Karakabağı bilir misiniz?

Benim bu muhteşem sebzeyi keşfim, Trakya gezisiyle gerçekleşti.

Haberin Devamı

İçi tıpkı balkabağı gibi turuncu-sarı, kabuğuysa siyaha yakın yeşil ya da kırmızıdır ve gövdesi uzunca bir silindir gibidir. Özellikle ekim aynın sonunda ve kasımın başında çıkar. Kabakgiller familyasındandır ve anavatanı bildiğimiz kadarıyla Anadolu ve Asya’dır.
Ben karakabağı balkabağından daha çok seviyorum. Karakabak, bu sebzenin yöresel adı. Asıl adları helvacı kabağı, kestane kabağı ya da kış kabağı.
Karakabağı neden çok sevdiğimi de söyleyeyim. Bir kere çorbasını, etlisini, zeytinyağlısını, yumurtalısını, kavurmasını, böreğini ve tatlısını yapabiliyorsunuz. Yani karakabakla yapılabilecek pek çok yemek çeşidi var.
Hani benim çok sevdiğim malzeme çeşitleri vardır ya, her şeyi yapılabilen, uyumlu; karakabak işte onlardan biridir. Tuzluyla tuzlu, acıyla acı, tatlıyla tatlı olabilen olağanüstü bir sebzedir o.
Eti sıkı ama suludur. Kabuklarıyla pişirildiğinde kabuğu hemen soyulur. Ama ben en çok bulgurla pişirip bol kuru nane eklediğim zeytinyağlı haline bayılıyorum.
Karadenizliler barbunya kuru fasulye ve mısır unuyla çorbasını yapar. Adapazarı, Marmara Bölgesi ve Trakya’daysa dilimleyip kabuğuyla fırında pişirirler. Ama sütlü, cevizli tatlısı her yörede yaygın olarak yapılır.
E, karakabaktan bu kadar bahsettik madem, hem hazır tam da mevsimiyken pazarcınıza söyleyin, size hemen karakabak getirsin.

Haberin Devamı

FIRINDA KAZANDİBİ TATLISI

Orta boy bir çelik tencereye un, pirinç unu, yumurta sarıları, süt ve toz şekeri koyun. Bir taraftan tel bir çırpıcıyla çırpmaya devam ederken, vanilya ve varsa dövülmüş damla sakızını ilave edin.
Orta ısılı ateşte tahta kaşıkla veya tel çırpıcıyla sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 1 dakika sonra ocaktan alın.
Diğer taraftan, 25-30 santim çapında olan ve hem ocak üzerinde hem de fırında kullanılabilecek alüminyum ya da bakır bir tepsiyi hazırlayın. İçine toz şekeri serpiştirip kısık ateşli ocağın üzerine oturtun. Şekeri, tavayı çevire çevire, eriyip kahverengiye dönüşünceye, yani karamelize oluncaya kadar pişirin. Yanan şekeri hemen ocaktan alıp pişirdiğiniz muhallebiyi tepsiye aktarın ve tepsiyi sallayın.
Tatlıyı 10 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 10-12 dakika kadar pişirin. Fırından çıkınca ağdalaşan şeker eriyip kenardan üste çıkacaktır.
Tatlıyı bir gece buzdolabında beklettikten sonra dilimleyerek servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 1 litre süt
- 2 tepeleme yemek kaşığı un
- 2 tepeleme yemek kaşığı pirinç unu
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
- Varsa 2 adet nohut kadar damla sakızı
- 3 adet yumurtanın sarısı
Ayrıca;
- 1 su bardağı toz şeker

Yazarın Tüm Yazıları