Kars’ta kaz eti yemelisiniz

Sarıkamış’tan Kars’a doğru yol alırken aklımda hep kurutulmuş kaz etinin lezzeti vardı.

Haberin Devamı

Kaldığımız otelde değerli gurme yazar Mehmet Yaşin’le karşılaştık. Ve ben fark ettim ki, onunla aramızda bir kaz eti rekabeti yaşanıyordu. “Sen mi önce yedin, ben mi, nerede yedin, esas şurada yenir” gibi şakalarla birbirimizi kızdırmaya çalışıyor, sevimli bir rekabet yaşıyorduk. Ama o benden daha gezgin biri olduğu için çekişmenin galibi de o oldu.
Kars’taki ocakbaşı restorana gitmeden bir gün önce siparişimizi vermiştik. Restoranda, geziye katılan doktorlara kaz etinin özelliklerini ve nasıl pişirildiğini ballandıra ballandıra anlatırken yemekleri de çoktan mideye indirmiştik.

Hamsiköy’ün mısırekmeği

YAPILIŞI: Soğanı soyup havucu kazıdıktan sonra ikisini de rendenin iri tarafıyla rendeleyin. Mısır ununu derin ve geniş bir kaba koyup üzerine tuz ve tozşekeri serpiştirin. Üzerine rendelediğiniz havuç ve soğanı ekleyip yumurtayı kırdıktan sonra mısırözü yağını da ilave ederek yoğurmaya başlayın. Bir taraftan yoğrmaya devam ederken, bir taraftan da suyu azar azar ilave ederek  oldukça koyu kıvamlı bir bulamaç elde etmeye çalışın.
 
 Hazırladığınız hamuru en az 2 santim kalınlığında olacak şekilde yağlanmış bir tepsiye veya fırın kabına yayın. (Hamuru yayarken elinize yapışmaması için elinizi sık sık sıvıyağa batırın). Hamuru 10 dakika önceden 200 dereceye ayarladığınız fırında 30 dakika kadar pişirip çıkarın. Ilık hale gelmesini bekleyip dilimleyerek servise sunun.

Malzeme listesi

Haberin Devamı

· 1 adet orta boy havuç         
· 1 adet orta boy kuru soğan
· 1 adet yumurta                        
· 3 su bardağı mısırunu
· 1 çay kaşığı tuz                   
· 1 yemek kaşığı tozşeker   
· 2 çay kaşığı mısırözü yağı    
· 1 su bardağı soğuk su  

Ayçöreği

YAPILIŞI: Oda sıcaklığında yumuşamış margarini derin bir kaba aktarıp üzerine yumurta sarısını ekleyin. Sütü ilave edip unu da azar azar kattıktan sonra yaklaşık 5-6 dakika, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Bu işlemden sonra hamur hala ele yapışıyorsa birkaç yemek kaşığı daha un ekleyebilirsiniz.
Hamuru oda sıcaklığında 30 dakika kadar dinlendirin. Tozşeker, tarçın ve yenibaharı derin bir kaba koyup üzerine çekirdeksiz kuru üzüm ve çekilmiş ceviz içini ekleyin. Üzerine ufalanmış ekmek içini ilave edip sütü katarak yoğurmaya başlayın. Hafif katı ve parça parça olan iç harcını bir kenarda bekletin. Dinlenen hamuru 20 eşit parçaya ayırın. Parçaları elle ya da merdaneyle çay tabağı büyüklüğünde (10 santim çapında) açın. Yuvarlak hamurların kenarlarına, hazırladığınız harçtan birer tatlı kaşığı kadar koyup rulo yaptıktan sonra iki ucunu birbirine yaklaştırıp ay şekli verin. Ayçöreklerinin üzerine fırça yardımıyla çırpılmış yumurta sarısı sürün ve yağlanmış ya da fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizin. Çörekleri, yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 35 dakika, üzerleri altın sarısı oluncaya kadar pişirip çıkarın. Soğumalarını bekleyip servise sunun.

Malzeme listesi

Haberin Devamı

Hamuru için;
· 1 adet yumurtanın sarısı
· 100 gr bitkisel margarin
(Oda sıcaklığında yumuşamış olmalı.)
· 1 çay bardağı süt
· 2,5 su bardağı un
İç harcı için;
· 2 yemek kaşığı tozşeker
· 2 çay kaşığı tarçın
· 1 çay kaşığı yenibahar
· 3 yemek kaşığı dolusu kuru çekirdeksiz üzüm
· 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
· 2 dilim bayat tost ekmeğinin içi
· 1 çay bardağı soğuk süt

Yazarın Tüm Yazıları