Kaslarınızın değerini bilin

Metabolizmanızın hangi hızda çalışacağı, metabolik hızınızın düşük mü yüksek mi olacağını ve bedeninizin gün boyu ne kadar enerji harcayıp kaç kalori yakacağını belirleyen temel dokunuzun kaslarınız olduğunu biliyor muydunuz?

Haberin Devamı

Kas hücreleriniz her hücrenin enerji üretime ve harcama merkezleri gibi çalışan mitokondrilerin en yoğun olduğu yerlerdir. Kas hücreleriniz çalıştıkça büyüyüp gelişmekte, enerji üretip harcayan mitokondrilerin sayısı artıp yapısı güçlenmektedir. Zaten bu nedenle de kas gücünüzü arttırmak kilo kontrolünü sağlamada en az beslenme biçiminiz kadar önemli bir noktadır.
Kas miktarını artırıp ve kasları daha fazla kullanmak kilo kontrolünü inanılmaz derecede kolaylaştırmaktadır. Bu çok önemli bir bilgidir. Kilo sorununun çözümünü sadece diyet yaparak yağları yakmak olarak düşünmeyiniz, çözümün kalıcı olması için kaslarınızı güçlendirmeyi de ihmal etmeyiniz.
Yaşlandıkça ortaya çıkan “sarkma” sorununu önlemede de kas gücünüzü artırmak önemlidir.

DİRENÇ ÇALIŞMALARI YAPIN

Haberin Devamı

Kas gücünüz arttığı ölçüde sarkma sorununuz yavaşlar. Özetle yaşınız ne olursa olsun kaslarınızı daha çok kullanmayı, daha çok forma sokmayı ihmal etmeyiniz. Bu da sadece aerobik antrenmanlarla, örneğin yürüme, bisiklete binme, hafif koşular yapma gibi aktivitelerle sağlanabilecek bir süreç de değildir. Formda kaslara sahip olabilmek için devamlı, tekrarlanan, yoğunluğu giderek artırılan direnç egzersizleri de yapmanız gerekiyor.
Kaslarınızı forma sokmak istediğiniz bölgedeki kas grubuna tekrarlayıcı direnç çalışmaları yaptırmaya çalışınız. Her egzersizi 8 ila 12 kez tekrar ediniz. Unutmayın kaslarınız da kullan ya da kaybet prensibine göre çalışıyor. Kullanmadığınız, aktif tutmadığınız kaslar küçülmeye, formunu kaybetmeye başlıyor.
Güçlü kaslar sadece sağlıklı kilo aralığında kalmanızı da garanti etmez. Yeteri kadar güçlü kaslara sahipseniz kemik erimeniz yavaşlar, denge sorunlarınız azalır, düşme vs gibi problemler de en aza iner.
Formda kalmanın, zinde yaşlanmanın bir anahtarı da güçlü ve formda kaslardan geçer.

ÖNEMLİ

Egzersiz neden yaşamsal bir aktivitedir?

Egzersizin her türlüsü sağlıklı yaşamı geliştirir. Yüzen, koşan veya tempolu yürüyüşler yapan erkeklerin hareketsiz yaşam sürenlere göre ölüm oranlarının yüzde 33, kalp hastalığı risklerinin yüzde 41 azaldığı görülmüştür. 100 yıl önce bile tarımsal faaliyetler, avlanmak ve diğer aktivitelerle o kadar çok uğraşıyorlardı ki, egzersizi akıllarından bile geçirmiyorlardı. Bugün zamanınızın önemli bir kısmını trafik kuyruklarında geçiriyorsunuz. Ayrıca iş aktiviteleriniz; bilgisayarlar, telefonlar, televizyonlar ile gün boyu süren toplantılar nedeniyle oldukça hareketsiz bir yapıya dönüştü. Egzersizin yararlarını görmeniz için her gün kilometrelerce yürümek zorunda da değilsiniz. Günde 10-15 dakikalık yürüyüşler bile yarar sağlıyor. Bir çalışma, günde 15 dakikalık yürüyüşün Alzheimer riskini düşürdüğünü gösteriyor. Egzersizin sizi kalp krizi, diyabet, hipertansiyon, depresyon, kalın bağırsak ve meme kanserinden de koruyabileceğini unutmayın.

Haberin Devamı

ANNELER DİKKAT!

Beyin için Omega-3 şart!

Omega-3 yağlarını vücudumuz üretemiyor. Bu yağları hayvansal (balık, balık yağı) ve bitkisel (ceviz, fındık, soya ürünleri, yeşil sebzeler özellikle semizotu ve keten tohumu) besinlerle almak zorundayız. Omega-3 yağlarına en çok ihtiyaç duyanlar, bebekler ve çocuklar. Omega-3 bebeklerin beyin ve gözlerinin gelişmesini destekliyor. Çocuklarda okuma, öğrenme, yazma becerisini güçlendiriyor.
Ayrıca düzenli Omega-3 kazanan çocukların vücudu ileride kalp-damar hastalıklarından ve bellek bozukluklarından da korunuyor. Bu çocukların ciltleri, saçları daha parlak ve sağlıklı oluyor.

Yazarın Tüm Yazıları