Konuşan Kitap Şenliği Ordu’da

21 Haziran 2008’de İstanbul’da başlamıştı ilk defa Konuşan Kitap Şenliği.

Haberin Devamı

Türkiye Okuyor Kampanyası’na paralel olarak Hayrünnisa Gül tarafından yürütülen Konuşan Kitap Şenliği ile sanat, spor, düşünce dünyasının önde gelen isimleri festival ortamında halkla buluşturuluyor.
Hayrünnisa Gül’ün başlattığı, Türkiye’deki kitap okurlarının artmasına yönelik projenin bir ayağı da Ordu’da gerçekleştirildi.
Hayrünnisa Gül daha önce, bu şenlikleri İstanbul, Şanlıurfa ve Kayseri’de yaptırmıştı. Dün, Ordu Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle şenlik başladı.
Hayrünnisa Gül, yaptığı açış konuşmasında, hem şenliğin niteliğine hem de okumanın önemine değindi.
Ayrıca konuşmasını yaptıktan sonra, doğumunun 400. yılı nedeniyle Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinden de bir bölüm okudu. Hayrünnisa Gül’ün, açış konuşmasından bir bölümü buraya alıyorum...

Haberin Devamı

“Günümüzde milletlerin en büyük serveti insan sermayesidir. Bu nedenle, pek çok gelişmiş ülke, milli gelirinin yüzde 10’unu insana yapılan yatırımlara ayırmaktadır. Biz de ülke olarak genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz. Bu nüfus potansiyelimizi, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmenin ana unsuru olan insan sermayesine dönüştürebilmek için yeni nesillere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak zorundayız. Çünkü okuyan, sorgulayan, okuduğundan sonuçlar çıkarabilen, bu sonuçları kendi hayatına ve çevresine uygulayabilen bir gençlik sorunun değil, çözümün parçasıdır, hatta çözümün ta kendisidir.
Okumak, doğduğu andan itibaren birçok eğitim sürecinden geçen insan için en kolay ve en etkili öğrenme yoludur.
Kitap, insanın yalnızca bilgi dağarcığını değil, sosyal ve kültürel yönlerini de geliştirir. Duygu ve düşünce dünyasına yön verir. Karakterimizi şekillendiren en önemli araçlardan biri de okuduğumuz kitaplardır. Çocuklarımız, tarihimizi, kültürümüzü, kimliğimizi, kısacası bizi biz yapan ve bir arada tutan değerleri ancak kitapla dostluklarını geliştirerek özümseyebilirler. Bu nedenle, okuma zevkini, okuma alışkanlığını çocuklarımıza küçük yaşlarda kazandırmalıyız. Sonradan bu zevki kazanmak hem oldukça zor hem de geçen zamanın telafisi yok ne yazık ki...
Bugün hepimizin bildiği bir gerçek var, maalesef ülkemizde yeteri kadar kitap okunmuyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, Türkiye’de her 4 kişiden yalnızca birinin kitap okuma alışkanlığı var. Toplumumuzun yaklaşık yüzde 32’si hiç kitap okumuyor. Gelişmiş ülkelerde yılda ortalama okunan kitap sayısı 20’den fazlayken bu sayı bizim ülkemizde sadece 7.
(...)
Konuşan Kitap Şenliği’nde ise kitaplar, topluma rol model olan ünlülerin sesiyle konuşuyor. İş, sanat, spor ve düşünce dünyamızın önde gelen isimleri, katılımcılara kendi seçtikleri kitapları okuyor, kitap üzerine sohbet ediyorlar. Bunun, çocuklara kitap sevgisi aşılamak ve onları okumaya özendirmek adına çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Örnek aldığı, hayranı olduğu bir yazardan, sanatçıdan ya da sporcudan kitap dinlemek çocuklarımızın hafızalarında unutulmaz anılar olarak yer etmekle kalmayacak onların kitapla olan bağını da güçlendirecektir.”
* * *
BİR GÜN süren şenliğe, çeşitli yayınevleri yazarlarıyla eşlik ettiler. Ordu’ya gelen ünlü yazarlar kitaplarından parçalar okudular.
Ordu’daki şenlikte, Hayrünnisa Gül ayrıca, Ordu Durugöl İlköğretim Okulu öğrencilerinden Şefika Güney’e bir de ödül verdi. Genç öğrencinin ödülü alma sebebi ise, hem şenliğe çok yakışıyordu, hem de kişisel olarak benim özellikle hoşuma gitti. Zira, küçük Şefika yılın en çok kitap okuyan öğrencisiydi. Geçtiğimiz şenlikten bu yana toplam 385 kitap okuduğunu söyleyen Şefika Güney, bu ödülü fazlasıyla hak ediyor.
Şefika Güney ayrıca, üstün yetenekli bir çocuk olarak Bilim Sanat Merkezi’ne de devam ediyormuş.
Şefika Güney, ne olmak istediği sorulduğunda “Çocuk doktoru olmak istiyorum, ama bu yazar olmama da engel değil” diye cevap veriyor.
Ayrıca en çok sevdiği yazarın Muzaffer İzgü olduğunu, bunun yanında sadeleştirilmiş baskıdan Namık Kemal’in İntibah romanını okuduğunu ve çok beğendiğini de açıkladı.
Şenlikte ayrıca, Hayrünnisa Gül yazarlarla ayrı ayrı konuştu ve onların imzalı kitaplarını aldı.
Şimdiye kadar yapılan istatistiklerde, şenliğin yapıldığı yerlerde, özellikle öğrencilerin, okuma günlerine katılan yazarların yapıtlarına yönlendiğini, harici olarak da gerçekleşen okumalarla, düzenlenen şenliklerle okuma oranında artışa etki ediliyormuş.
Konuştuğumuz edebiyat öğretmenleri de bu tür etkinliklerin çocukları motive ettiğini söylediler.
* * *
KİTAP okuma alışkanlığının artması için ne yapılsa azdır aslında. Bu konuda herkese görev düşüyor.

Yazarın Tüm Yazıları