Keşke böyle bir ödül verilmese

Türkiye Yayıncılar Birliği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri dün akşam düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Haberin Devamı

Belki de veriliyor olmasına en üzüldüğüm ödül bu! Hâlâ düşüncelerini ifade ettiği için yargılanan, cezalandırılan, kitapları toplatılan, tazminat ödemek zorunda kalan yazarların olduğu bir ülke olduğumuzu gösterir bu. Hâlâ düşünce ve ifade özgürlüğünde bir yanlışı ısrarla devam ettirdiğimizi gösterir!
Törende açılış konuşması yapan başkan Metin Celâl, sözlerine Gezi Parkı direnişinde ölen Abdullah Cömert’i anarak başladı, Barış Süreci ile başlayan demokratikleşme umudunun günlük hayata yayılan hak engellemeleriyle kaybolduğunu ifade eden Celâl, 2012 yılında yazarlara, yayıncılara, gazetecilere yönelik tutuklamaların akademisyenlere, avukatlara, öğrencilere ve işçilere de yönelecek biçimde yaygınlaştığını, yayınlama özgürlüğüne yönelik sansürün artan otosansürle birlikte biçim değiştirerek sürdüğünü söyledi. Celâl konuşmasını, “Her zaman ifade ettiğimiz gibi, bir kez daha hükümeti, hâkimleri, savcıları ve emniyet kuvvetlerini uluslararası anlaşmaların, Anayasa’nın ve yasaların düşünce ve ifade özgürlüğüne ilişkin getirdiği hükümlere uymaya, uygulamaya çağırıyoruz” sözleriyle bitirdi.
  
***

BU yıl ödüller kimlere verildi?
Bu yılki Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri, yazıları ve kitapları nedeniyle çeşitli cezalara çarptırılan ve yargılanmaları süren yazarlar adına Ahmet Altan’a, yayınladığı kitapları toplatılan ve yargılanan tüm yayıncıları temsilen Aram Yayınları Yayın Koordinatörü Gökhan Bulut’a, ağır ekonomik ve siyasal koşullar altında mesleklerini inatla sürdüren kitapçılarımızı temsilen İstanbul Bebek’teki Türkü Kitabevi’nde kesintisiz 41 yıldır kitapçılık mesleğini sürdüren Nuran Sivri’ye verildi.
Bu yıl ayrıca ülkemizde düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki hukuki engelleri aşmak için yıllardır emek veren birikimli avukat Fikret İlkiz’e Düşünce ve İfade Özgürlüğü Onur Ödülü verildi.
Türkiye Yayıncılar Birliği’nin hazırladığı raporda ödül kazananların biyografileri de yer alıyor.
Haziran 2012-Haziran 2013 arasındaki kitaplarla ilgili davaların, soruşturmaların ve toplatma kararlarının listesini bulabilirsiniz.
Burada basının, basın çalışanlarının bütün panoraması ayrıntısıyla belgelerle verilmektedir.

***
  
DİLERİZ önümüzdeki yıllar böyle ödüller verme zorunluluğunu yaşamayalım.

Yazarın Tüm Yazıları