Kalp krizinizi test edin

Kalp krizlerinin kadınlarda erkeklere oranla daha az oluştuğu düşünülür.

Ancak menopoz sonrası oluşan hormonal ve metabolik değişiklikler, sigara içiciliği ve kilo fazlalığının yaygınlaşması kalp krizini kadınlarda da ön plana çıkarmıştır. Kısacası, kalp krizleri orta yaşlı kadınların en önde gelen sağlık tehdididir.

Kalp krizi, kalp kasına besin ve oksijen taşıyan arterlerin tıkanmasıyla oluşur. Kan alamayan kalp kası bölgesi bir süre sonra fonksiyonlarını kaybeder veya iyileşip gücünün birazını geri kazanır. Sadece birkaç dakikanızı ayırıp aşağıdaki durumlardan size uyanı işaretleyerek belirlediğiniz puanları toplayıp kalp krizi riskinizi ortaya çıkarabilirsiniz.

YAŞINIZ 50'NİN ÜZERİ

Kalp krizinin her yaştaki kadın etkilemesine rağmen, siz yaşlandıkça özellikle menopozdan sonra riskiniz artacaktır.

50 yaş üzeri ve menopoza girmiş: 10

35-50 yaş arası ve menopoza girmiş: 8

Menopoza girmiş ancak östrojen kullanan: 4

34 yaş üzeri ve menopoza girmemiş: 4

34 yaş altı: 1

AİLENİZİN GEÇMİŞİ

Eğer ailenizin bir üyesi kalp krizi geçirmişse, riskiniz artar.

Ailenizden birinin 55 yaşından önce kalp krizi geçirmiş olması: 5

Ailenizden birinin 55 yaşından sonra kalp krizi geçirmiş olması: 3

Ailenizde kalp krizi geçiren birinin olmaması: 1

KİLO FAZLALIĞI

Kilo fazlalığı sorunu kalp krizine açık bir davettir. Özellikle bel çevrenizde biriken kiloları dikkatle izlemeli, bel çevrenizin asla 88 cm'nin üzerine çıkmamasına özen göstermelisiniz. En doğru kriter beden kitle indeksinizdir.

Beden kitle indeksinin 27 veya daha fazla olması: 5

22-26 arasında olması: 3

22'den az olması: 1

SİGARA KULLANIMI

Ne kadar çok sigara içerseniz kalp krizi riskiniz o kadar artar. Kadınlarda sigara içiciliği son araştırmalarda neredeyse erkeklerdeki değerlere ulaşmaktadır.

Günde 11 ya da daha fazla sigara: 5

Günde 1-10 sigara: 3

Hiç sigara kullanmama: 1

VÜCUT ŞEKLİ

Kilonuzun büyük kısmını, kalça ve basenlerinizde taşımanız halinde, kilonuzun büyük kısmını bel ve vücudunuzun üst kısmında taşımanıza göre kalp krizi riski daha azdır. Bel ölçünüzü kalça ölçünüze bölerek bel/kalça oranınızı bulunuz.

0,8 veya daha fazla: 5

0,8'den daha az: 1

İÇKİ KULLANIMI

Ilımlı şekilde içmek -günde 1 kadeh şarap- kalp krizi riskinizi azaltabilir, ancak fazla alkol tüketimi kalp krizi riskinizi artırabilir.

Ağır içicilik: 5

Günde iki içkiden daha fazla: 3

Günde 1 kadeh: 1

YOĞUN STRES

Eğer işiniz çok stresli ve yoğun, ancak size işler üzerinde çok az kontrol olanağı veriyorsa ya da hiç kontrol olanağı vermiyorsa, kalp krizi riskiniz artar.

Yüksek iş baskısı: 5

Herhangi başka bir iş durumu: 1

EGZERSİZ YAPMAK

Egzersiz eksikliği kalp krizi için büyük bir nedendir. Düzenli ve ılımlı egzersiz alışkanlığının sizi kalp krizinden koruyan önemli güvencelerden biri olduğunu unutmamalısınız.

Nadiren egzersiz yapmak: 5

Ara sıra egzersiz yapmak: 3

Haftada en az 3 kere egzersiz yapmak: 1

KAN BASINCI

Eğer kan basıncınız 14/90'dan fazla isek kalp krizi riskiniz artar. Hipertansiyon kalp krizlerinin en önemli tetikleyicisidir. Kan basıncınızı sürekli izlemelisiniz:

160/95'ten fazla: 5

140/90 ile 160/95 arası: 3

140/90'dan az: 1

DİYET YAĞLAR

Doymuş ve işlenmiş yağları diyetinizde azaltmak kolestrolünüzü sağlıklı bir seviyede tutmanıza yardımcı olur. Kırmızı eti, tereyağını, margarini, peyniri hangi sıklıkta yiyorsunuz? Zeytinyağı en çok güvenebileceğiniz yağdır.

Neredeyse her gün: 5

Haftanın birkaç günü: 3

Çok az ya da hiç: 1


DEĞERLENDİRME


Eğer puanınız;

13 veya daha az ise: Kalp krizi riskiniz çok azdır. Yaptıklarınızı yapmaya devam edin.

14-30 puan arasında ise: Kalp krizi riskiniz orta seviyededir. Diyetinize dikkat edin ve düzenli egzersiz yapın. Eğer sigara içiyorsanız, bırakın.

31 puan veya daha fazla ise: Kalp krizi riskiniz yüksek düzeydedir. Doktorunuzla görüşerek bir koruma programına katılın. Damarsal risklerinizi belirleyin, kilo verme ve kan yağlarını ayarlama problemlerini izleyin. Koruyucu dozda aspirin, Omega-3 yağ asitleri ve E vitamini kullanımı için doktorunuza danışın.

(İnteli Health'dan yararlanılmıştır)
Yazarın Tüm Yazıları