Katkılı gıda maddeleri

Şehirler genişledikçe yaşam tarzımız da iyiden iyiye değişti. Süpermarketler en sık uğradığımız yerler arasında.

Haberin Devamı

Tüm o yiyecekleri, üreticiden tüketiciye ulaştırana kadar bozulmadan muhafaza etmek hiç de kolay değil. Eskiden bazı sebzelerden konserve yapardık, gelişen teknolojiyle birlikte ise paketlenmiş taze yiyecek ve içecekleri koruyabilmek için çeşit çeşit yöntem geliştirildi.

Beslenme ve sağlıklı yaşamla ilgilenenlerin aşina olduğu bir konu bu; gıda katkı maddeleri... Bu konuda yapılan araştırmalar kullanılan kimi katkı maddelerinin belli bir miktarın üstünde tüketilmesinin sakıncalı olduğunu ortaya koyuyor. Ancak hemen paniğe kapılmamıza gerek yok, çünkü bu katkı maddelerinin zararlı olabilmesi için örneğin gazlı içeceklerden bir günde sekiz litre birden tüketmek gerekiyor ki bu pek çoğumuz için imkansız bir miktar.

Öte yandan sitrik asit içerdiğini gördüğümüz bir ürünle karşılaşınca ilk bakışta asit kelimesi tüylerimizi diken diken edebilir, oysa ki sitrik asit bütün turunçgillerde bulunan bir asit türüdür ve yiyeceklerin renklerini muhafaza etmesini sağlar. Tıpkı kereviz yemeği pişirirken kararmasın diye üstüne gezdirdiğimiz limondaki sitrik asitin yaptığı gibi...

Bu maddelerin arasında en çok dikkat etmemiz gerekenler sanıyorum tatlandırıcılar, antioksidanlar ve renklendiriciler. Amerikan Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı araştırmalara göre kişinin vücut ağırlığına oranla kilo başına 40 miligram tatlandırıcı kullanmasının bir sakıncası yok. Ancak bu maddeler, aşırı kullanımda alerjik hastalıkları tetikleyebilmekte, hatta gastrik rahatsızlıklara bile yol açabilmekte. Özellikle çocukların tüketimine yönelik piyasaya sürülen ürünlerin Tarım Bakanlığı’nca onaylanmasına ve içindeki renklendiricilerin doğal yiyeceklerden üretilmiş olmasına dikkat etmek gerekiyor.

Ne yazık ki ülkemizde kayıt dışı üretim yapan ve yasa dışı yollarla bu ürünleri piyasaya sokan firmalar mevcut. Bu nedenle doğabilecek sorunları engellemek için ürünlerin paketlerindeki besin değerleri ve içeriklerini dikkatlice incelemek ve bu bilgileri ustaca okuyabilmek önemli. Hatta çocuklarımızı da bunu yapmak konusunda cesaretlendirmemiz hem onların yalnız başlarınayken de yiyip içtikleri konusunda sorumluluk geliştirmelerine yardımcı olur hem de bizim aklımız onlarda kalmaz.

Fırında peynirli biber dolması

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

6 adet dolmalık kırmızı biber

1 su bardağı lor peyniri

Yarım su bardağı orta yağlı beyaz peynir

Varsa 1 paket labne peynir

2 adet yumurta

6 yemek kaşığı zeytinyağı

1 demet dereotu

Yarım demet maydanoz

1 tatlı kaşığı kuru nane, fesleğen

1 çay kaşığı kırmızı pul biber

1 çay kaşığı karabiber

YAPILIŞI: Önce, dolmalık kırmızı biberlerin sap kısımlarını en fazla 1 santim boyunda kapak gibi kesin. Dikkat etmeniz gereken nokta, kapağın tamamen ayrılmamasıdır. Çekirdekli kısımlarını çıkarıp yıkayın. Kırmızı biberleri peçete yardımıyla kurulayarak kenarda bekletin. Diğer taraftan, iç harcını hazırlamak için; tuzsuz lor peyniri, rendelenmiş beyaz peynir ve zeytinyağının yarısını derin bir kaba aktarın. Varsa 1 paket labne peyniri de ilave edin. Üzerine yumurtaları kırıp çok ince kıydığınız dereotu ve maydanozu ekleyin. Kuru nane, varsa taze, yoksa kuru fesleğen, kırmızı pul biber ve karabiberi ilave ederek yoğurmaya başlayın. Bu peynirli harcı, temizleyip kuruladığınız biberlerin içine bir tatlı kaşığı yardımıyla paylaştırın. Biberlerin üst kısmında 1-2 santim kadar boşluk bırakın. Bir fırçayı kalan zeytinyağına batırarak biberlerin her tarafını iyice yağlayın. Dolmaları orta boy bir fırın kabına yan yana yerleştirip 175 dereceye ayarladığınız fırında en az 30-35 dakika, üzerleri iyice kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp üzerlerindeki zarı soyarak ılık ya da soğuk olarak servise sunun.

Kurabiye Asteriks

10 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

250 gr. bitkisel margarin (Tereyağı da kullanabilirsiniz.)

1 su bardağı pudra şekeri

1 adet yumurtanın sarısı (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)

1 paket vanilya

4 su bardağı un

Ayrıca 2 çay kaşığı dolusu kakao

YAPILIŞI: Oda sıcaklığında yumuşamış margarini derin bir kaba koyun. Üzerine pudra şekeri serpiştirip oda sıcaklığında bekleyen yumurtanın sarısını ilave edin. Vanilyayı da kattıktan sonra unu yavaş yavaş ekleyin. Hamuru en az 4-5 dakika, malzemeler iyice karışıncaya kadar yoğurun. Ele yapışmayan ve kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edip oda sıcaklığında 20 dakika dinlendirin. Dinlenen hamuru iki eşit parçaya ayırın. Parçalardan birini merdane yardımıyla 1 santim kalınlığında açın veya hamurdan küçük parçalar kopararak parçaları bir santim kalınlığına getirin. Hamurdan şekilli kurabiye kalıpları yardımıyla parçalar kesin. Hamur parçalarından ikisine 2 yemek kaşığı kadar kakao ekleyerek tekrar yoğurun. Kakaoyu hamurlara yedirinceye kadar yoğurmaya devam edin. Bu kakaolu hamuru da aynı şekilde çeşitli şekillerdeki kalıplarla kesin. Diğer taraftan, bir fırın tepsisine fırın kağıdı yayın (tepsiyi yumuşak margarinle iyice yağlasanız da olur). Hazırladığınız şekilli kurabiyeleri tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Kurabiyeleri 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında en fazla 20 dakika pişirip çıkarın. Fırından çıkan sıcak kurabiyeler yumuşak olacaktır. Kurabiyeler soğudukça sertleşir. Bu kurabiyeleri kapalı cam, ahşap ya da teneke kutuda uzun süre saklayabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları