Kayısı denince Malatya

İklim, toprak yapısı, dolayısıyla toprakta yetişen ürün çeşitliliği açısından çok şanslı topraklarda yaşıyoruz.

Haberin Devamı

Hemen hiçbir yerde bulunamayacak kadar çok meyve-sebze yetişiyor ülkemizde. Bu meyveleri tüketmenin pek çok yolu var üstelik. Tazesi, kurusu, marmeladı, reçeli yapılan meyvelerimiz var. Üstelik meyveler artık kozmetik sanayiinde de çok kullanılıyor.
ışte ülkemizin, özellikle de ülkemizin bir yöresinin yetiştirdiği bu meyvelerden biridir kayısı. Ve kayısı dendiğinde de akla hemen yetiştiği yöre, Malatya gelir. Aslında bu özdeşleşmenin sebebi çok geçerlidir. Çünkü Türkiye kayısı üretiminin yüzde altmışı, kuru kayısı üretimininse hemen hemen tamamı Malatya’dan sağlanıyor.
Malatya’da yaşayan ailelerin 50-60 bini geçimini kayısı üretiminden sağlıyor. Yani kayısı pek çok insana da istihdam olanağı sağlıyor.
İhracatta da durum pek farklı değil aslında. Yani kayısı ihracatımızın tamamına yakını Malatya’dan yapılıyor. Üstelik dünya kuru kayısı ticaretinin yüzde sekseni de Malatya’dan yapılıyor.
Kayısı da diğer pek çok ürüne gibi ülkemizde yeterince tüketilmiyor. Kayısıdan yapılan ürünlerin çeşitliliğinin artırılmasıyla ve kayısının yararlarının yeterince anlatılmasıyla tüketimin artacağına inanıyorum.

Haberin Devamı

Fıstıklı irmik helvası

Margarini orta boy teflon tencerede kızdırıp dolmalık fıstıkları ekleyin ve karıştırarak, fıstıklar altın sarısı renk alıncaya kadar, 1-2 dakika kavurun. Üzerine hemen irmiği aktarıp tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, kısık ateşte yaklaşık 5-6 dakika, irmiğin rengi iyice sararmaya başlayıncaya kadar kavurun.
Diğer taraftan, sıcak süt ve tozşekeri derin bir kapta karıştırın. şeker iyice eriyinceye kadar ara sıra karıştırın. Rengi iyice sararan ve annelerimizin deyimiyle “miyanesi gelen” irmiğin üzerine, şekerli sıcak sütü ekleyin.
Hızla ve 1 dakika kadar karıştırıp tencerenin kapağını hemen kapatın. Çok kısık ateşte irmiğin sütünü çekmesi için 8-10 dakika hiç karıştırmadan pişirin.
Ocaktan alın ve yine kapağını hiç açmadan 10 dakika daha bekletip dinlendirin. Sonra da üzerine rendelenmiş limon kabuğunu serpiştirip karıştırın.
Sıcakken servis tabağına aktarın. Ilık olarak servise sunun.
ırmik helvasının yanında isterseniz dondurma da ikram edebilirsiniz. Dondurmanın irmiğe çok yakıştığını göreceksiniz.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

-  150 gr. bitkisel margarin
(50 gr. tereyağı+5 yemek kaşığı zeytinyağı da kullanabilirsiniz)
-  2 su bardağı irmik
-  3 yemek kaşığı dolusu dolmalık fıstık (çam fıstığı)
(soyulmuş badem ya da fındık da kullanabilirsiniz)
-  3 su bardağı sıcak süt
-  1.5 su bardağı tozşeker
-  Varsa 2 adet limon kabuğunun rendesi

Yazarın Tüm Yazıları