"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Kıbrıslı karnabahar

Eminim başlığı görünce bazılarınızın yüzü buruştu. Çünkü karnabaharı yalnızca kokusu ve görünümü yüzünden yemeyenlerdensiniz belki siz de! Yemek tarihçilerine göre, karnabaharın tohumu ilk kez Haçlı Orduları tarafından Kıbrıs’tan İtalya’ya götürülmüş.

Yakın akrabası olan lahana gibi bol C vitamini içeren karnabaharın tek kusuru; sindirimi zorlaştıran "gaz yapıcı" özelliği. Ama "Bu kadarcık kusur kadı kızında da vardır" diyebilecekseniz, karnabaharı sıkça tüketmenizi öneririm.

Bir de karnabaharın kız kardeşi brokoli var ki, işte onun giydiği yeşil renkli elbise nedeniyle, C vitamini oranının çok daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Böylesi bir karnabahar methiyesinden sonra kalkıp, karnabahar salatası yapmaya karar verirseniz, karnabaharı, yarım saat bol tuzlu, sirkeli suda bekletin. Böylece minik, zararlı canlıları kolayca imha edebilirsiniz. Artık içiniz rahat olarak karnabahar salatası yapabilirsiniz. Üzerine bir de yoğurt gezdirdiniz mi, tamam!

Ayşim’in biberli köftesi

6 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

4 orta boy patates

1 çay bardağı sıvıyağ 500 gr yağsız köftelik kıyma 3-4 adet tost ekmeği 1 yumurta

1/2 demet maydanoz 1 adet orta boy kuru soğan 2 çay kaşığı tuz, karabiber 1 çay kaşığı kimyon 5 adet közlenmiş kırmızı biber 3 adet orta boy domates

1 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu 1 yemek kaşığı fesleğen 2 çay kaşığı tuz

Kıymayı, ekmeklerin içini ufalayıp derin bir kaba koyun. Yumurtayı kırıp, kıyılmış maydanozu ilave edin. Rendelenmiş soğanı, tuz, karabiber, kimyon ve yenibaharı da katın. Köfte harcını 6 dak. yoğurup üzerini örtüp, buzdolabında bekletin. Diğer taraftan, patatesleri yarım santim kalınlığında halka doğrayın. Konserve biberleri, domatesleri kuşbaşı et fotmunda doğrayıp, robotta püre haline getirin. Sıcak haldeki et ya da tavuk suyunu ekleyerek tuz atın. Fesleğeni de ekleyip, karıştırın ve bir çay bardağı sıvıyağı geniş bir tavada kızdırın. Patates dilimlerini süzüp, kağıt havluyla kurulayın. Kızgın yağda hafifçe kızartın. Buzdolabından çıkardığınız köfte harcından parçalar yuvarlayın ve yassı hale getirin. Hazırladığınız köfteleri, patatesleri tavada önlü arkalı kızartın. Köfteleri geniş bir tencereye bir sıra dizdikten sonra üzerine bir sıra da patates dilimi yerleştirin. Böyle dizin bitene kadar. Biberli sosu gezdirin. Orta ısılı ateşte 25-30 dak. pişirin.

Oraletli kup Anadolu

8 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

1 litre süt 1 yemek kaşığı dolusu toz şeker

3 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası 1 paket vanilya 4 su bardağı su 9 yemek kaşığı dolusu oralet
3 yemek kaşığı dolusu toz şeker

3 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası

Süt ve toz şekeri tencereye aktarıp kısık ateşte, ara sıra karıştırarak ılık hale getirin. Mısır nişastasını, 1 su bardağı soğuk suda ezin. Üzerine ılık haldeki sütten 1 kepçe kadar aktarıp, nişastalı karışımı ılık hale getirin. Ocaktaki sütü bir yandan karıştırırken, bir yandan da nişastayı ekleyin. Kısık ateşte, katılaşıp kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp vanilyayı ilave ettikten sonra, mikserle 2 dak. çırpın. Muhallebiyi kaselere yarısına gelecek şekilde paylaştırın soğusun. Diğer taraftan, su ve oraleti tencereye aktarıp toz şeker ve nişastayı ilave edin. Kısık ateşte, tahta kaşıkla karıştırarak katılaşıp kaynamaya başlayıncaya kadar pişirin. Bunu, soğuk bekleyen diğer muhallebilerin üzerine paylaştırın. 3 saat buzdolabında bekletin.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI