufka, kollar allah'a uzanır



vurun diyeler, köprüler uçacak

yollar kesilecek, cepheler yanacak

baskın verilecek düşmana cehennem gibi

bal-kaymak yollanacak kemal paşa'mıza



ve bizim o şanlı dağlarımız

ege'mizin dağları, anlatacak hikayelerini

aşkolsun, zeybekler gelip geçti diyecek

zeybekler.. zeybekler.. zeybekler..

Yaşar Aksoy
Yazarın Tüm Yazıları