Köpeklerin ekolojisini anlayabiliyor muyuz

”SON birkaç haftadır, Kuzgun Sokak çevresine tanımadığımız sahipsiz köpekler, cinsiyetlerine bakılmaksızın birileri tarafından bırakılıyor. Bu köpeklerden bazılarının kulaklarında renkli belediye işaretlemesi var. Bazılarında ise yok.

Belediye barınaklarında -çeşitli yerlerden toplanan bu yavrucaklar-, önce kısırlaştırılıyor sonrasında ise, bazıları evlatlık veriliyor. Verileyemeyenleri ise, rastgele bazı mahallelere bırakıyorlar.
Gerçi, bu hayvanların yaşama konforu ve beslenme şartları, belediye hayvan barınaklarındaki durumlarından çok daha iyi. Ancak çözüm de değil.
‘Köpekler Ekolojisi’ aleminde ‘sürü oluşturma’ ve ‘lider seçilim süreci’, belediyelerin gündemine girmeyen bir konudur. Köpekler doğada sürü şeklinde gezerler. İdrar kokusu ile işaretledikleri alan ise hakimiyet bölgeleridir Genellikle tek sayıdaki (3,5,7 gibi) sürülerde, eğer lider alfa erkek köpek ve alfa dişisi ve diğer alt statüdeki aday köpeklerin emir komuta zincir yapılanması tamamlanmışsa; sürü, içgüdüsel olarak saldırganlaşır. Evcil köpekler ve sahipleri de bundan nasibini alır!

ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Kent-içi mahallelerdeki köpek sürülerinin belediye ekiplerince düzenli olarak izlenerek, bu tür grupların çift sayılara indirilmesi (ya da tamamlanması) gerekir. Lider alfa köpeği ve baskın alfa dişisinin sürüden alınarak uzaklaştırılması; köpek topluluğunun saldırganlığını önleyecektir. Göreceksiniz? sürü adeta bir koyun sürüsü gibi sevimli hale gelecektir. İnsanlardan da, bir kötülük görmedikleri sürece, sebepsiz yere saldırmayacaklardır.
‘Tek’ sayıdaki grupların daha kırsal veya kent çepheri alanlarına taşınması gerekir. Ancak, uzun süredir kent içi yaşama şartlarına alışmış, ‘kentli köpekler’ bundan istisnadır.
Evcil köpek severlerin, marka köpek özentilerinden kurtularak, sevgi ihtiyaçlarını yada gerçek sevgilerini, sokak köpeklerini evlat edinerek gidermeleri daha uygun bir yöntemdir. ’Pet shop’ sektör çılgınlığına artık bir son verilmesi gerekir. Pet shop’lar kaderimiz değildir.
Mantar gibi çoğalan ve çoğu atıl durumda olan özel veteriner kliniklerinin, ve özel köpek çiftliklerinin artık ellerini lütfen taşın altına ve ceplerinin de içine sokarak; sahipsiz sokak hayvanlara yönelik, belli miktarda ve belli kotalarda, ‘geçici bakım’ hizmetlerinin ve ‘evlat edindirme’ işlerinin yasa gücü ile bu organizasyonlara, ücretsiz bir ‘zorunlu görev’ olarak tanınması, acil önemde bir konudur.
“Sokak köpekleri herkesindir ancak herkes köpek sahibi olamaz. Köpekler de zamanla sahiplerine çekerler” derler.
Köpeklerin zehirli et ile öldürülmesi, taşlanması ve kovalanması son derce yanlış uygulamalardır. Köpekleri agresif hale getirir. Köpeklerden değil, bazı ‘itlerden’ korkmak ve asıl onlara karşı önlem almak zorunda.
Son söz olarak; sokak köpeklerine, sadece tek tek ve sözde bir ‘lütfen çevreciliği!’ ile sahip çıkmanın yanında, ‘özde ekolojist’ bir algılama ile köpeklerin ekolojisine de bir bütün olarak sahip çıkmamız gerekir.
Köpeğimiz Potter öyle diyoo?”
Bu güzel yazıyı hayvansever dostumuz yazdı.
Ne derler?
Bir hayvan (insan) sever

Aldatmaca haberler

MEB tarafından yapılan haziranda 10 bin yeni öğretmen alımıyla ilgili haber kesinlikle aldatmacadır!
Yapılacak olan atamanın 7-8 bini mevcut atanmış sözleşmeli öğretmenlerin tekrar atanmasıdır. Yapılan sadece ünvan değişikliğidir. Sözleşmeli
öğretmenin kadrolu olması ne zamandan beri öğretmen alımı oldu? Bu konuda haber yazanların yazılarını tekzip etmelerini, kamuoyunu doğru aydınlatmalarını diliyoruz.
İçeriğine bakmadan yapılan aldatmaca haberler biz öğretmen adaylarını üzmekte, kamuoyunu yanıltılmaktadır.
Halim HAL

Sezer’i görmek istiyoruz

10. Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer’i önemli cenaze törenlerinde, şehitlerimizin cenazelerinde, açılışlarla veya söyleşi proğramlarında hiçbir yerde göremiyoruz.
Kendisinden daha yaşlı olmasına rağmen Sn. Süleyman Demiel’i sık sık izleme olanağı buluyor, güncel olaylar hakkında fikirlerini öğrenebiliyoruz.
Sayın Sezer’in bu suskunluğunun sebebini sanıyorum benimle beraber çok kişi merak ediyordur.
Önder OSKAY
Yazarın Tüm Yazıları