Konyalı Ahmet Usta yurtdışına açılıyor

Haberin Devamı

Lezzet yolculuğu 2007’de İzmir’de başlayan Konyalı Ahmet Usta, şimdi de yurtdışına açılıyor. İlk durak Medine. Medine’nin ardından ise Londra var.


ÇALIŞMA hayatına 12-13 yaşlarında dayısının lokantasında bulaşıkçılıkla başladı. O yıllarda bile, kendi işinin patronu olma hayalleri kurdu. Hatta 13 yaşında çiğ köfte ve dürüm yapacak küçük bir dükkan bile tuttu. Babası, ‘yaşın kaç senin’ deyince bu girişimi başka bir bahara ertelendi. 15 yaşında İzmir’in yolunu tuttu. Kendisi, ‘kaçtım’ dtiyor. Uzun yıllar yiyecek, içecek sektöründe komi, kebap ustalığı, şef ve müdürlük yaptı. Bir ara kendi kebap ve pide salonunu da açtı. Ama bu girişimi de 2001 ekonomik krizine kurban gitti. Ama yılmadı... 2007’de kendisi gibi mücadeleci 3 yol arkadaşıyla Konyalı Ahmet Usta’yı kurdu... 6 yılda şube sayısını 11’e çıkaran Konyalı Ahmet Usta’nın kurucularından Mehmet Zeki Bulut, şimdi de lezzet yolculuğuna yurtdışını ekliyor. Konyalı Ahmet Usta Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Zeki Bulut ile yiyecek, içecek sektörünün en altında başlayıp, basamakları teker teker çıkarak ortaya çıkardığı markanın kuruluş öyküsünü konuştuk.

Haberin Devamı

Konyalı Ahmet Usta yurtdışına açılıyor

İzmir’e kaçanlar furyasına dahil oldukrtan sonra askerliğe kadar çeşitli yerlerde komi olarak çalışır. Askerlik dönüşü ise iki ortak Narin Pide ve Kebap Salonu’nu kurar... Öykünün devamını ise Bulut şöyle anlatıyor:
“Yıl 1995’di, kendi yerimizi açtığımızda. 1999’da ise Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nin karşısında ikinci şubemizi açtık. Ama o yıllarda başlayan ekonomik kriz nedeniyle payımı ortağıma devredip ayrıldım. Uzun bir süre sektörde, kebap ustası, şef ve müdür gibi konumlarda çalıştım. Tarih 2007’yi gösterdiğinde ise dört ortak Konyalı Ahmet Usta’yı Gaziemir’de kurduk. kısa bir süre sonra Buca’yı açtık ve ardında da Bornova geldi. Bugün İzmir’in dışında Bodrum ve Kuşadası’nda yer alıyoruz. Toplam 11 şubemiz var. Bunun 6’sı bize bağlı, 5 ise franchise.”

Haberin Devamı

Önce Medine sonra Londra

Zeki Bulut’un aslında çalışmaya ilk başladığı yıllarda bile içinde girişimci bir ruh varmış. Bunun en iyi örneği ise 13 yaşında kendi işini kurma eylemi. Çiğ köfte ve dürüm üzerine çalıştıracağı dükkanı tutar, mal sahibiyle anlaşır. Ama baba, ‘yaşın kaç senin’ deyince, bu girişimi başlamadan biter. Şimdi ise Konyalı Ahmet Usta’yı zirvelere taşımak adına yoğun mesai harcıyor. Hatta Konyalı Ahmet Usta’nın lezzetini yurtdışına taşımaya hazırlanıyor. Suudi Arabistanlı bir yatırımcı ki, kendisi doktor, onları bulur. Uzun geçen görüşmelerin ardından Medine’ye yatırım kararı alınır. Bulut, şöyle devam etti: “Hac dönemine yetiştirmek istiyorduk, olmadı. Yılın sonuna kadar bu süreç tamamlanacak. Yüzde 50 ortaklık yapısı ile bir oluşum kurduk. Medine’nin ardından ise gündemde Londra var. Bodrum şubemizde etli ekmeğimize hayran olan bir Türk girişimciyle hareket ediyoruz. Bu da 4-5 ay içerisinde hayata geçecek. Yurtdışında açmayı planladığımız her iki şubemizin ismi de Konyalı Ahmet Usta olacak.”

Haberin Devamı

Konyalı Ahmet Usta yurtdışına açılıyor

BAĞDAT CADDESİ’NDE İSTANBUL’A GİRİŞ
Şu anda üç kentte 11 mağazayla faaliyet gösteren Konyalı Ahmet Usta, yıl sonunda bu sayıyı 15’e çıkarmayı hedefliyor. İstanbul, Manisa, Gebze’de mağaza açacaklarını aktaran Bulut, “İstanbul bizim için çok önemli. Markamız için burada yer almamız gerekiyor. Bunu bu yıl gerçekleştiriyoruz. Bağdat Caddesi’nden İstanbul’a giriyoruz. Önümüzdeki yıl da İstanbul’da en az 3-4 şube daha açacağız” diyor.

İZMİR’DE TUTTUYSA HER YERDE TUTAR
Konyalı Ahmet Usta’nın İzmir’den çıkan bir marka olduğunu hatırlatan Bulut, İzmirlilerin bu markayı çok sevdiğini anlatıyor ve ekliyor, “Bu çok önemli. İzmir’de bir şey tutuyorsa, onu dünyanın her noktasında satabilirsiniz. Biz İzmir’de kendimizi kanıtladık. Şimdi de İzmir’den aldığımız tam notla Türkiye ve yurtdışına açılıyoruz.”

Haberin Devamı

Konyalı Ahmet Usta yurtdışına açılıyor



EKSPRES MAĞAZALAR GELİYOR
2014 hedeflerinde ‘ekspres’ mağazaların yer aldığını söyleyen Bulut, şu bilgileri verdi: “100 metrekarelik yerler açacağız. İçinde 5 masa olacak. Burası daha çok paket servisi için çalışacak. İzmir’in her semtinde 2’şer tane açmayı planlıyoruz. Özellikle, ilk başta yer almadığımız bölgeler için bu projemizi hayata geçireceğiz. Öte yandan, önümüzdeki sene AVM’lerde de yer almak istiyoruz. Daha önce biz buralarda yer almak istiyorduk, pek sıcak bakmıyorlardı. Şimdi ise onlar gelin diyor. 2014’te caddelerin yanında AVM’lerde de yerimizi alacağız.“

AYNI LEZZETİN FORMÜLÜ
Şubeleşmenin ardından tek merkezden ürün göndermeye başladıklarını anlatan Bulut, “İzmir Kemalpaşa’da 40 dönüm üzerinde bir besi çiftliğimiz var. Menderes’te ise 2 bin metrekareye kurulu et işleme tesisimiz var. Yani sunduğumuz etleri kendimiz besliyor ve işliyoruz. Bütün şubelere de soğuk zincir aracılığıyla ürün buradan gidiyor. Öte yanda 200 bin adetlik bir tavuk çiftliğimiz var. Özel bir şirkete veriyoruz tavukları. İşlenmiş olarak onlardan ürün alıyoruz. Öte yandan şubelerde çalışan ustalarımızı da bir aylık eğitim veriyoruz. Böylece her şubede aynı lezzet ve kaliteyle hizmet veriyoruz” diyor.

Haberin Devamı

İSİM BENZER LEZZET ASLA
Türkiye’de ki en büyük etli ekmek zinciri olduklarını paylaşan Bulut, taklitlerinden dert yanıyor. Piyasada çok taklitlerinin olduğunu belirten Bulut, şunları söyledi: “İki gün yanımızda çalışan, ‘ben bu işi yaparım’ deyip kendi yerini açıyor. İsmimizden tutunda menüye kadar birçok şeyi bizden çalıyor. Piyasadaki unvanımızdan yararlanıp iş yapıyorlar. Şu anda 6-7 tanesiyle mahkemelik oldum. Onun için bizde ‘İsim benzer, lezzet asla’ sloganı ile yolumuza devam ediyoruz. Adımızda her ne kadar Konyalı yer alsa da aslında biz birçok yörenin lezzetini müşterimize sunuyoruz. Önümüzdeki yıl da bunu daha da genişletmek istiyoruz. Türkiye’nin bildik tüm lezzetlerini bünyemize taşıyacağız.”

Yazarın Tüm Yazıları