Kongrelerde en çok alkışı ‘Kıbrıs’ aldı

AKP ve MHP'nin tabanları, aralarında fark olsa da son tahlilde milliyetçi ve muhafazakár...

Kıbrıs davasını milli dava olarak gören Anadolu insanının hassasiyeti dünkü kongrelerde dikkat çekici şekilde öne çıktı. Denktaş, bir 'milli kahraman' olarak görülüyor. Annan Planı'na karşı direnen Denktaş'ın dün MHP Kongresi'ne gönderdiği çiçek; Başbakan Derviş Eroğlu'nun bizzat katıldığı AKP kongresinde takdimi sırasında aldığı alkış, hiç göz ardı edilecek bir durum değil.

AKP liderliği için düşündürücü bir mesaj bu...

Erdoğan'ın bu mesajı iyi okuması gerekiyor.

Buna karşın, AB'ye Kıbrıs konusunda ödün verilmesini savunan bazı AKP'liler var... Erdoğan'ın 'akıl hocaları'ndan Cüneyd Zapsu ve bazı danışmanları, Kıbrıs'ta ödün verilmesini savunabilirler ancak Tayyip Erdoğan'ı Meclis'e gönderen tabanın görüşleriyle bu desteğin pek örtüşmediğini ortaya çıktı.

Türban, imam hatip konuları söz konusu olunca ‘‘Ne yapalım, milletin hassasiyeti’’ diyen AKP liderliği, acaba Kıbrıs konusunda aynı hassasiyeti gösterebilecek mi?

AKP’de bu neyin madalyası


AKP ve MHP kongrelerinde en çok alkışı Kıbrıs konusu aldı

AKP ve MHP'nin tabanları, aralarında fark olsa da son tahlilde milliyetçi ve muhafazakár... Kıbrıs davasını milli dava olarak gören Anadolu insanının hassasiyeti dünkü kongrelerde dikkat çekici şekilde öne çıktı. Denktaş, bir 'milli kahraman' olarak görülüyor. Annan Planı'na karşı direnen Denktaş'ın dün MHP Kongresi'ne gönderdiği çiçek; Başbakan Derviş Eroğlu'nun bizzat katıldığı AKP kongresinde takdimi sırasında aldığı alkış, hiç göz ardı edilecek bir durum değil.

AKP liderliği için düşündürücü bir mesaj bu...

Erdoğan'ın bu mesajı iyi okuması gerekiyor.

Buna karşın, AB'ye Kıbrıs konusunda ödün verilmesini savunan bazı AKP'liler var... Erdoğan'ın 'akıl hocaları'ndan Cüneyd Zapsu ve bazı danışmanları, Kıbrıs'ta ödün verilmesini savunabilirler ancak Tayyip Erdoğan'ı Meclis'e gönderen tabanın görüşleriyle bu desteğin pek örtüşmediğini ortaya çıktı.

Türban, imam hatip konuları söz konusu olunca ‘‘Ne yapalım, milletin hassasiyeti’’ diyen AKP liderliği, acaba Kıbrıs konusunda aynı hassasiyeti gösterebilecek mi?

Oy miktarları neden gizleniyor


AKP Kongresi'nde Genel Başkan ve parti organlarının seçimi 18.30'da sona erdi. Sabahlara kadar süren kongrelere alışık olanlar için Türk siyasal yaşamında bu bir ilkti. MKYK listesi soyadı sırasına göre hazırlanmış; delegelere de bunu 'cam' sandığa atmak kalmıştı.

Ne yazık ki, gazeteciler kimin kaç oy aldığını, kimlerin çizildiğini öğrenemediler. Çünkü Cemil Çiçek bunları açıklamadı.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, kongre bittikten sonra rahatladı ve polis şeflerini tek tek öperek kutladı. Erdoğan ve kongre ile ilgili ihbarların tümü asılsız çıktı.

Melih Gökçek'ten kongre hazırlıkları için katkı alınmadığı söylendi. Bazı çevrelerin beklediğinin aksine Ali Müfit Gürtuna'nın partiye girişi gerçekleşmedi.

MHP de kadını sevmiyor


DEVLET Bahçeli konuşmasında kongrenin yeni bir milat olacağını söyledi. 'Büyük Buluşma' sloganı ile değişimin işaretlerini verdi. Peki partinin yeni vizyonu nasıl olacak?

Bir üyenin şu eleştirisine ne dersiniz?

‘‘Bakın AKP nasıl değişti; bizde ise bu iş nasıl olacak merak ediyoruz. AKP, MKYK'sına 10 kadın üye sokarken bizde bir tek Meral Akşener var. Hálá 'bıyık partisi' olmaktan kurtulamayacak mıyız? Bugünden itibaren bu değişimin işaretlerinin verilmesini bekliyoruz. Örneğin genel başkanımızı bugüne kadar kısa kollu gömlek veya spor ceketle görenimiz yok. Datça'daki yazlığına kaç yıldır gitmiyor? Bir basın müşaviri olmadığı gibi, özel kaleminde bir kadın sekreter bile yok...’’

3 Kasım'dan beri suskun olan Bahçeli'nin, 'köklü değişim' söylemine uygun olarak genel merkezden dışarı çıkıp Mehmet Ağar ve Cem Uzan gibi meydanlara inmesini gerektiğini ifade eden çok sayıda eleştiri dinledik.

Hangi ‘zafer’in madalyası acaba


AKP'de delegelere madalya dağıtılması değişik yorumlara neden oldu.

AKP neyin zaferini kutluyordu? Türkiye'yi AB'ye mi sokmuştu? Kıbrıs'ı Rumlardan mı kurtarmıştı? Bu delegeler İngiltere-Türkiye maçını mı izlemişlerdi? Irak'a asker gönderilmesi kararına imza mı atmışlardı?

Tayyip Erdoğan'ın dediği ‘‘Dün bitti geçti’’ madalyası mı bu?

Bu madalya '1. Büyük Kongre' anısına verilmiş bir anı belgesi olarak mı saklanacak, yoksa ilerde kutlayacakları bir 'zafer'in işareti mi verildi?

Hangisi?

Biliyor musunuz?


CHP'nin 23-24 Ekim tarihleri arasında Ankara Atatürk Spor Salonu'nda yapılacak 30. Olagan Kurultayı'nda muhalefet gruplarının ortak adayının Erol Tuncer olduğunu (Tuncer, 12 Eylül'de CHP Genel Sekreter Yardımcısı, eski Bayındırlık ve İskan Bakanı, 1990'ın başlarında CHP ve SHP'nin birleşmesinin mimarı, TESEV Vakfı Başkanı); bu arada genel merkez ekibinden Ali Topuz ve Önder Sav'ın da Baykal'a karşı bir başka aday çıkarma hazırlıklarına başladıklarını...

Biliyor musunuz?

Güler’den açıklama


İSTANBUL Valisi Muammer Güler 'Ramazan Mesaisi' (12.10.2003) yazısı üzerine aradı. Bir yanlış anlamaya meydan verilmemesi için şunları söyledi:

‘‘Bakanlar Kurulu'nun geçmiş kararında olduğu gibi 26.10.2003'ten itibaren kış mesaisine geçilecek, saatler bir saat geri alınacaktır. Uygulama 29.3.2004'e kadar sürecektir. İstanbul'da yedi yıldan beri yapılan rutin bir uygulamanın, bir gün sonra başlayan ramazan ile ilgili bir bağlantısı yoktur.’’

İzgi, hakareti duymamış


MHP'nin MYK seçiminin sonuçları ise 02.00'lerde alınırken Divan Başkanı Ömer İzgi ve eski Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, yaptığımıze sohbette, Bahçeli'nin seçim yenilgisine yönelik eleştirileri üstüne almasını olumlu bulduklarını söylediler.

İzgi daha önceki söylemlerinin aksine politikaya yeniden dönmüştü.

3 Kasım seçimlerine DEHAP'ın sokulmasında hukuki hata yapıldığını tam bir yıl önce söylediğini ancak bunu kimseye dinletemediğini anımsattı. ‘‘Ramiz Ongun konuşmasında Bahçeli'ye ağır hakaretler yöneltti, siz tepki göstermediniz?’’ diye sorduk.

İzgi, ‘‘O sırada hükümet komiseri ile görüşüyordum, duysaydım, sözünü keser sen bunları kime söylüyorsun, diye sorardım’’ dedi.

Ama alınan izlenim Ongun'un parti ile yollarının koparılacağı.

DELEGE, AYDIN'I AFFETMEDİ

Eski Bayındırlık Bakanı Koray Aydın, 'Vurgun Operasyonu' iddiaları nedeniyle istifa etmek zorunda kalınca Bahçeli tarafından 'itibarı iade' edilmiş ve Meclis Grup Başkanvekilliği'ne atanmıştı. Ancak delegeler, Koray Aydın'ı affetmedi ve çok yoğun çabasına karşın 137 oy alabildi. Aydın yüz milyarlarca lira harcadı; dağıttığı tişörtlere 'Efsane Bakan' diye yazdırdı, bazı delegelere göre cep telefonları hediye etti; ama bütün bunlar aklanmasına yetmedi.
Yazarın Tüm Yazıları