Kulaktan dolma bilgilerle mantar yemeyin

Özellikle ilaç konusunda kulaktan dolma bilgilere güvenen, birinin kullandığı ilacı hiç şüphe duymadan kullanabilen bir toplumuz.

Mevzu bahis yiyeceklerimiz olduğunda da durum pek farklı değil aslında. Açıkta satılan gıda maddelerini satın alabiliyor, kapalı satın aldığımız gıda maddelerinin üzerinde yazan bilgilere de hiç bakmayabiliyoruz. Yani, gıdaların ne üretim ne de son kullanma tarihi bizi ilgilendiriyor.
Tıpkı satın aldığımız gıdalarda olduğu gibi, doğadan topladığımız ürünlerle ilgili de pek titiz davranmıyoruz. Özellikle bahar geldiğinde, artan yağışın ve sıcak havanın etkisiyle kırlarda, ormanlarda kendiliğinden yetişen mantarlarla kurduğumuz ilişki de aynı. Yaşadığımız yöreyi iyi tanıdığımız için yörede yetişen mantarları da bildiğimizi sanıyoruz. Mantarlarla ilgili kulaktan dolma bilgilerimiz var. Örneğin suda kaynamış olan mantarın zehrinin kalmayacağına, mantarın yoğurtla yendiği takdirde zehirlenilmeyeceğine ya da zehirli mantarı kesinlikle diğerlerinden ayırabileceğimize inanıyoruz.
Oysa ki araştırmalar bunların tam aksini ispatlar nitelikte. Evet, mantardan zehirlenme vakaları her yıl pek çok insanı hastanelere taşıyor. Mantar zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da az değil hani. Mantar zehirlenmelerini önlemenin bir tek kesin yolu var. Kırlarda yetişen mantarları, türü ne olursa ve ne kadar tanırsak tanıyalım yememek.
“Ne yani, çok faydalı olduğunu bile bile mantar yemeyecek miyiz?” sorusunun cevabı ise belli. Uzmanlar paketlerde satılan kültür mantarlarını tüketmenin pek riskli olmadığını söylüyorlar. Açıkta satılan kültür mantarının bakteri üretebileceğini belirten uzmanlar, paketlerde satılan mantarı alırken de üzerinde yazan tarihlere ve Tarım Bakanlığı’ndan onaylı olup olmadığına bakmak gerektiğini söylüyorlar.

Mantarlı çiğ ıspanak salatası

4 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 15 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ 
½ kg taze ıspanak 
150-200 gr konserve mantar 
1 adet kırmızı dolmalık biber
(ince uzun olanı öneririm) 
100-150 gr eski kaşar peyniri
(veya parmesan peyniri)
Sos için; 
6 çorba kaşığı sızma zeytinyağı 
2 çay kaşığı tuz
 1 çay kaşığı karabiber 
2 diş sarmısak 
1 çay kaşığı hardal 
2 çorba kaşığı sirke 
1 adet limon suyu 
2 çay kaşığı toz fesleğen, toz kekik

YAPILIŞI : Ispanakların köklerini kesip yapraklarını saplarından ayırın. Sonra da yapraklarını yıkayıp süzdürün. Elinizle iri parçalar halinde doğrayıp bir salata tabağının içine yerleştirin. Konserve mantarları süzdürün ve keskin bir bıçakla uzunlamasına ince ince dilimleyin. Kırmızı uzun dolma biberinin sapını kesip, tohumlarını ayıklayın.
Tavla zarı şeklinde küp küp doğrayıp mantarlarla beraber ıspanakların üzerine serpiştirin. Rendelenmiş eski kaşar peynirini salatanın üzerine serpiştirin. Öte yandan, geniş bir kasenin içine sızma zeytinyağını koyup tuz ve karabiberi serpiştirin. Dövülmüş sarmısakları, hardal ve sirkeyi ilave edin. Bir taraftan bir tel çırpıcıyla veya çatalla çırpmaya devam ederken bir taraftan limon suyunu ekleyin. En sonunda toz fesleğeni ve toz kekiği katıp iyice çırpın. Hazırladığınız bu sosu salatanın üzerine gezdirin. Salatanın sosu çekmesi için 5-10 dakika bekleyin ve karıştırarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları