Kanser hastaları ne yapsın

Eşimin rahatsızlığı nedeniyle 9-10 aydır Ankara’da Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Yüksek İhtisas Hastanesi arasında gidip geliyoruz.

Haberin Devamı

Her iki hastanede boş yatak bulmak neredeyse imkansız. Ameliyat sırasına girebilmek kolay değil.
2011 yılında Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Servisi’ne müracaat eden kemoterapi hastası sayısı 500 kişi imiş. Bu yıl ise, 8,5 ayda kemoterapi tedavisi almak üzere müracaat eden hasta sayısı ise 700. Yıl sonuna kadar rahatlıkla 1000 kişi olacağı söyleniyor. Yani kanserli hasta sayısı bir yılda ikiye katlanmış durumda. Radyoterapi Servisinde ise artış oranı çok daha yüksek imiş. Diğer servisler de kalabalık.
Her yaştan, her bölgeden hasta var. Sanki birileri uzaydan ülkenin üzerine kanser mikrobu serpiyor.
Ali KABİL

12 bin giriş-çıkış

Ankara Tabip Odası’dan verilen bilgiye göre... Etlik İhtisas Hastanesi’nin kapatılmasıyla birlikte hastalar Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne akın etmeye başladı. Hastanenin acil servisine başvuran hasta sayısı günde bin kişiyi geçerken, polikliniklere dört binden fazla hasta geliyor.
Halihazırda Ankara’nın en yoğun hastanelerinden biri olan Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesine başvuran hasta sayısı, Etlik İhtisas Hastanesi’nin kapatılmasının ardından neredeyse ikiye katlandı. Günde dört binden fazla hastanın başvurduğu hastanenin polikliniklerinde nefes alacak yer kalmıyor. Her hastanın bir iki yakınıyla birlikte hastaneye geldiğini belirten yetkililer, polikliniklerin bulunduğu binaya günde 12.000 kişinin giriş çıkış yaptığını aktarıyorlar.
Ankara’daki en yoğun acil servislerde günlük hasta sayısı 500’ü bulurken, Etlik’in kapanmasının ardından Dışkapı’nın cil servisine başvuran hasta sayısı günde 1000 ila 1200 kişiye ulaşır oldu. Geçen yıl aynı dönemde bu sayının 600-700 civarında olduğunu aktaran hekimler, aradaki farkın Etlik’ten gelen hastalardan kaynaklandığını belirtiyorlar. Üstelik sayının sonbaharla birlikte daha da artması bekleniyor. Üç poliklinik odası olan hastanenin acilindeki asistanlar iki vardiya halinde çalışıyor. Her vardiyada bir uzman ve yedi asistanın görev yaptığı acil servisin toplam asistan sayısı 26. Bu sayı yeterli gelmediği için diğer servislerden rotasyonla asistanlar geliyor.
Bir hekime günde 100 hasta muayene edeceksiniz demek ‘işte sağlıkta dönüşüm’ sorusunu gündeme getiriyor?

Haberin Devamı

Dil Derneği’nin büyük ödül töreni

Haberin Devamı

DİL Derneği ve Çankaya Belediyesi’nin düzenledikleri ‘Dil Devriminin 80. Yılı’ töreni bugün 14.30’da Anıtkabir’de Atatürk’e Saygı sunumu; 18.00’de Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde ‘80. Dil Bayramı Töreni’ ile kutlanıyor. Sunan: Aslı Gökdemir Tekeli. açış konuşmaları: Sevgi Özel, Bülent Tanık.
Törende Dil Derneğinin Ömer Asım Aksoy ve Kerim Afşar Ödülleri verilecektir.
Onur Ödülleri ile şu isimlere verilecek.
Prof. Dr. Yener Aytekin, Rutkay Aziz, Deniz Banoğlu, Ahmet Cemal, Yusuf Çotuksöken, Yılmaz Dağdeviren, Prof. Dr. Ömer Demircan,
Prof. Dr. Aysel Ekşi, Prof. Dr. Ahmet Ercan, Prof. Dr. Cem Eroğul,
Yaşar Kemal, Ufuk Karakoç, Prof. Dr. Türker Mirata,
Prof. Dr. Z. Gökalp Mülayim, Zeynep Oral, Prof. Dr. Tuncer Ören,
Prof. Dr. M. Zaman Saçlıoğlu, Şükran Soner, Emin Tunçbilek.

Yazarın Tüm Yazıları