Koleksiyoncuların Bedri Baykam’ı

BEDRİ BAYKAM’ın Mustafa Kemal Kültür Merkezi Galerisi’ndeki sergisini birlikte gezdik.

Haberin Devamı

Baykam’ın sergisinin bir özelliği, koleksiyoncuların elinde bulunan çalışmalardan oluşması.


Onun değişik dönemlerinin, gerek biçim gerek içerik bakımından aşamalarını gösteren bu sergi, beni başka bir açıdan ilgilendirdi.


Bir sanatçının yapıtlarını kimler alır, niçin alır? Bu soru ilk bakışta olağan gelebilir ama koleksiyoncuların resme bakışını, o sanatçıya yaklaşımını göstermesi açısından da benim ilgimi çeker.


Bedri Baykam
sergiyi gezdirirken, her biri hakkında yorumlar yaparken, kendi yapıtlarıyla Batılı akımlar, dönemler arasındaki ilişkiler konusunda da bilgi verdi.

Resimlerin altında, o yapıta dair açıklama da yazılmış. Böylece ziyaretçi, onu anlama, algılama konusunda yardımcı bir kaynağa ulaşabiliyor. Resmin kendi söylediklerinin yanında, ressamın ve eleştirmenin söyledikleri ile daha zengin bir izlenimle sergiden ayrılıyorsunuz.


Bedri Baykam,
resim üstüne yazılarıyla da tanınan bir sanatçı.


* * *

Haberin Devamı


KATALOGDA,
sanat eleştirmeni Sevil Dolmacı’nın Koleksiyonerlerden Bedri Baykam Sergisi yazısında; Türkiye’deki resim koleksiyonerliği bölümü, bu konudaki genel bilgi olarak okunmalı.


“Koleksiyonlardan Bedri Baykam Sergisi ise sanatçının 1980’lerden 2000’lere uzanan 25 yılı aşkın bir dönemin çalışmalarından bir kesit sunmaktadır. Bedri Baykam sanatı üzerine fikir verilebilecek eserlerin bir araya getirilmesiyle oluşan perspektifte ‘Saydam Katmanlar’, ‘Şerit Resimler’, ‘Kuvvay-i Milliye’, ‘68’li Yıllar’, ‘İç Manzaralar’, ‘Sansür ve İşkence’, ‘Gerçek Sahteler’, ‘Dişi Entrikalar’, ‘Atlar ve İkonlar’ ve ‘Rüya Sahneleri: 4D’ler’ gibi başat dönemsel çalışmalar yer almaktadır.

“Koleksiyonlardan Bedri Baykam” sergisi, sanatçının bugüne kadar Türk çağdaş sanatına getirdiği yenilikler dahil olmak üzere, öncü sanatı hakkında geniş bir bilgi verecek ölçüde başat yapıtlardan oluşmaktadır. Bahsettiğimiz Türk resim sanatı tarihi ve koleksiyonerlik bilinci düşünüldüğünde Türkiye’de böyle bir derlemeyi gerçekleştirebilmenin ve yetkin bir seçki yaratmanın sanat, sanatçı, koleksiyoner ve izleyici açısından ne kadar olumlu ve önemli olduğu anlaşılacaktır.”


* * *

 

Haberin Devamı

KOLEKSİYONERLERİN merceğinden Bedri Baykam Sergisi, sanat-siyaset-birey üçgeninde bir dünyayı yansıtıyor.        

Yazarın Tüm Yazıları