Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu
Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu
Prof.Dr. Mikdat KadıoğluYazarın Tüm Yazıları

Kellik için yeni bir web sitesi güzel saç için hava durumu

Seyahate çıkmadan önce saç bakımı yaptırmak aklımıza gelen ilk şeylerden biridir. Ama gittiğimiz yerdeki hava şartlarının saçımızı nasıl etkileyeceğini pek bilmeyiz.

Son günlerde bir seyahat vesilesiyle daha dikkatlice bakınca, saçlarımın alnımın her iki yanında gerileyerek körfezler oluşturmaya başladığını fark ettim. Kısa bir panikten sonra bir doktor ve saç dökülmesi sorunu olanların dostu olan bir siteden gerçeği ve tedavisini öğrendim.

Çünkü Aristo’nun iddia ettiği gibi hadımlar, kadınlar ve çocukların yanı sıra bir de bende saç dökülmesi olmaz diye düşünüyordum. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Adem Köşlü’nün web sitesini okuyunca, bendeki saç dökülmesinin "tarihi bitmemiş bir senfoni" olduğunu ve bir tedavisinin de bulunduğunu öğrenip kocakarı ilaçlarına, daha başlamadan son verdim.

*

Bir meteoroloji profesörü olarak birçok cisim gibi insan saçının da havada bağıl nemin artmasıyla uzadığını biliyordum. Bu nedenle meteorolojide bağıl nemi ölçmek için saç higrometreleri kullanılır. Bunun için de daha çok sarışın İtalyan saçları tercih edilir. Bu aletler saçın değişen uzunluğuna göre o hava şartlarında bir yüzeyden suyun buharlaşmasıyla yoğuşması arasındaki denge hakkında bize fikir verir. Örneğin saçı biraz uzun olanlar kafalarını biraz kullanırlarsa bağıl nemi de her an ölçebilirler.

Bu nedenle, bir yerden başka bir yere giderken saçlarınızın modelinin değişme ihtimali de olduğu unutmayın. Örneğin, bağıl nemi yüksek olan bir yerden düşük olan bir yere giderken kişinin saçları birdenbire kıvır kıvır olabilir. Sade, ince ve pürüzsüz görünen düz saç için yüksek nem büyük tehlikedir. Böylece birçok kadın yüksek nemde zaman zaman kıvrık saç krizine girebiliyor. Ayrıca, çok kuru havalar statik elektrik üretir ve ince saçları tüy gibi kabartıp havada uçurur. Kalın ve dalgalı saçlar ise tuhaf püsküller, düşük kákül ve cansız bukleler oluşturur.

Böyle bir günde saç kestirip saçınıza yeni bir şekil verdirmek de iyi bir sonuç vermeyebilir. Bu nedenle ABD’de kafasını çalıştıran meteorologlar, "yarın hava üç beş derece, yağdı yağmadı" gibi sıradan hava tahminleri yerine "saç bakım hava durumu" da sunuyorlar. Intellicast adlı web sitesi bir zamanlar ABD için günlük saç kıvırcıklık durumu tahminini de veriyordu.

*

Doçent Köşlü, saç dökülmesi sorunu olanların dostu olan sitesinin (http://www.alopesi.com/) adındaki alopesi kelimesini batıdaki gibi saç dökülmesi anlamında kullanıyor. Yaşla birlikte erkeklerde meydana gelen saç dökülmesi oldukça özgün görünümlere sahip. Günümüzde kullanılan erkek tipi kelliğin derecelendirilmesi "Norwood - Hamilton Sınıflandırması"na göre yedi basamaklı. Benim gibi siz de kelleşmenizin hangi basamakta olduğunu ve ne tür tedavileri bulunduğunu Sayın Köşlü’nün alopesi sitesinden öğrenebilirsiniz.

Özetle ve özellikle bütün erkeklerin (bazı çocuk ve kadınlar ile birlikte) "kellik korkusu"nu yenmesi ve tedavide kocakarı ilaçlarıyla daha fazla saç kaybetmemesi için alopesi web sitesini okumasını tavsiye ederim. Kadınların korkusu olan saç modellerini koruyabilmesi için de başta bağıl nem olmak üzere hava durumu bilgilerine daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları