Kamu ihalelerinde ‘ince’ oyunlar

ANKARA’da polisin Kamu İhale Kurumu’na düzenlediği operasyon ve sonrasında kamu ihaleleri üzerinden AKP’nin yaptığı yolsuzlukların ilk kez bu kadar geniş ölçekte basında yer bulması nedeniyle CHP’nin ‘Yolsuzluğun Kitabı-1 Kamu Alımları’ konulu raporu akla geliyor.

Haberin Devamı

22 kez değiştirildi

Seçimlerden önce hazırlanan 50 sayfalık raporda, Kamu İhale Kanunu’nun AKP hükümeti tarafından nasıl kötüye kullanıldığı, hatta ihlal edildiği devletin resmi belgeleriyle örneklendiriliyor.

Bu çalışma Aykut Erdoğdu ve Burak Deste tarafından 50 sayfa olarak hazırlanmış... Erdoğdu, şimdi CHP İstanbul Milletvekili; Deste de danışmanı...

Önemli bir vurgulama yapılıyor raporda: 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nda bir değişiklik yapılacaksa bunun kendi kanununda yapılması bizzat Kamu İhale Kanununun 66. maddesi ile bir yasa gereğidir. Yani hükümet Kamu İhale Kanunu’nda bir değişiklik yapmak istediğinde bunu ancak 4734 sayılı Kanunda değişiklik yapılmasına dair bir kanunla yapmak zorundadır, AKP döneminde görmeye alıştığımız ve ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair...’ diye başlayan Torba Kanunlarla Kamu İhale Kanununda değişiklik yapılması hukuk dışı bir tasarruftur. Kamu İhale Kanunu’nda 18 kez yapılan değişiklik 66. maddeye uygun olarak yapılan değişiklik sayısıdır. Bunun da dışında farklı düzenlemelerle de 22 kez daha (rapor tarihi itibariyle) Kamu İhale Kanunu değiştirilmiştir.”

Haberin Devamı

Siyaset-kamu-işadamı çarkı

KAMU alım, satım, kiralama, ruhsat ve imtiyaz devir işlemleri yolsuzluk ve suiistimale karşı en açık alanlar... Bu işlemler; kamu varlıklarının ranta çevrilerek, özel şahıslara aktarılması konusunda siyasetçi, kamu görevlisi ve işadamları tarafından kurulabilecek çıkar gruplarına geniş imkanlar yaratabiliyor. Yolsuzluğa elverişli bu ortamın en olumsuz sonuçları kamu ihalelerinde görülüyor.

İhalelerde asıl dikkat edilmesi gereken ihale öncesi ve sonrası yöntemler; buna ‘gri alanlar’ deniyor. İş ve fiyat artışlarının uygulanması, yapılan işlerin kontrol edilmemesi, ürün ve işlerin eksik teslim alınması gibi...

Yolsuzluk düzeninin kırılamamasının sorumlusu siyasi iktidardır. Siyasetçi, dokunulmazlık zırhıyla, bürokrat, memurların yargılanması kanunuyla; işadamı ise ticari sır bahanesiyle korunmaktadır.

Türkiye’de 4734 sayılı Kanun kapsamında gerçekleştirilerek KİK’e bilgi verilen ihalelerin toplam tutarı 377 milyar TL’dir. Bu ihalelerden 116 milyar TL’lik kısmı (% 31) eksik rekabet koşulları altında gerçekleştirilmiştir.

İhalelere ilişkin riskler küçük hatalardan, bilgisizlikten veya kasıtlı ve organize işlemlerden kaynaklanabilmektedir. (Bu arada 2004’de İstanbul Büyükşehir’e alınan 480 otobüs ihalesine Mercedes, MAN ve BMC’nin katıldığını, ihale sonucunda BMC’nin İETT’ye itiraz ettiğini, KİK’in henüz karar vermeden İETT’yle Mercedes’in en sıkışarak sözleşme yaptığını, KİK’in ise ihale sürecini iptal ettiğini, bir skandal ihale olarak anlatılıyor.)

Haberin Devamı

Türkiye Kumbarası ‘bağış’ bekliyor

MİLLİ Eğitim Bakanlığı himayesinde, Türk Eğitim Vakfı işbirliğinde... Turkcell, “Türkiye Kumbarası”na 5 milyon TL attı, Van için eğitim seferberliği başlattı
Van’da yaşanan depremler sonrası oluşan ihtiyaçlara cevap vermek için 5 milyon TL bağışlayan Turkcell, bir öğretmen kampüsü ve öğrenci yurdu inşa edecek, öğrencilere burs verecek. Van’ın hayata dönebilmesi için tüm kurum, kuruluş ve vatandaşları işbirliğine çağıran Turkcell ve TEV, “Van için Türkiye Kumbarası”nda birikecek bağışlarla öğretmen kampüsüne yeni evler yaparak daha çok öğretmene yuva sağlayacak.

Turkcell, bölgedeki istihdam sorununa yönelik de Van-Erciş’te 100 kişi kapasiteli Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi açacak.

Turkcell, deprem yaralarını sarmaya çalışan Van’da kalıcı çözümler hedefleyen yeni projelerini biz de Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler ve TEV Genel Müdürü Turgut Bozkurt ve Genel Müdür Yardımcısı Güsel Bilal’den dinledik... TV’de sanatçıların katıldığı tanıtım filmi çok başarılı bulunuyor. Van’da MEB himayesi ve Türk Eğitim Vakfı ortaklığında bölgede tam bir eğitim seferberliği başlatılmış. Turkcell, projeleri için 5 milyon TL bağışlamış. Proje kapsamında, ilk olarak bir öğretmen kampüsü ve bir öğrenci yurdu inşa edilecek, maddi olanaklardan yoksun başarılı öğrenciler burslarla eğitim yolunda desteklenecek.

Bu arada şu soru gündeme geldi:
“Neden daha fazla kurum ve kişiyi dahil etmeyelim, Neden bu iyilik hareketi daha çok insana ulaşmasın?”
Bizim aklımıza da Eczacıbaşılar, Boynerler, Şahenkler Zorlular ve Sabancılar geldi bu arada...

Haberin Devamı

Laiklik mitingi

İSTANBUL’daki 18 köy derneğinin oluşturduğu Aşkale (Erzurum) Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Hüsniye Kaya, yarın 13.00’te Kadıköy Rıhtımı’ndan İskele’ye kadar izinli ‘laiklik’ mitingi yapacaklarını açıkladı. Kaya, iktidara “inancımızdan çek elini” çağrısında bulunarak, “Laik cumhuriyetimizin yapıtaşlarını hedef alan gelişmelerden duyduğumuz endişeyi ve siyasetin inancımızdan elini çekmesi gereğini paylaşmak birincil vazifemizdir” dedi.

Biliyor musunuz

USTA kaligrafi, resim, hat sanatçısı Etem Çalışkan ve kaligraf, hattat Ömer Faruk Dere’nin İzmir için hazırladıkları İzmir Sanat Merkezi’ndeki özel serginin, Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’ın katılımı ile açıldığını ve 6 Mart’a kadar açık kalacağını...
HALKEVLERİ’nin 80. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde, ‘Halkın Hakları Basın, Dayanışma ve Sanat Ödülleri’ni kazananlara (TV programcısı; Ayşenur Arslan; Köşe yazarları: Ezgi Başaran, Pınar Öğünç, Müge İplikçi, Özlem Akarsu Çelik, Muhabirler: Ömer Şan, Mesut Hasan Benli, Türker Karapınar, tutuklu gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener; kameraman Tahsin Güner ve Kardeş Türküler) ödüllerinin bugün Ankara’da verileceğini...

Haberin Devamı

OKUYUNUZ...

‘Devletin Dersim Arşivi’ Serap Yeşiltuna (İleri Yayınları) (Devletin Dersim’le ilgili tüm belgeleri, 1120 sayfa), ‘Anılarım-Bir Dönemin Perde Arkası’ Vural Savaş (Bilgi), ‘Kayda Geçsin’, Ece Temelkuran (Everest), ‘Horosan’dan Anadolu’ya-Bir Yol Hikayesi’, Selcan Taşçı (Togan), ‘Örtülü Özgürlük’, Mine Kırıkkanat (Cumhuriyet), ‘Sızıntı-WikiLeaks’te Ünlü Türkler, Barış Pehlivan-Barış Terkoğlu (Kırmızı Kedi).

Yazarın Tüm Yazıları