Kredi kartına 400 trilyon ‘kullanım bedeli’ ödüyoruz

28 milyon 404 bin kredi kartının bulunduğu Türkiye’de, bankaların yıllık kart kullanım bedeli adı altında elde ettiği ek gelir, 400 trilyon lirayı buldu.

Buna, 1 dolara mal olan kredi kartları için bankaların 120 dolara ulaşan yıllık kullanım ücretlerini talep etmesi yol açtı.

BİR dolara mal olan kredi kartları için bankaların müşterilerinden talep ettiği yıllık kart bedelleri artık, 120 dolarlara (160 milyon lira) kadar ulaştı. Bu da, 28 milyon 404 bin kredi kartının bulunduğu Türkiye’de, bankaların kart bedeli adı altında elde ettiği ek gelirin, yılda 400 trilyon lirayı bulmasını sağladı. Kart bedellerinden elde ettiği gelir, iştah kabartıcı boyutlara ulaşan bankalar şimdi, bu gelirleri artırmanın yollarını arıyor.

Bankalar, gelirin yanı sıra, kartlarının kullanımını yaygınlaştırmak için müşterilerine şimdi, aynı bakiyeye bağlı, farklı hesap kesim tarihlerini içeren birden fazla kart düzenliyor. Gönderilen bu kartlar için de ayrı ayrı kart bedeli talep edilmeye başlandı.

KART SAYISI 28 MİLYON:

Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) 2005 yılı Haziran sonu verilerine göre, geçtiğimiz yıl Haziran ayında 22 milyon 860 bin olan Türkiye’deki kredi kartı sayısı, son bir yıl içinde 5 milyon 244 bin adet artarak, 28 milyon 404 bine ulaştı. Manyetik bantlıları 25 sente, çiplileri ise 1 dolara malolan kredi kartları için bankaların müşterilerinden aldığı yıllık kart bedeli, 5 milyon liradan başlıyıp, 120 dolara kadar çıkıyor. Ancak, bu 28 milyon 404 bin kredi kartının neredeyse yarısı, hiç kullanılmıyor. Aktif olarak kullanılan kart sayısı, 15 milyonu geçmiyor. Bankaların bu 15 milyon aktif kredi kartından elde ettiği yıllık kart bedeli toplamı 400 trilyon lirayı buluyor.

100 FARKLI ÜRÜN:

Bankaların ‘Gold’dan ‘klasik’e, taksitliden ‘platin’e kadar uzanan 100’e yakın farklı kredi kartı bulunuyor. Türkiye’deki Tekfen, Vakıfbank gibi bazı bankalar, müşterilerine herhangi bir kart bedeli yansıtmıyor. Buna karşın, yıllık kart bedeli, bazı bankaların ‘American Express Gold’ kartında 120 dolara, bazı bankaların da ‘Club’ kartlarında 100 dolara kadar çıkıyor. Bankaların diğer kartlarında ise yıllık kart bedeli, 5 YTL ile 40 YTL arasında değişiyor. Klasik kartlar için yıllık kart bedelleri genellikle daha düşük miktarlarda yansıtılıyor. Limiti yüksek gold ve platin gibi kartlarda ise yıllık kart bedelleri de yükseliyor.

KULLANILMAYAN KARTA ÜCRET:

Bankalar, müşterilerine yansıttıkları bu kart bedelleri için genellikle kart basım ve ekstre gönderme masraflarını gerekçe gösteriyor. Ayrıca, bazı bankalar, müşteri talep etmediği halde gönderdikleri kredi kartları için bile yıllık kart bedeli yansıtma yoluna gidiyor. Buna gerekçe olarak da, müşterinin kartı iptal ettirmememisini gösteriyor.
Yazarın Tüm Yazıları