Köfte deyip geçmeyin

Birgitta Ljung Kayaoğlu İsveç’te bir gazetede personel müdürü olarak çalışırken Türk eşiyle birlikte Türkiye’nin güzel sahil kasabasına, Foça’ya taşınma kararı almış.

Yaklaşık on yıl önce aldığı bu karar elbette ki hayatının baştan aşağı değişmesine neden olmuş. Yemek yapmayı zaten çok seven Kayaoğlu, yeni hayatının ilerleyen zamanlarında karar vermiş "Dünyanın Köftesi" adlı kitabı yazmaya. "Türk mutfağından aldığım esinle ama biraz da alıştığım eski tatlara duyduğum özlemle köfte yapımıyla daha çok ilgilenmeye başladım. Yeni tat arayışları içinde çeşitli malzemeler kullandım, yıllardır deneyip sakladığım tarifleri de çıkarıp bileşimlerini değiştirdim ve yeni lezzetler geliştirdim" diyor yazar, kitabını anlatırken. Köfte deyip geçmemek gerekiyor. Kitapta Fransa, Endonezya, Norveç ve Afrika gibi pek çok coğrafyadan, onlarca değişik köfte tarifi yer alıyor. Birgitta Ljung Kayaoğlu’nun kitabına "köfte tarifleri kitabı" demek haksızlık olur çünkü yazar kuru kuruya köfte tarifi vermekten kaçınmış ve anlattığı köftelerin yanında yenebilecek sosları ve hatta ikinci yemekleri de yazmış. Ayrıca bu kitap, köfteleri tavuklu, sebzeli diye kategorize ederek de okuyucuya kolaylık sağlıyor.

Pırasalı sodalı börek

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

Malzeme Listesi

3 adet hazır yufka,

2 yemek kaşığı sıvıyağ

İç harcı için;

150 gr az yağlı dana kıyma,

2 adet ince pırasa

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 çay kaşığı kuru nane, kuru kekik

1 çay kaşığı kırmızı pul biber

1 demet maydanoz

Sosu için;

1 adet yumurta,

1 çay bardağı süt, 1 şişe soda

(maden suyu)

1 çay bardağı sıvıyağ (Sıvıyağ miktarı 1 Türk kahve fincanı da olabilir.)

1 yemek kaşığı çörekotu

Yaklaşık 25-30 santim çapındaki yuvarlak, fırına dayanıklı kap 2 yemek kaşığı sıvıyağla iyice yağlanır. Hazır yufkaların 2 tanesi üst üste, aralarına hiçbir şey sürülmeden ve iyice buruşturularak tepsiye yerleştirilir. İç harcın hazırlanması için; pırasaların sararan yaprakları atılır. İncecik halkalar halinde dilimlenip kıymayla birlikte orta boy bir teflon tavaya konur. 3-4 yemek kaşığı su ilave edilip sürekli karıştırılarak 5-6 dakika kadar kavrulur. Tuz, karabiber, nane ve kırmızı biber serpiştirilip 1-2 dakika daha kavrulduktan sonra ocaktan alınır. Üzerine çok ince kıyılmış maydanoz serpiştirilip kenarda bekletilir.

Hazırlanan bu harç yufkaların üzerine serpiştirilir. Kalan yufka kıymalı pırasalı harcın üzerine buruşturularak yerleştirilir. Börek servise sunulacakmış gibi 8-10 santimlik kareler halinde dilimlenir. Diğer taraftan, yumurta derin bir kaba kırılıp üzerine süt ve sıvıyağ eklendikten sonra çatal yardımıyla iyice çırpılır. Üzerine soda ya da maden suyu aktarılıp tekrar çırpıldıktan sonra hazırlanan bu sos böreğin üzerine aktarılır. Börek, sosunu çekip lezzetlenmesi için yaklaşık 1-2 saat ya da bir gece buzdolabında bekletilir. Fırına vermeden önce üzerine çörekotu serpiştirilir. Börek 5 dakika önceden 200 dereceye ve alt üst konuma ayarlanmış fırında, yaklaşık 30-35 dakika, üzeri altın sarısı oluncaya kadar kızartılıp çıkarılır. Sıcak sıcak servise sunulur.

Kahveli krem karamel

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

90 dakika


Malzeme listesi

2 tatlı kaşığı neskafe, 1/2 su bardağı sıcak su, 1,5 su bardağı ılık süt

1 su bardağı hazır süt kreması

1 su bardağı toz şeker,

1 adet orta boy portakalın kabuğunun rendesi, 1 çay kaşığı tarçın,

3 adet yumurta

(Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)

3 adet yumurtanın sarısı

Karamel sos için;

1 su bardağı toz şeker

Neskafe sıcak suda eriyinceye kadar karıştırılır. Ilık süt derin bir kaba aktarılıp (süt parmağın dayanacağı sıcaklıkta olmalı) üzerine krema, toz şeker, rendelenmiş portakal kabuğu, tarçın ve neskafeli su eklenir. Tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpılır. 3 adert yumurta sarısı ve 3 yumurta başka bir derin kaba aktarılıp 2 dakika kadar çırpılır. Hazırlanan kahveli karışım yumurtaların üzerine azar azar ilave edilip 2 dakika daha çırpılır. Elde edilen ayran kıvamındaki üzeri köpüklü karışım bir kenarda bekletilir. Karamel sosun hazırlanması için; toz şeker küçük bir teflon tavaya aktarılır. Tahta bir kaşıkla karıştırılarak, kısık ateşte, şekerin önce sulanıp sonra koyu kahverengi renk alması beklenir. Katılaşıp ağda kıvamına gelen karamel sos hemen ocaktan alınıp hiç bekletilmeden 6 adet cam keseye ya da karamel kaplarına paylaştırılır. Ya da fırına dayanıklı derin bir kaba aktarılır.

Karamel sos çabuk donacağından, kapların her tarafına bulaşması için kaplar hızla çalkalanarak sos, kapların her tarafına iyice dağıtılır. Karamelin iyice donması için kaplar 5 dakika kadar bekletilir. Önceden hazırlanmış olan kahveli karışım üzerlerinde 1 santim boşluk bırakılarak kaplara paylaştırılır. Krem karameller kenarları yüksek bir fırın tepsisine dizilir. Kalıpların içine su kaçırılmadan tepsiye yarısına gelecek kadar sıcak su koyulur. 10 dakika önceden 150 dereceye ve alt üst konuma ayarlanmış fırında 90 dakika pişirilip çıkarılır. Bu pişirme yöntemine benmari usulü pişirme denir. Pişen karameller suyun içinden alınıp iyice soğumaları için en az 6-7 saat ya da bir gece buzdolabında bekletilir. Servis yapılmadan 5 dakika önce karameller buzdolabından çıkarılıp hafifçe sallanarak ve bıçakla kenarları oynatılarak servis tabağına ters çevrilir. Servis tabağı kapların içinde kalan karamel sosla süslenerek servise sunulur. İstenirse üzerine badem, fıstık ve hindistancevizi serpiştirilebilir.
Yazarın Tüm Yazıları