Karadeniz’de su baskını riski

Sıcaklıklar son birkaç gündür yüksek seyrediyordu ama bugünden itibaren sallanmaya başlıyor.

Adım adım düşüşler bekliyoruz. Hafta sonunda 4-5 derece, önümüzdeki haftanın ortalarına kadar da toplamda orta ve kuzey bölgelerde 7-8, yer yer 9 derecelik düşüş görünüyor. Bu serinleme ağırlıkla pazartesi gününden itibaren hissedilecek ve yağışlar da beraberinde şiddetini artıracak. Haritalarımızda pazartesi günü yok, eğer olursa değişim ve ayrıntıları hava durumu bültenlerimizde bulabilirsiniz.

Bugün Orta ve Doğu Karadeniz yağış alıyor. Yağış yer yer Marmara’da da görülebilecek. Cumartesi günü Karadeniz’de şiddetini artıracak yağışın su baskınlarına yol açma ihtimali var, dikkat! Yağışların Doğu Anadolu’nun kuzey kesimlerinde de karla karışık yağmura dönme ihtimali var. Gece sıcaklıklar yer yer sıfırın altında 6-7 dereceye kadar inebiliyor, buzlanmaya dikkat!

Geçen yıl bu zamanları hatırlıyor musunuz? Kasımın ilk haftasında bir soğuk gelmişti, hatta Marmara’da şehir içlerinde karla karışık yağmur yapmıştı ve bu sistemi gören herkes yaklaşan kıştan çok ümitlenmişti; "Kasımda böyle olursa ocakta- şubatta kim bilir ne olur?" diye konuşuluyordu ve o zaman da her kanalla söylüyordum; "Soğuklar ne kadar erken gelirse, akabinde o kadar sert bir kış olur" diye bir genelleme yok, ne bilimsel, ne de istatistiki olarak. Şimdi bu yıl da yine bir soğuk dalga görünüyor. Gerçi bugünlerde bu tür soğuk dalgalar sürekli kafayı bir uzatıp sonra geri çekiyor, önceden göründüğü kadar kuvvetli çıkmıyor ama eğer bir değişim olmazsa önümüzdeki haftanın ortalarında geçen sene gibi bir soğuk dalga gelebilir. Marmara ve Karadeniz’in yükseklerinde karla karışık yağmur oluşturabilir. Tabii daha net değil, ben yazımı siz okumadan 2 günce yazdığım ve önümüzdeki haftanın ortalarından bahsettiğim için toplamda yaklaşık 1 haftayı buluyor, meteorolojik olarak uzun bir zaman, değişimleri artık bültenlerimizden takip edersiniz. Bu arada yazdıklarımdan bu yılı geçen seneye benzettiğimi düşünmeyin, çünkü bu kışla ilgili beklentimiz geçen yıl gibi değil, umarız olmaz da!

*

İki üç yıl önce sert kışlar yaşadığımız bir dönemde ekim ayında "Önümüz kış, pek hoş görünmüyor, tedbirli olun, fiyatları artmadan zincirinizi, kış lastiğinizi ayarlayın" demiştim. Millet çıkıp zincirciler ile ortaklığım mı var diye yazmıştı. Sonra kış patlamıştı... Geçenlerde kuzenimle konuşuyordum, "Senin yüzünden iş yapamıyoruz, başlık ve atkı satamıyoruz, Şöyle soğuk haberleri versen olmaz mı?" diye soruyordu. Şakir, Allah’ın sevdiği kuluymuşsun, bak bir soğuk hava dalgası geliyor, bir iki günlük ama biraz önce bahsettiğim gibi minik bir kış demosu olabilir. Hani tam bir kar olmasa da hayli üşütecek gibi. Aslında buradan mesajım Şakir’e değil, herkese! Kasım ayı biraz sıcaklık dalgalanmalarıyla geçecek gibi görünüyor, bir artış, bir düşüş, bu da hastalık havası demek. Bugünlerde hava durumlarımızı daha bir can kulağıyla dinleyin.
Yazarın Tüm Yazıları