Kıvrıkoğlu'ndan NATO'ya PKK uyarısı

Sedat ERGİN
Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Nato Genel Sekreteri Javier Solana'ya şu soruyu yöneltiyor:

‘‘Peki, bizim yerimizde siz olsaydınız ve Yunanistan bize yaptıklarının aynısını size yapmış olsaydı, siz ne yapardınız?’’ diye soruyor.

Solana, ‘‘Ben olsaydım, konuşurdum...’’ diyor.

Orgeneral Kıvrıkoğlu, şu karşılığı veriyor:

‘‘Biz de hep bugüne kadar konuştuk. Ancak konuşmanın bizi nereye getirdiği de ortada...’’

Orgeneral Kıvrıkoğlu'nun geçen hafta NATO askeri komite toplantıları için Brüksel'e yaptığı ziyaret, asker kanadın Yunanistan'ın PKK'ya verdiği destek konusundaki rahatsızlığının NATO'daki komutanlara aktarılması açısından önemli bir zemin yaratıyor.

Orgeneral Kıvrıkoğlu, her vesileyle muhataplarına Yunanistan'ın PKK ile işbirliğine dikkat çekerek, tepkisini dile getiriyor.

* * *

Genelkurmay Başkanı'nın NATO Genel Sekreteri Solana ile yaptığı görüşmede kayda geçirdiği görüşler, bir hafta boyunca verdiği mesajların bir özetini oluşturuyor.

Orgeneral Kıvrıkoğlu, Solana karşısında öncelikle, Türkiye'nin NATO'daki müttefiklerinin Yunanistan karşısında ortak bir tavır sergilemekten kaçınmalarının yarattığı hayal kırıklığını kayda geçiriyor.

Kıvrıkoğlu, ‘‘Tek tek olumlu sözler işitiyoruz. Ancak bir araya gelindiğinde, genellikle ses çıkmıyor’’ diyor.

Görüşmenin bu bölümünde Kıvrıkoğlu, Avrupa'ya şu eleştiriyi yöneltiyor:

‘‘Avrupalı dostlarımız maalesef ‘Neden bir katili koruyorsunuz?' diye Yunanistan'ı suçlama basiretini gösteremediler...’’

Orgeneral Kıvrıkoğlu, ardından Avrupa’yı Türkiye ve PKK karşısında çifte standart uygulamakla suçluyor:

‘‘Bir terörist için insan haklarından söz edenlerin, teröre kurban giden 40 bin kişinin insan haklarına hiç değinmemeleri son derece düşündürücüdür.’’

Kıvrıkoğlu'nun NATO Genel Sekreteri'nin dikkatine getirdiği bir diğer konu, PKK'nın silah ve cephane sevkıyatının gördüğü üstü kapalı himaye.

* * *

Genelkurmay Başkanı, Suriye ve Yunanistan dışındaki ‘‘bazı ülkeler’’in sevkıyatta ‘‘rol oynadıklarını’’ belirterek, şöyle diyor:

‘‘Binlerce ton silah birçok ülkenin sınırından geçerek, PKK'nın eline ulaşıyor. Bu bizim açımızdan düşündürücüdür...’’

Orgeneral Kıvrıkoğlu'nun Batı'ya dönük bir diğer eleştirisini, Med-TV yayınları oluşturuyor. Kıvrıkoğlu, Med-TV'nin terörü açıkça desteklediğini, şiddeti tahrik ettiğini hatırlattıktan sonra şöyle konuşuyor:

‘‘Kapatılması için yaptığımız bütün girişimler karşısında, bazı ülkeler insan hakları ve demokrasi perdesi arkasına saklanarak bize kaçamak yanıtlar veriyorlar...’’

Genelkurmay Başkanı, bu noktada ülke ismi vermiyor. Ancak bu ifadesiyle Belçika ve İngiltere'yi kastettiği bir sır değil.

Sonuçta, PKK'ya destek verenler, silah geçişine göz yumanlar, Med-TV'yi himaye edenler; hepsi, Türkiye'nin NATO'daki müttefikleri...



Yazarın Tüm Yazıları