Kalkış ve iniÅŸte açık olacak mı?

Amerikan havacılık otoritesi FAA, yeni nesil elektronik cihazların kalkış veya inişte uçağın sistemlerine ne kadar zarar verebileceğini araştırıyor.

Haberin Devamı

Uçağa bindiğinizde emniyet anonsunda kalkış veya iniş sırasında tüm elektronik aletlerin kapatılması, telefonların uçuş moduna alınması istenir. Bu yasak, uçağın seyir yüksekliğine gelmesiyle biraz gevşer, iniş için alçalmayla birlikte yeniden başlar.
Günümüzde birçok hava yolu kabinde kablosuz internet hizmeti veriyor. Uçaktan elektronik postalarınızı kontrol edebiliyor, hatta yerdekilerle görüntülü konuşma bile yapabiliyorsunuz. Kabin eğlence sistemleri, giderek kişisel bilgisayarlarda, tabletlerde yerini alıyor. Ve yolcular da haklı olarak normal uçuş sırasında sistemlere zarar vermeyen bu elektronik aletlerin kalkış veya inişte neden kapatıldığını sorguluyor.

YÜZDE 40’ININ TELEFONU AÇIK

Yapılan araştırmalar, birçok yolcunun uçağa binerken cep telefonlarını kontrol etmediklerini, yüzde 40’ının da açık uçtuğunu ortaya koyuyor. Bir de telefonlarından, bilgisayarlarından ayrılamayanlar var. Geçen yıl yaşanan olayda aktör Alec Baldwin uçak kalkışa giderken cep telefonunda oynadığı oyunu kapatmayı reddetmişti. Park pozisyonuna çekilen uçağa polis gelmişti.

Haberin Devamı

HAVA YOLLARI SOÄžUK BAKIYOR

Yolculardan gelen talep ve günümüz elektronik aletlerinin yaydığı frekansların geçmiÅŸe göre çok daha sınıflandırılmasıyla Amerikan Federal Havacılık Dairesi (FAA) yeni bir çalışma baÅŸlattı. Uçaklar kalkarken veya inerken sistemlerin nasıl etkilendiÄŸi, yapılacak bu çalışma sonrasında yeniden raporlanacak. FAA, hazırlanacak raporun yanı sıra bu iznin verilip verilmemesiyle ilgili hava yolu ÅŸirketlerinden de görüş alıyor.Â
Hava yollarıysa elektronik aletlerin kalkış ve iniş sırasında açık bırakılmasına sıcak bakmıyor. FAA’nın araştırması olumlu çıksa bile yaşanabilecek acil tahliyede yolcuların konsantrasyonunu bozacağına, uçağın zamanında terk edilemeyeceğine inanıyor. Kuşkusuz bu yaklaşım, havacılık otoritelerinden de onay görüyor.

Hangileri ne zaman yasak?

? Her zaman izin verilenler: Kalp çalıştıran cihazlar, işitme aletleri (dijital alıcılar dahil), elektronik saatler ve bunlara ek olarak güneş enerjisiyle çalışan cihazlar.
? Sadece seyir yüksekliğinde izin verilenler: CD-ROM, DVD ve Blue-Ray sürücülü laptoplar, tablet bilgisayarlar, CD-player’lar, MP3 çalarlar,  bilgisayar oyunları (game boy), dijital kamera ve kayıt cihazları, elektrikli tıraş makineleri, elektronik oyuncaklar.
? Uçakta kullanımına hiçbir zaman izin verilmeyenler: Radyo frekansıyla çalışan telsiz, uzaktan kumandalı oyuncaklar, radyolar, cep telefonları, her türlü yazıcı veya alıcılar, telemetrik (elektronik mesafe sayacı) ekipmanı.
? Özel izin gerektiren cihazlar: Tıbbi amaçlı elektronik aletler.     Â

Haberin Devamı

SORU-CEVAP

Cihazlarımızı kapatmamız neden isteniyor?

Her elektronik alet çalışırken etrafına manyetik dalgalar yayar. Uçakların başta seyrüsefer olmak üzere bazı sistemleri elektromanyetik olarak korunsa da bundan etkilenebiliyor. Son yıllarda cihazların yaydığı manyetik dalgaların sınıflandırılmasında önemli yol kat edildi. Ama uçuşun en riskli bölümü olan kalkış ve inişte sorun yaşanmaması için elektronik cihazların kapatılması isteniyor.

Yazarın Tüm Yazıları