Kefirin ne olduğunu herkes bilmez

Ben ilk kez karşılaştığımda yadırgamıştım, çünkü alışkın olmayan biri için beklenmedik bir tadı var.

Haberin Devamı

Görünümü ve tadı ayrana benzemesine rağmen, daha ekşi ve biraz da mayhoş.
Tıpkı yoğurt gibi kefir de sütün mayalanmasıyla elde ediliyor.
Hepimiz antibiyotikleri tanıyoruz artık. Antibiyotiklerin sistemimize zararlı etkilerini azaltmak için yoğurt tavsiye ediliyor, çünkü yoğurt bir “prebiyotik”, yani vücuda yararlı “probiyotik”lerin üretimini sağlıyor.
Kefir ise bir probiyotik, yani iyileştirici özelliği kendisinde. Bu yüzden pek çok hastalığın tedavisini destekleyici bir ürün olarak tavsiye ediliyor.
İlginç olan bir başka şey de şu: Daha önce düzenli olarak kefir içmemiş insanların birden aşırı miktarda tüketmesi metabolizmayı sarsıntıya uğratıyor; bu duruma da “iyileşme hastalığı” deniyor. Ayrıca iki gün bekletildiğinde faydası artmakla birlikte tadı ekşiyor ve içinde de çok az miktarda alkol oluşuyor.
Hazırlanma işlemi yoğurttan biraz daha zahmetli olduğu için yoğurdun popülerliği artmış ama bugünlerde kimi firmalar şişelenmiş halde kefir satışa sundular, alıp denemekte fayda var.

Haberin Devamı

YALANCI KELEM DOLMASI

Sıcak suyu tencereye koyup orta ısılı ateşte kaynatın. Su kaynayınca bulguru, tuz ve karabiberi ekleyin. Sık sık karıştırarak bulgur suyunu çekinceye kadar pişirin. Unu ve reyhanı ekleyip karıştırın ve bir tepsiye aktarın.
İnce damarlı lahana yapraklarını el büyüklüğünde parçalara ayırın. Kaynayan tuzlu suya sokup 5-7 dakika kadar bekletin. Lahana yapraklarını süzerek alıp bir tepsinin üzerine yayın.
Soğuyan bulgurlu harcı yoğurup lahana yapraklarının içine 1-1,5 yemek kaşığı kadar koyun. Kenarlarını içe kıvırarak sarın.
Dolmaları tencereye yerleştirin. Üzerini porselen tabakla kapatıp üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edin.
İyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Dolmaları süzerek servis tabağına yerleştirin. Tereyağını bir tavada eritip dövülmüş sarmısakları ekleyin ve 1-2 dakika pişirin. Ocaktan alıp dolmaların üzerine gezdirin. Sıcak sıcak servise sunun.

Malzeme listesi

- 20-25 yaprak beyaz lahana (dolmalık)
- 1 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 tepeleme yemek kaşığı un
- 3 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- 4 çay kaşığı kuru reyhan
Üzeri için;
- 100 gr tereyağı
- 2-3 diş dövülmüş sarmısak

Yazarın Tüm Yazıları