"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Kalbinin sesini dinle günde en az 1 muz ye!!!

Özellikle kan basıncı üzerinde çok etkili olan muzun bir hafta içinde tansiyonu %10 düşürdüğüne dair bulgular var.

Muzun bu mucizevi etkisi; faydalı potasyum içeriğinin yanısıra vücuttaki zararlı tuzu dışarı atabilme özelliğine de bağlanıyor. Muzu satın aldıktan sonra oda sıcaklığında 2-3 gün bekletin. Kabuk üzerinde kahverengi lekeler oluşsun. İşte şimdi muzun esas yenme zamanı gelmiş demektir. Anamur muzunun çikitadan daha lezzetli olduğunu da unutmayın.

İnce Noktalar

Ekmek üstü için, ezilmiş zeytinleri mutfak robotundan geçirin. Kuru nane, kuru kekik, az zeytinyağı, birkaç diş sarmısak ekleyİp bir kavanoza basın.

Borç çorbası

Kemikli dana parça eti, suyla beraber tencereye alın. Et kemikten ayrılıncaya dek pişirin. Daha sonra et suyunu süzüp, 10 bardağa tamamlayın. Eti kemiklerinden ayırın.

Soğanı yemeklik doğrayıp, tereyağda sarartın. Un ekleyip, iyice karıştırın. Et suyu, doğranmış havuç, patates ve kerevizi katıp, 15 dakika kaynatın. İnce doğranmış lahana yapraklarını ve etleri de ekleyerek 30 dakika kaynatın. Limon suyu, şeker, tuz ve karabiber karıştırıp, servis yapın.

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 60 dakika


Malzeme listesi

250 gr. dana parça et (kemikli)

10 su bardağı su

2 yemek kaşığı tereyağı

2 adet patates

2 adet kuru soğan

1 adet küçük boy kereviz

1 adet küçük boy havuç

1 adet küçük boy beyaz lahana (350 gr. kadar)

2-3 yemek kaşığı bezelye (önceden haşlanmış)

1 çay kaşığı tozşeker

1 yemek kaşığı un

Yarım adet limonun suyu

Tuz


Adisababa

İyice çırptığınız yumurta ve tozşekere, içine vanilyası karıştırılmış unu ekleyip, kek hamurunu hazırlayın. Hamuru 20 ve 30 cm çapında yağlanmış iki kalıba paylaştırıp, 170 derecede pişirin. Büyük keki henüz sıcakken derin, yuvarlak bir kaseye döşeyin. Krem şantiyi ve sütü çırpın. Katılaşınca fındık, fıstık, damla çikolata ve meyve şekerini karıştırıp, kekin üstüne doldurun. Küçük keki üzerine kapatıp, buzdolabında 1 gece bekletin. Tozşeker, nişasta, kakao, neskafe ve suyu karıştırarak, muhallebi kıvamında pişirin. Ilınıncaya dek mikserle çırpın. Buzdolabında bekleyen keki servis tabağına çevirin. Üzerine bu sosu dökerek servis yapın.

Yemekçinin notu: Mayayı ılık süte karıştırdığınız zaman sıcak yerde bekletin ki çabuk mayalansın.

10 kişilik

Hazırlama süresi 40 dakika

Pişirme süresi 50 dakika


Malzeme listesi

Kek İçin

3 adet yumurta

2 çay fincanı tozşeker

3 çay fincanı un

1 çay kaşığı vanilya

İç kreması İçin

1 paket toz krem şanti

1 su bardağı süt

1 çay bardağı fındık (kavrulmuş)

1 çay bardağı Antep fıstığı

1 çay bardağı damla çikolata

1 çay bardağı meyve şekerlemesi

Kakaolu sos İçin

1,5 su bardağı su

6 yemek kaşığı toz şeker

1 yemek kaşığı mısır nişastası

2 yemek kaşığı kakao

1 yemek kaşığı neskafe
X