Katliamın zamanaşımı olmaz

SİVAS’ta göz göre göre 35 arkadaşımız yakılarak öldürüldü, yakılırken adeta seyredildi.

Haberin Devamı

O gün çekilen fotoğraflar, belleğimizden hâlâ silinmiyor.
Hepsi de Türk edebiyatının, müziğinin, sanatının doruğundaki adlardı. Daha nice ve çok güzel kitaplar yazacaklar, besteler yapacaklardı.
Aydındılar, aydınlanmaya inanmışlardı!
Yıllardır süren mahkemenin zamanaşımıyla sonuçlanması (veya sonuçlandırılmaya çalışılması), hiçbirimizi tatmin etmez. Aslında yargılananları da tatmin etmemeli. Toplum önünde cezalarını çekmeliler, şayet suçları yoksa da beraat etmelidir. Böyle büyük bir suçlanmadan ‘aklanarak’ çıkmalıdırlar!
Ray Bradbury’nin ünlü kitabı Fahrenheit 451 ve Elias Canetti’nin Körleşme adlı ölümsüz eseri; kitapların yakılmasını lanetler. Sivas’ta daha ötesi yaşanmış, insanlar yakılmıştır.
Devletin, orada yaşayanların sustuğu bir olaydır.
Ola ki zamanaşımı olduğunda kimse susmayacaktır, sesler daha da yükselecektir!
* * *
İKİ şair arkadaşımız adına ödüller veriliyor.
Biri; Metin Altıok, diğeri de Behçet Aysan.
İkisi de aynı katliamın kurbanları. Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok Akatlı ile Behçet Aysan’ın kızı Eren Aysan’ın dinmeyen ve asla dinmeyecek olan hüzünleri hepimize sirayet ediyor. 
Ödül alanlar için yaptığımız tören, bir sevincin paylaşılması değil bir acının yeniden içimizi acıtması.
Onların yazdıkları yaşıyor, yaşadıkça da onları yakanlar, yakılmalarına göz yumanlar cezalandırılmadıkça, bu konu bizim zihnimizde, yüreğimizde bütün dehşetiyle devam edecektir.
İsmet Berkan’ın yazısından rakamları aktaracağım sizlere...
Temmuz ayı başında 19 yıl olacak! Yakılarak öldürülen insan sayısı 35! Katliamda rolü olduğu gerekçesiyle hakkında dava açılan kişi sayısı 111, bunlardan ağırlaştırılmış müebbetten çeşitli sürelerdeki hapis cezalarına kadar hapisle cezalandırılanların sayısı 79! Beraat eden sanık sayısı 26!
Daha önce hakkındaki davalar zamanaşımına uğrayıp düşen, ‘firari sanık’ sayısı 2! Zamanaşımından yararlanmak üzere olan ‘firari sanık’ sayısı 4! Hakkında mahkumiyet kararı bulunan ama hâlâ ‘firari’ olan sanık sayısı 12! Zamanaşımı sınırına gelmemiş, hâlâ yargılanan ‘firari sanık’ sayısı 3!
Sivas Katliamı bir insanlık suçudur! Hepimiz yargılama gününü bekliyoruz. Hepimiz hukukun işlevinin yerine getirilmesini istiyoruz. Zihnimizde şüphe kalmamasını, bunun havada bırakılmamasını talep ediyoruz! Hukuk tekniği açısından bir zamanaşımı, şüpheleri, sorular dolu bir acıyı yüreklerimize ebediyen kazıyacak. 35 insanı yaktılar! Bu davada zamanaşımı “vicdanları yakar!”
* * *
YAZIYI 1950 Kuşağı’nın iyi şairlerinden Kemal Özer’in Temmuz İçin Yaralı Semah kitabından Yangın İkizi şiiriyle bitiriyorum.

Haberin Devamı

Yalnız onları değil bu tutuşturan ateş
aynı yoldan geçip geliyorsak bizi de

Haberin Devamı

Umudu ayağa kaldıran türkülerden
biz de öksüz kalıyorsak yalnız onları değil

Canevlerine sığmayan uyandırıyorsa bizim de bakışımızı
öfkemize yön veriyorsa onlarsız kalan dünya

Derincimiz gün ışığıyla bileniyorsa her sabah
bizim de derimizde gezdirecektir çatal dilini

Soluğumuzu yolcu edecektir acının adresine
küllerin her savruluşunda bu alevler.

 

Yazarın Tüm Yazıları