Kalbinize Sahip Çıkın

Önemli sağlık sorunlarımızın ilk sırasında kalp hastalıkları var. Ülkemizde yaklaşık 2,8 milyon kalp hastası yaşıyor ve her yıl bunlara 250 bin kişi daha ekleniyor.

Kalp hastalıklarına bağlı ölümlerde Avrupa’da birinciyiz. Her yıl 160 bin vatandaşımız kalp damar hastalıklarına bağlı sorunlar nedeniyle ölüyor. Kalp damar hastalıklarını önlemek veya erken teşhisle tedavi etmek mümkün. Ayrıca Türk tıbbı kardiyoloji alanında bırakın Avrupa’yı, dünya ölçeğinde teknolojik imkânlara ve yetişmiş kadrolara sahip.
Ama ne var ki tıp alanındaki organizasyon eksikliğimizle halkımızdaki bilgi ve ilgi azlığı sorunu burada da öne çıkıyor. Kısacası “koruyucu kardiyoloji” konusunda durumumuz pek iyi değil. Kardiyologların ve Türk Kardiyoloji Derneği’nin ciddi gayretlerine rağmen halkı bilinçlendirmede yeteri kadar başarılı olamıyoruz. Bu başarısızlığın nedenlerinden biri de halkın anlayacağı dilde yazılmış yayınların azlığı.

BU KİTABI OKUYUN

Kardiyolog Dr. Murat Kınıkoğlu benim sınıf arkadaşımdır. Tıp fakültesinde birlikte okuduk. Aynı fakültede, Ankara Tıp Fakültesi’nde birlikte ihtisas yaptık. Mükemmel bir hekim ve iyi yetişmiş bir entelektüel olan sevgili Murat’ın önemli bir özelliği de “iyi yazma”sıdır. Onu bu nedenle kıskandığım zamanlar bile olmuştur. Murat konuları çok güzel özetler, paketler, hatta küçük tabletler haline getirerek kolayca yutmanızı sağlar.
Dr. Murat Kınıkoğlu koruyucu kardiyoloji alanında halkın bilgi açığını kapatan bir kitap hazırlamış. Kitabın adı “Kalbinize Sahip Çıkın”. Doğan kitap tarafından yayınlanan bu kitapta kalp damar hastalıklarına ilişkin her türlü bilgi var. Ben yazının bundan sonraki bölümünü Dr. Murat Kınıkoğlu’na ve kitabına bırakıyorum. Bu kitabı hepinize tavsiye ediyorum. Bu kitap her eve lazım!

DR. KINIKOĞLU NE DİYOR?

“Kalp damarlarındaki sorunun stent, baypas gibi işlemlerle hallolacağını veya kolesterol ilacı almanın kalp damarlarının tıkanmasını engelleyeceğini düşüneler yanılıyorlar. “Ateroskleroz” dediğimiz yağlanma kontrol altına alınmadığı sürece damarlardaki tıkayıcı sorunun devam etmesi engellenemez. Yapılan tüm müdahalelerin ancak geçici bir yararı olur ve şikayetler bir süre sonra yeniden başlar. Kapsamlı Yaşam Değişikliği Programı ise hem damarlardaki rahatsızlığın ilerlemesini önleyecek hem de halen damarlarda mevcut plakların ve darlıkların gerilemesini sağlayacaktır.
Kalp krizi geçiren veya damarlarında önemli bir sorun tespit edilen hastaları rayların üzerinde kendine doğru hızla yaklaşan treni seyreden adama benzetirler. Ya hemen rayların üzerinden inerek yaklaşan trenin önünden çekilecekler ya da ezilmeye razı olacaklardır.
Rayın üzerinden inmek istiyorsanız aşağıda önerdiğim “Kapsamlı Yaşam Değişikliği Programı”ma dikkatle uymanız gerekiyor. Tabi şu anki hayatınıza devam etmek de bir seçenektir. Size trenin yaklaştığını söyleyenlere “trenin kendiliğinden duracağına inanıyorum” diyebilir, tren ezene kadar sigara kullanmaya, istediğiniz şeyleri yiyip içmeye devam edebilirsiniz. Bu takdirde bazı kötü sonuçlara katlanmak zorunda kalacağınızı unutmayın.”
(Kalbinize Sahip Çıkın/Doğan Kitap/2009)

Memeden akıntı gelmesi: Ne zaman tehlike demektir?

Emzirmesi olmayan bir kadında kendiliğinden veya meme başını sıkmakla akıntı gelebilir. Bu akıntı süt gibi, sarı, yeşil, kahverengi veya kanlı olabilir. Adetleri devam eden bir kadında, bir sonraki periyodda akıntı geçmezse veya menopoz sonrasında akıntı görülmüşse, doktora gidilmelidir. Bu arada, akıntıyı kontrol etmek için memelerin sık aralarla sıkılması uyarıyı devam ettireceği için önerilmemektedir. Genellikle memenin fizyolojik bir fonksiyonu olmakla birlikte, böyle bir akıntının kanserle ilgili olması ihtimali de vardır. Bundan dolayı:
* 40 yaş üzerinde iseniz,
* Memede bir kitle fark ediyorsanız,
* Akıntıda kan varsa,
* Sadece tek memeden akıntı geliyorsa, hemen doktora gitmelisiniz.
DR. ERHAN CANKAT

Hepatit c tedavi edilebilir mi?


Hepatit C hastalarının %20’sinde 20 yıl içinde siroz gelişir. Hepatit C tedavisinde amaç karaciğer hasarının ilerlemesini önlemektir. Hepatit C tedavisinde pegile interferon adı verilen ve haftada bir uygulanan iğneler ile ribavirin etken maddeli haplar birlikte kullanılır. Bu tedavi hastalığın alt tipine ve tedavi sırasındaki yanıt durumuna göre 24 ila 48 hafta süresince verilir. Tedavi başarı şansı hastalığın alt tipine göre genotip 1 olanlarda %40-50 iken genotip 2 ve 3 olanlarda %80 ve üstünde olabilir. Hepatit C tedavisi sırasında tedavi şansını arttırmak ve karaciğer hasarını arttırmamak için kilo vermek, alkol almamak, karaciğere zararlı ilaçlardan kaçınmak, sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak önerilir.
PROF. DR. EROL AVŞAR

Yeni web sayfamızı not ediniz
Yeni internet sayfamız hizmetinize sunuldu. ınternet adresimiz de değişti: Bize www.osmanmuftuoglu.net’ten her an ulaşabileceksiniz. Sorularınızı bu sayfaya gönderebilecek ve yanıtlarını yine en kısa zamanda bu sayfada bulabileceksiniz.
Yazarın Tüm Yazıları