Konuşmasını, yazmasını bilen bir liderdi

BÜLENT ECEVİT’in ölüm haberini televizyondan duyduğumda çok üzüldüm.

Hem tanıdığım, sevdiğim ender siyaset adamlarından biriydi, hem de şairdi.

Yazımın başlığına dikkat etmenizi özellikle rica ederim. Onun konuşmasını dinlediniz, yazılarını okudunuz, arı Türkçe’nin hitabet sanatında nasıl kullanıldığını, iyi, etkileyici eleştirinin hakaretten uzak olduğunu fark ettiniz.

Lütfen başka liderlerin konuşmalarını dinleyin, incelikten uzak tavırların, sözcük kısırlığının insanı ne kadar rahatsız ettiğini anımsayın.

Bir devlet adamı ki, başbakanlıktan çıkarken yeni hükümet oluşumu hakkında bilgi isteyen gazetecilere, "Bugün Dünya Şiir Günü, tüm şiirseverlere hayırlı olsun" yanıtını veriyor.

Bir başbakan ağır görevlerin, artan sorumlulukların altında bile şiir gününü unutmuyor. Çünkü şair.

T.S.Eliot sevgisini bilirim, masamda T.S.Eliot’tan çevirdiği Kokteyl Parti (The Cocktail Party) duruyor.

Önsöz’de bu üç perdelik komedi için şöyle diyor:

"Yazarın kendisinin Kokteyl Parti’deki başarısına rağmen, dramatik şiir dili bakımından ’erişilmez’ saydığı bir ülküye, çeviride erişmek büsbütün imkánsız sayılabilse gerektir.

Kokteyl Parti çevirisini, yıllar süren bir çekingenlikten ve düzeltmelerden sonra, ancak bu imkánsızlığa boyun eğerek bastırmağa razı olabiliyorum."

Tarih 1963.

* * *

HÜRRİYET Yayınları
’ndayken Adnan Semih Yazıcıoğlu ile birlikte kendisiyle görüşmüştük, Sanskritçe bildiğinden bize Bhavad Gita’yı çevirecekti. Siyasetin yoğunluğu bizi bu güzel çeviriden yoksun bıraktı, o eserden güç aldığını söyledi bir konuşmamızda:

"Bhavad Gita, çok yönlü bir yapıt, eylem açısından, siyaset açısından bana güç katan öğeler var onda. İçime sindiremediğim ama zorunlu saydığım mücadelelere başlarken, tereddüt aşamasında bana çok yararı olmuştur."

Zor zamanlarda kitaba başvuran; çözümü felsefede arayan bir aydın niteliği, tüm şiirlerinin toplandığı Bir Şeyler Olacak Yarın’ın başında yer alan Niçin Şiir yazısında net olarak ortaya çıkar. Şiir ve şiirin işlevi üzerine sizi düşündürecek bir yazı.

Kitabını çok sevdiğim, Ecevit’in adeta kendini anlattığı Bir Ozan Bir Devlet Adamını Sorguluyor şiirinden birkaç dizeyle noktalayacağım yazımı:

"yıldızlı bir gecede

göğe bakmıyalı

kaç ay geçti

anımsar mısın

.........

nasıl bilesin

evrendeki yerini de

nasıl yönetesin

ülkeni"
Yazarın Tüm Yazıları