Kavuğu yeter

Osmanlı saray örgütünde dini bayram törenlerine her zaman çok önem verilmiş.

Bayram arifesinde sarayın "Alay Meydanı" adı verilen ikinci avlusunda, önce Mehter Takımı gösteri yapar, sonra dualar okunur ve son olarak da alkışlarla tempo tutulurmuş. Leyla Saz’dan okuduğuma göre, padişahın eli değil, elinde tuttuğu bir kurdele öpülürmüş. Hatta F.F. Tülbentçi’nin anlattığı üzere, padişah törene katılmamışsa, padişahın kavuğu tahta konur, karşısına divan kurulur, tören bu şekilde yapılırmış. Örneğin, Sultan 2.Ahmet, ayaklarından rahatsız olduğu için, onu bu törenlerde genellikle kavuğu temsil edermişÉ Padişahın kavuğu bile maiyetini hazır ola geçirmeye yetiyormuş anlayacağınızÉ

İNCE NOKTALAR

Üzeri buruşmuş domatesleri yarım saat kadar tuzlu suda ve buzdolabında bekletirseniz, çok daha güzel görüneceklerdir.

İFTAR YEMEĞİ

Zeytinli pirzola tavası

Yapılışı:

Öncelikle, zeytinyağının yarısını, soğanları ve sarmısakları tencereye koyun. Pirzolaları soğanların üstüne yerleştirdikten sonra, domatesleri ve biberleri pirzolaların üzerine ekleyin. Üzerlerine tuzu, karabiberi, kekiği ve kırmızı biberi serpiştirip, kısık ateşte yarım saat pişirin. Yeşil zeytinleri ve sıcak suyu ilave edip, 15 dakika daha pişirerek ocaktan alın. Servise sunmadan önce üzerine ince kıyılmış maydanoz ekleyebilirsiniz.

6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi 60 dakika

Malzeme listesi

8-10 adet kuzu pirzola

20 adet yeşil zeytin

4 adet orta boy kuru soğan (yarım ay şeklinde doğranmış)

5 diş sarmısak

2 adet orta boy domates (halka doğranmış)

3 adet yeşil sivri biber (halka doğranmış)

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı kekik, kırmızı pul biber

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 bardak sıcak su

SAHUR YEMEĞİ

Yumurtalı gölbaşı eriştesi

Yapılışı:

Sosu için, yumurtaları derin bir kasede köpük köpük oluncaya kadar, 2-3 dakika çırpın. İçine sütü, tuzu ve karabiberi ekleyerek çırpmaya devam edin. Kaşar peynirini de ekleyip, ufak bir tencereye boşalttığınız sosu orta ısıdaki ateşte, peynirler eriyinceye kadar pişirin. Ancak dikkat edin sos kaynamasın. Makarnayı 10 su bardağı tuzlu kaynar suda 9-11 dakika haşlayıp süzün. Sıcakken sosu üzerinde gezdirin ve maydanozla süsleyerek servise sunun.

Püf noktası: Bu makarnanın özelliği sosunun önceden hazırlanmasıdır. İsterseniz üzerine rendelenmiş kaşar peyniri de serpiştirebilirsiniz. Özellikle sarı renkli gravyer peyniri bu makarnaya çok yakışır. Ancak üzerine peynir serpiştirirseniz makarnayı sıcakken servise sunmanız ve bir daha ısıtmamanız gerekir.

6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

1 paket erişte makarna (herhangi bir çeşit olabilir)

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 su bardağı süt

3 adet yumurta

5 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri

3 yemek kaşığı ince doğranmış maydanoz

1 çay kaşığı tuz, karabiber
Yazarın Tüm Yazıları